3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

kruche ciasto z truskawkami


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

ciasto

  • 350 g mąki pszennej
  • 250 g masło/margaryna, zimne
  • 25-30 g Cukier puder
  • 2 łyżeczki proszek do pieczenia
  • 5 żółtek

pianka budyniowa

  • 5 białek
  • 200 g cukru drobnego
  • 1 opakowania cukier waniliowy, (16 g)
  • 2 opakowania budyń waniliowy lub śmietankowy
  • 100-110 g olej

dodatki

  • 500 g truskawek lub malin
  • cukier puder do oprószenia
  • 6
    2h 0min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. Ciasto:
    Masło pokroić w kostkę i wymieszac z pozostałymi składnikami na ciasto 40 -50 sek / Ciasto Gdyby ciasto było zbyt sypkie, dodać 1-2 łyżki wody. Podzielić na dwie części, w proporcjach 60% i 40%. Każdą zawinąć w folię spożywczą i zamrozić. Można zrobić to dzień wcześniej.
    Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć większą część ciasta, lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190oC /15-20 minut, do uzyskania złotego koloru. Odstawić do wystudzenia.
    pianka budyniowa:
    Kiedy podpieczony spód jest już zupełnie wystudzony, zacząć ubijać białka, motylek/3-4 min/ obr. 4 Po ubiciu na sztywno, powoli wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy (cały czas mieszając na niskich obrotach obr. 1). Następnie powoli wsypać proszek budyniowy, cały czas miksując by dobrze się rozpuścił. Strużką wlać olej, miksując do połączenia.
    Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i ułożyć truskawki (mniejsze w całości, większe można przekroić na połowę, jeżeli używamy malin układamy je otworkami do góry). Owoce lekko wepchnąć łopatką w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta.
    Piec w temperaturze 190oC /30-40 minut. Przestudzić i oprószyć cukrem pudrem.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Bardzo dobre ciasto, tez robilam wczesniej bez tm...

    Zgłoszony przez ejenajej na maja 16, 2019 at 23:13.

    Bardzo dobre ciasto, tez robilam wczesniej bez tm (w/w przepis jest prawie identyczny z tym ze strony mojewypieki.com). W tortownicy 24cm wyszedl dosc konkretny,ale wiekszej nie mialamtmrc_emoticons.;) Ulatwilam sobie w ten sposob,ze rozwalkowalam na poczatku ciasto do wymiarow formy i wtedy wlozylam do lodowki -bardzo nie lubie trzec na tarcetmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Potwierdzam wcześniejsze komentarze - ciasto...

    Zgłoszony przez akcem na stycznia 7, 2019 at 08:36.

    Potwierdzam wcześniejsze komentarze - ciasto przepyszna i łatwe w wykonaniu tmrc_emoticons.)
    Robiłam to ciasto jeszcze przed czasami panowania TM w mojej kuchni, ale teraz idzie szybciej i łatwiej tmrc_emoticons.)
    Ja robię zamiennie - z mrożonymi truskawkami albo malinami.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bez oleju. Delikatnie po ubiciu piany cukier i...

    Zgłoszony przez soundmis na lipca 21, 2018 at 10:33.

    Bez oleju. Delikatnie po ubiciu piany cukier i budyń . Budyn bez cukru Przepis albo Kochanowskiego z malinami

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wlasnie jest w piekarniku ...

    Zgłoszony przez Barbara zabowka na lutego 18, 2018 at 18:56.

    Wlasnie jest w piekarnikutmrc_emoticons.)
    Latwy do zrobienia Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis super Ekspresowe ciasto- oprcz czekania na...

    Zgłoszony przez cinamonka na lipca 1, 2017 at 10:46.

    Przepis supertmrc_emoticons.) Ekspresowe ciasto- oprócz czekania na zmrożenie ciasta. Raczej w tym samym dniu powinno być robione, bo zostają biała z obienia ciasta,które się później wykorzystuje w bezie. Następnym razem zrobię w mniejszej foremce, bo wyszło tochę płaskie. Można pokombinować z różnymi owocami.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ryrzu987 26

    Zgłoszony przez BeataPatulska na czerwca 23, 2017 at 22:15.

    ryrzu987: 26"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • przepis jest na jak du form do pieczenia

    Zgłoszony przez ryrzu987 na czerwca 23, 2017 at 13:20.

    przepis jest na jak dużą formę do pieczenia?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pyszne i dziecinnie proste

    Zgłoszony przez baranowski na czerwca 20, 2017 at 10:00.

    pyszne i dziecinnie proste tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Brzmi pysznie...

    Zgłoszony przez Jane.... na czerwca 11, 2017 at 13:18.

    Brzmi pysznie😆
    Zabieram się do pieczenia 😀

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • genialny i smaczny przepis polecam

    Zgłoszony przez Mainburg na maja 26, 2017 at 14:35.

    genialny i smaczny przepis, polecam Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Daj znac jak smakowal

    Zgłoszony przez BeataPatulska na maja 7, 2017 at 11:33.

    Daj znac jak smakowal Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • przepis mnie zaintrygowa sproacutebuj

    Zgłoszony przez bonia72 na kwietnia 29, 2017 at 21:59.

    przepis mnie zaintrygował.... spróbuję tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze