Składniki
40 porcja/porcje/porcji
na masę bakaliową
- odrobina wody
- 100 g moreli suszonych
- 50 g rodzynek
- 100 g suszonej śliwki bez pestek
- 100 g daktyli bez pestek
- 100 g żurawiny
- 100 g orzechów ziemnych
- 100 g herbatników szkolnych
- 1 czekolada gorzka
-
6
30min
Czas całkowity 30minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
-
9Jedzenie na wynos Przepis szefa kuchni Przepis dla dużej rodziny Przepis dla 1 osoby Przepis dla 2 osób Przepis dla studenta Przyjęcie Bufet Wakacje Urodziny Urodziny dziecka Piknik Prezent Dzieci w kuchni Gotowanie na co dzień Wegetariańska Przepis dla dzieci Bez nabiału Bez jajek Bez alkoholu Wiosna Lato Jesień Zima Walentynki Karnawał Wielkanoc Dzień Matki Boże Narodzenie Sylwester Dzień Ojca Dzień Babci i Dziadka Łatwe Naturalne Szybkie Kreatywne Angielska Polska Podwieczorek Przekąska Dodatek Deser Potrawa wegetariańska Praliny/słodycze Ciastka
Przygotowanie
1. Czekoladę rozdrobnić w
"Blokada naczynia miksującego" , obr 1o tak długo aż otrzymamy drobny proszek. Odsypać trochę do obtoczenia.
2. Do
"Blokada naczynia miksującego" dodać orzechy i herbatniki i również rozdrobnić na obr 10.
3. Dodać do tego pozostałe składniki. Wody ok. 2-3 łyżki. Miksować razem na obr 8 aż do uzyskania lepkiej, jednolitej masy. Jeśli jest sucha, dodać jeszcze odrobinę wody.
4. Z tak powstałej masy, wilgotnymi palcami, formujemy kuleczki i obtaczamy je w sproszkowanej czekoladzie.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Wielkość kuleczek zależy od konsumenta. Ja robię malutkie, bardziej podzielne.
Przepis nadaje sie do każdego modelu TM.
Można zmieniać proporcje składników wedle upodobań smakowych.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzWspaniałe w smaku. Polecam
Wspaniałe w smaku. Polecam
Fantastyczne Właśnie
Fantastyczne
Właśnie zrobiłam je po raz drugi - są świetnym sposobem na przygotowanie słodyczy dla dzieci (moje są alergiczne). Idealne połączenie czekolady i suszonych owoców. Za pierwszym razem robiłam bez moreli i też super. I wrzucam ciastka, które akurat mam (dzisiaj było to troszkę suchych herbatników - bo dzieci nie dojadły). Jeszcze tylko dodam, że kluczowa jest czekolada - ona rzutuje na ogólny smak
Bardzo dziękuję za przepis - już prawie znam go na pamięć co świadczy tylko o tym jak bardzo mi przypasował