thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
1h 30min
porcja/porcje/porcji
18 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
  • TM 31
opublikowany: 05/21/14
zmieniono dnia: 09/2/17

Składniki

masa piankowa

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru drobnego
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 0,5 szklanki oleju

ciasto

  • 50 gramów cukru / cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 500 g malin świeżych lub mrożonych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g masła rośłinnego
  • 350 g mąki pszennej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    KRUCHE CIASTO Z MALINAMI I PUSZYSTĄ PIANKĄ
  1.  Ciasto wystarcza na blache o wymiarach 30 (25) cm x 40 cm

    Do naczynia miksującego wkładamy: mąkę, masło, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i żółtka, czas 50 s / obr. poz. Interwał Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" Ciasto"Ciasto"

     

    Wyrobione ciasto dzielimy na 2/3 i 1/3

    2/3 ciasta wykładamy na blachę prostokątną, wyłożoną papierem do pieczenia i podpiekamy 20 minut 180C

    Mniejszą część wkładamy do zamrażalnika

    Gdy podpieczony spód ostygnie , robimy masę

     

    Do czystego i suchego naczynia , wlewamy białka i ubijamy na sztywno około 2 min. obr.4 ,

    Następnie,  przy obr. 4 (  1 około minuty ) dodajemy stopniowo cukier, cały czas ubijając, budyń (proszek)aż się dokładnie rozpuści.

    Na koniec wlewamy powoli olej

     

    Tak przygotowaną masę wylewamy na podpieczony spód, wykładamy świeże maliny, lub mrożone ( ale nie rozmrażamy ich ) i ścieramy na tarce pozostałą część ciasta

     

    Całość wkładamy do piekarnika na 40 minut / 170 C lub 190 C bez termo obiegu.

     

    smacznego

     

     

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

KRUCHE CIASTO Z MALINAMI I PUSZYSTĄ PIANKĄ

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?