3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Kruchy spód do mazurka


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

Kruchy spód do mazurka

  • 160g cukru
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 200g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 2 surowe żółtka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6
    1h 25min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki wrzucamy do naczynia, zaczynając od pokrojonego na kawałki masła i jajek. Mieszamy 3min/Ciasto, a następnie przekładamy ciasto na stolnicę i zagniatamy w kulkę. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na kwadrans.
  2. Gotowe ciasto rozwałkowujemy i formujemy w wybrany kształt, pamiętając o pozostawieniu wyższych brzegów (można to zrobić tak jak w przypadku przygotowywania pizzy, ozdabiając brzeg wałeczkiem ciasta lub ozdobnymi elementami z pozostałego po uformowaniu spodu ciasta).
  3. Mazurek układamy na dużej formie (ta z wyposażenia piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180st (góra-dół). Pieczemy 25 minut, a następnie odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Bardzo dobry. Dodaje do ulubionych, będę...

    Zgłoszony przez Angelica na kwietnia 12, 2020 at 13:55.

    Bardzo dobry. Dodaje do ulubionych, będę wykorzystywać stałe. Tylko piec muszę krócej - pierwszy zbytnio się spiekł.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • .

    Zgłoszony przez Angelica na kwietnia 12, 2020 at 13:52.

    .

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wspaniały!!!!!!! Spód wyszedł baaaaardzo...

    Zgłoszony przez rybka65 na kwietnia 15, 2017 at 14:05.

    Wspaniały!!!!!!! Spód wyszedł baaaaardzo kruchy, lekko słodki, doskonały w smaku! Polecam, bo nie ma z nim dużo roboty a jest naprawdę pyszny.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze