Tu jesteś:
4
Składniki
0 porcja/porcje/porcji
ciasto
- 350 g mąki pszennej
- 250 g masło/margaryna, zimne
- 25-30 g Cukier puder
- 2 łyżeczki proszek do pieczenia
- 5 żółtek
pianka budyniowa
- 5 białek
- 200 g cukru drobnego
- 1 opakowania cukier waniliowy, (16 g)
- 2 opakowania budyń waniliowy lub śmietankowy
- 100-110 g olej
dodatki
- 500 g truskawek lub malin
- cukier puder do oprószenia
-
6
2h 0min
Czas całkowity 1h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
5
Przygotowanie
- Ciasto:
Masło pokroić w kostkę i wymieszac z pozostałymi składnikami na ciasto 40 -50 sek /"Ciasto" Gdyby ciasto było zbyt sypkie, dodać 1-2 łyżki wody. Podzielić na dwie części, w proporcjach 60% i 40%. Każdą zawinąć w folię spożywczą i zamrozić. Można zrobić to dzień wcześniej.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć większą część ciasta, lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190oC /15-20 minut, do uzyskania złotego koloru. Odstawić do wystudzenia.
pianka budyniowa:
Kiedy podpieczony spód jest już zupełnie wystudzony, zacząć ubijać białka, motylek/3-4 min/ obr. 4 Po ubiciu na sztywno, powoli wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy (cały czas mieszając na niskich obrotach obr. 1). Następnie powoli wsypać proszek budyniowy, cały czas miksując by dobrze się rozpuścił. Strużką wlać olej, miksując do połączenia.
Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i ułożyć truskawki (mniejsze w całości, większe można przekroić na połowę, jeżeli używamy malin układamy je otworkami do góry). Owoce lekko wepchnąć łopatką w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta.
Piec w temperaturze 190oC /30-40 minut. Przestudzić i oprószyć cukrem pudrem.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzBardzo dobre ciasto, tez robilam wczesniej bez tm...
Bardzo dobre ciasto, tez robilam wczesniej bez tm (w/w przepis jest prawie identyczny z tym ze strony mojewypieki.com). W tortownicy 24cm wyszedl dosc konkretny,ale wiekszej nie mialam
Ulatwilam sobie w ten sposob,ze rozwalkowalam na poczatku ciasto do wymiarow formy i wtedy wlozylam do lodowki -bardzo nie lubie trzec na tarce
Potwierdzam wcześniejsze komentarze - ciasto...
Potwierdzam wcześniejsze komentarze - ciasto przepyszna i łatwe w wykonaniu

Robiłam to ciasto jeszcze przed czasami panowania TM w mojej kuchni, ale teraz idzie szybciej i łatwiej
Ja robię zamiennie - z mrożonymi truskawkami albo malinami.
Bez oleju. Delikatnie po ubiciu piany cukier i...
Bez oleju. Delikatnie po ubiciu piany cukier i budyń . Budyn bez cukru Przepis albo Kochanowskiego z malinami
Wlasnie jest w piekarniku ...
Wlasnie jest w piekarniku
Latwy do zrobienia
Przepis super Ekspresowe ciasto- oprcz czekania na...
Przepis super
Ekspresowe ciasto- oprócz czekania na zmrożenie ciasta. Raczej w tym samym dniu powinno być robione, bo zostają biała z obienia ciasta,które się później wykorzystuje w bezie. Następnym razem zrobię w mniejszej foremce, bo wyszło tochę płaskie. Można pokombinować z różnymi owocami.
ryrzu987 26
ryrzu987: 26"
przepis jest na jak du form do pieczenia
przepis jest na jak dużą formę do pieczenia?
pyszne i dziecinnie proste
pyszne i dziecinnie proste
Brzmi pysznie...
Brzmi pysznie😆
Zabieram się do pieczenia 😀
genialny i smaczny przepis polecam
genialny i smaczny przepis, polecam
Daj znac jak smakowal
Daj znac jak smakowal
przepis mnie zaintrygowa sproacutebuj
przepis mnie zaintrygował.... spróbuję