- TM 5
Składniki
dodatkowo
- 100 g Czekolady gorzkiej
- 1/2 litra śmietany 30 %
- 2 śmietan fixy
- 3 banany
- 4 czubate łyżki cukru pudru
ciasto
- 2 jajka
- 4 czubate łyżki kakao
- 1/2 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- 210 g oleju
- 250 g mleka 3,2 %
- 220 g cukru
- 340 g mąki pszennej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Jajka i cukier włozyc do"Blokada naczynia miksującego" ubić 2 min/obr 5
Dodać resztę składników na ciasto i wymieszać 30s/obr 6
Ciasto przelac do tortownicy o srednicy 24-26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp.160 stopni ok.55 min./do tzw suchego patyczka/.
Umyc i osuszyć naczynie miksujace.
Po ostygnieciu, z ciasta ściąć wierzch i wydrazyc delikatnie miąższ tak aby zostawic spód i brzegi ciasta na wysokośc ok.2cm.Pozostałe po wydrążeniu kawałki ciasta zachować.
Czekoladę połamac na kawałki,wrzucic do "Blokada naczynia miksującego" i rozdrobnić 5s/obr5 /tak aby powstały małe kawałeczki a nie pył/.
Śmietanę ubić z 4 łyzkami cukru pudru i śmietan fixem /zamiast smietan fixu mozna uzyć bitą śmietanę w proszku/. Dodać rozdrobniona czekoladę i wymieszać.
Banany obrac ze skórki /mozna skropić sokiem z cytryny aby nie sciemniały/, przekroic wzdłuż na połówki i ułozyc na wydrążonym ciescie tak, aby pokryc spód ciasta.Na bananach rozłożyc ubitą smietanę formując kopiec.
Wierzch posypac pozostawionym rozdrobnionym ciastem i lekko docisnąć.
Ciasto schłodzic w lodówce 30 min.
Porady
Ja śmietanę ubijam ręcznym mikserem ,ale mozna ją ubic w "Blokada naczynia miksującego" .
Założyć motylek,wlac smietanę ,dodać cukier i smietan fix ubijać na obr 3 do uzyskania własciwej konsystencji. Należy smietane obserwować przez otwór w pokrywie, zeby nie zrobiło sie masło.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
pyszny , do masy dodałam serek mascarpone
Ciasto bardzo dobre, wyrosło wysokie. Dałam 170 cukru bo nie lubię bardzo słodkiego. Zdecydowanie polecam
Nie mam i nie miałam TM31 ,ale myslę, że nie powinno być problemu
Czy można go zrobić w TM31 czy coś mnie może zaskoczyć?
musiałam dłużej piec ciasto, ale efekt końcowy rewelacyjny ! polecam
Polecam!!! Sądziłem, że ten chemiczny z torebki będzie trudno podrobić....lecz miło się zdziwiłem, gdyż z "Blokada naczynia miksującego" w smaku wyszedł nieziemsko lepiej!
[[wysiwyg_imageupload:2669:]]
Przepis wypróbowałam,ciasto wychodzi duże i pulchne,śmietanę z cukrem pudrem ubiłam mikserem na koniec dodałam przestudzoną żelatynę ,którą rozpuściłam w 1/3 szklanki gorącej wody,na koniec do masy dodałam pokrojoną gorzką czekoladę ,wierzch ciasta polałam polewą czekoladową.Polecam przepis.
Are you sure to delete this comment ?