Składniki
18 porcja/porcje/porcji
masa piankowa
- 5 białek
- 1 szklanka cukru drobnego
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 0,5 szklanki oleju
ciasto
- 50 gramów cukru / cukru pudru
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 500 g malin świeżych lub mrożonych
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g masła rośłinnego
- 350 g mąki pszennej
-
6
1h 30min
Czas całkowity 30minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przygotowanie
Ciasto wystarcza na blache o wymiarach 30 (25) cm x 40 cm
Do naczynia miksującego wkładamy: mąkę, masło, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i żółtka, czas 50 s / obr. poz. Interwał
"Blokada naczynia miksującego"
"Ciasto"
Wyrobione ciasto dzielimy na 2/3 i 1/3
2/3 ciasta wykładamy na blachę prostokątną, wyłożoną papierem do pieczenia i podpiekamy 20 minut 180C
Mniejszą część wkładamy do zamrażalnika
Gdy podpieczony spód ostygnie , robimy masę
Do czystego i suchego naczynia , wlewamy białka i ubijamy na sztywno około 2 min. obr.4 ,
Następnie, przy obr. 4 ( 1 około minuty ) dodajemy stopniowo cukier, cały czas ubijając, budyń (proszek)aż się dokładnie rozpuści.
Na koniec wlewamy powoli olej
Tak przygotowaną masę wylewamy na podpieczony spód, wykładamy świeże maliny, lub mrożone ( ale nie rozmrażamy ich ) i ścieramy na tarce pozostałą część ciasta
Całość wkładamy do piekarnika na 40 minut / 170 C lub 190 C bez termo obiegu.
smacznego
KRUCHE CIASTO Z MALINAMI I PUSZYSTĄ PIANKĄ
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzMnie niestety pianka całkowicie oklapła po...
Mnie niestety pianka całkowicie oklapła po dodaniu oleju.
Do kruszonki na wierzch można dodać cukru
Do kruszonki na wierzch można dodać cukru
wiele prób i zawsze klapa moim znajomym tez nie...
wiele prób i zawsze klapa moim znajomym tez nie wychodzi
Ciasto wyszło super!
Ciasto wyszło super!
Zaletą tego ciasta jest mała pracochłonność a...
Zaletą tego ciasta jest mała pracochłonność a efekt? Wow, bardzo smaczny. Polecam
To jest najlepsze ciasto jakie udalo mi sie upiec...
To jest najlepsze ciasto jakie udalo mi sie upiec ostatniw lata, proste a przede wszystkim obledne w smaku znika tego samego dnia,polecam!!!
Przepyszny
Przepyszny
Ciasto robiłam, było dobre. Na drugi raz zamiast...
Ciasto robiłam, było dobre. Na drugi raz zamiast ciasta na górę zrobię kruszonkę bo jak dla mnie zbyt kwaskowe. Polecam!
Ciasto smaczne, szybkie w przygotowaniu. Nie...
Ciasto smaczne, szybkie w przygotowaniu. Nie zagniatałam ciasta, a jedynie miksowałam do uzyskania czegoś w stylu kruszonki. 2/3 ciasto ugniotłam na blasze, resztą posypałam górę ciast (nie musiałam mrozić ani trzeć).
Chyba jednak nie ogarniam ubijania białek z dodatkami w TM. Za każdym razem klapa. W tym przypadku również. Przez to ciasto wyszło bardzo niskie - z budyniowej piany została cienka jasna warstwa, co nie ujmuje nieczego smaku wypieku. Kolejnym razem pianę ubije zwykłym mikserem.
ciasto przepyszne, na stałe wchodzi do mojego...
ciasto przepyszne, na stałe wchodzi do mojego menu
Ciasto na 5 pyszne ...
Ciasto na 5 pyszne
Ja piekłam wszystko 40 minut bez podpiekania wyszło idealne
Bardzo smaczne ciasto, właśnie je upiekłam...
Bardzo smaczne ciasto, właśnie je upiekłam tylko dałam zamiast cukru pudru zwykły cukier kokosowy a zamiast malin wiśnie z nalewki i dałam odrobinę oleju bo mi się wydawało za dużo pół szklanki, bardzo dobry, polecam
ciasto bardzo dobre . jestem zmuszona dzielic sie...
ciasto bardzo dobre . jestem zmuszona dzielic sie przepisem bo wszyscy goście o niego proszą . serdecznie polecam
mala_mi: Jej...jak z ciasta kruchego zakalec może...
mala_mi: Jej...jak z ciasta kruchego zakalec może wyjść? Mi wyszło za pierwszym i naprawdę jest pyszne.
Mistrzostwo świata!!! Uwielbiam, ja dałam...
Mistrzostwo świata!!! Uwielbiam, ja dałam jeszcze więcej malin, pod i nad piankę. Pychota !!!
ciasto hit! robie z różnymi owocami.Jedyne co...
ciasto hit! robie z różnymi owocami.Jedyne co modyfikuje to kolejność ułożenia. Podpiekam spód, podsypuje kaszą manna na to owoce pianka i starte ciasto
Dzisiaj z jagodami w syropie z puszki zakupione w...
Dzisiaj z jagodami w syropie z puszki zakupione w lidlu .Ciasto kolejny raz wyszlo pyszne,Polecam
jutro przymierzam sie do ciasta jaką blachę...
jutro przymierzam sie do ciasta jaką blachę przygotować?
ROBIŁAM ZE ŚLIWKAMI.PALCE LIZAĆ
ROBIŁAM ZE ŚLIWKAMI.PALCE LIZAĆ
Super przepis. Ciasto bardzo smaczne, godne...
Super przepis. Ciasto bardzo smaczne, godne polecenia
ELO TO CIASTO NA MOJE URODZINY JEST PUSZNE...
ELO TO CIASTO NA MOJE URODZIN
Y JEST PUSZNE ISNECZNE I FAJNIE WYGLODA POLECAM
Bardzo dobre. Piekłam z malinami mrożonymi....
Bardzo dobre. Piekłam z malinami mrożonymi. Polecam
Ciasto naprawd pyszne i godne polecenia
Ciasto naprawdę pyszne i godne polecenia
cztery podejścia i cztery mega zakalce takiego...
cztery podejścia i cztery mega zakalce takiego badziewia dawno w tm nie robiłam, szkoda składników, czasu i roboty ,
Robiłam kilka razy- w miarę szybkie, proste i...
Robiłam kilka razy- w miarę szybkie, proste i bardzo dobre ciasto!
Wspaniałe ciasto , robiłam już parę razy....
Wspaniałe ciasto , robiłam już parę razy. Polecam.
Wyszło mi super,moje dzieci bardzo je lubią...
Wyszło mi super,moje dzieci bardzo je lubią !!!😆😆😆
ciasto rewelacja piekłam już
ciasto rewelacja
piekłam już z 10 razy
ULUBIONE CIASTO MOICH DZIECI.
ULUBIONE CIASTO MOICH DZIECI. POLECAM Także w wersji zamiast malin borówka amerykańska.
Bardzo dobre ciacho
Bardzo dobre ciacho
a czy z mrożonymi truskawkami
a czy z mrożonymi truskawkami ktoś piekł? Nie wiem czy zaryzykować....
Jedno z najlepszych ciast
Jedno z najlepszych ciast jakie jadłam
bardzo smaczne ,polecam, u
bardzo smaczne ,polecam, u nasjest wersja z wisniami
Mam to samo pytanie Na jaką
Mam to samo pytanie
Na jaką blachę jest ten przepis?
Samo białko ubijasz ok. 2
Samo białko ubijasz ok. 2 min, aż będzie sztywne. Po dodaniu cukru i budyniu w proszku do ubitego białka zmieni się jego konsystencja w gęstą masę. Ubijasz jeszcze parę minut, aż cukier i proszek budyniowy się rozpuści
Kochani pomocy,nie
Kochani pomocy,nie rozumiem.jak zrobic ta mase tzn. Ile ubijac te bialka??w przepisie jest 2min ,ale po tym czasie dalej maja byc ubijane i dosypywany cukier-jak dlugo maja byc ubijabe lacznie???
Przeciez Jak sie bialka przebije to nie bedzie szrywna piana
Ciasto bardzo dobre i z
Ciasto bardzo dobre i z malinami i z jagodami
Ja cukier waniliowy dałam do ubijanych białek.
Witam, mam tylko pytanie, czy
Witam, mam tylko pytanie, czy w opisie jest błąd? gdzie się dodaje cukier waniliowy, do kruchego ciasta (jak w opisie), czy do ubitej piany (jak w wymienionych składnikach)?
Ciasto jest obłędne - nie
Ciasto jest obłędne - nie można mu się oprzeć !!!
To ciasto jest obłędne- nie
To ciasto jest obłędne- nie można mu sie oprzec!!!
dzisiaj będę robić z
dzisiaj będę robić z truskawkami i rabarbarem
ja zamiast margaryny daję
ja zamiast margaryny daję masło
i zamiennie z malinami borówkę amerykańską, zachwycają się wszyscy
Pyszne
POLECAM
Jest super. Polecam goraco
Jest super. Polecam goraco
Aja zisiaj zrobiłam z
Aja zisiaj zrobiłam z rabarbarem. Pyszota
dziś znów ciasto robiło
dziś znów ciasto robiło furorę
jeszcze raz POLECAM!
Pyszne
Pyszne
Pyszne, robiłam juz kilka
Pyszne, robiłam juz kilka razy i za każdym razem z innymi owocami i zawsze smakuje rewelacyjnie
Polecam
Polecam
PROSTE A JAKIE PYSZNE :)
PROSTE A JAKIE PYSZNE
Potwierdzam, jedno z moich
Potwierdzam, jedno z moich ulubionych ciast