3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Kruchy spód do mazurków


Wydrukuj:
4

Składniki

  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g mąki krupczatki
  • 200 g miękkiego masła
  • 100 g cukru, białego
  • 1 żółtko
  • 2 duże łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1.  

    1. Masło łączymy z cukrem, śmietaną, wanilią i żółtkiem. Dokładnie mieszamy czas 1 min. / obr. 3-4.

    2. Do masła dodajemy przesianą mąkę pszenną i krupczatkę. Szybko zagniatamy ciasto czas 3 min. / Closed lidDough mode . Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki, na ok. 1 godzinę.

    3. Wyjmujemy schłodzone ciasto, dzielimy na dwie części i każdą z nich wałkujemy na kwadrat o grubość ok. 5mm. Brzegi ciasta można udekorować dodatkowo skręconym wałeczkiem kruchego ciasta lub wyciąć listki z ciasta kruchego i ułożyć wzdłuż brzegów spodu (patrz zdjęcie). Gdy będziemy wykańczać mazurek to dodatkowa obwódka zatrzyma masę.

    Przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem i pieczemy 15 minut w temperaturze 175°C, aż spód się zarumieni.

    Tak przygotowany spód używamy do dowolnych mazurków.

     

10
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • No i tego szukałam reszta to własną inwencja....

    Zgłoszony przez IngaO na kwietnia 15, 2017 at 15:09.

    No i tego szukałam reszta to własną inwencja. Czy śmietanę mogę zastąpić jogurtem?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze