3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Kopiec Kreta


Wydrukuj:
4

Składniki

12 porcja/porcje/porcji

dodatkowo

  • 100 g Czekolady gorzkiej
  • 1/2 litra śmietany 30 %
  • 2 śmietan fixy
  • 3 banany
  • 4 czubate łyżki cukru pudru

ciasto

  • 2 jajka
  • 4 czubate łyżki kakao
  • 1/2 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 210 g oleju
  • 250 g mleka 3,2 %
  • 220 g cukru
  • 340 g mąki pszennej
  • 6
    55min
    Czas całkowity
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Jajka i cukier włozyc doBlokada naczynia miksującego ubić  2 min/obr 5

    Dodać resztę składników na ciasto i wymieszać 30s/obr 6

    Ciasto przelac do tortownicy o srednicy 24-26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp.160 stopni ok.55 min./do tzw suchego patyczka/. 

    Umyc i osuszyć naczynie miksujace.

    Po ostygnieciu, z ciasta ściąć wierzch i wydrazyc delikatnie miąższ tak aby zostawic spód i brzegi ciasta na wysokośc ok.2cm.Pozostałe po wydrążeniu kawałki ciasta zachować.

    Czekoladę połamac na kawałki,wrzucic do Blokada naczynia miksującego i rozdrobnić 5s/obr5 /tak aby powstały małe kawałeczki a nie pył/.

    Śmietanę ubić z 4 łyzkami cukru pudru i śmietan fixem /zamiast smietan fixu mozna uzyć bitą śmietanę w proszku/. Dodać rozdrobniona czekoladę i wymieszać.

    Banany obrac ze skórki /mozna skropić sokiem z cytryny aby nie sciemniały/, przekroic wzdłuż na połówki i ułozyc na wydrążonym ciescie tak, aby pokryc spód ciasta.Na bananach rozłożyc ubitą smietanę formując kopiec.

    Wierzch posypac pozostawionym rozdrobnionym ciastem i lekko docisnąć.

    Ciasto schłodzic w lodówce 30 min.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Ja śmietanę ubijam ręcznym mikserem ,ale mozna ją ubic w Blokada naczynia miksującego.

Założyć motylek,wlac smietanę ,dodać cukier i smietan fix ubijać na obr 3 do uzyskania własciwej konsystencji. Należy smietane obserwować przez otwór w pokrywie, zeby nie zrobiło sie masło.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • pyszny , do masy dodałam serek mascarpone

    Zgłoszony przez moniq06 na marca 12, 2018 at 21:00.

    pyszny , do masy dodałam serek mascarpone tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto bardzo dobre, wyrosło wysokie. Dałam 170...

    Zgłoszony przez Ewcik7 na grudnia 10, 2017 at 23:02.

    Ciasto bardzo dobre, wyrosło wysokie. Dałam 170 cukru bo nie lubię bardzo słodkiego. Zdecydowanie polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • letka82 napisał:...

    Zgłoszony przez edytka_33 na listopada 17, 2016 at 12:41.

    letka82 napisał:
    Czy można go zrobić w TM31 czy coś mnie może zaskoczyć?


    Nie mam i nie miałam TM31 ,ale myslę, że nie powinno być problemu

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czy można go zrobić w TM31 czy coś mnie może...

    Zgłoszony przez letka82 na listopada 3, 2016 at 15:16.

    Czy można go zrobić w TM31 czy coś mnie może zaskoczyć?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • musiałam dłużej piec ciasto, ale efekt końcowy...

    Zgłoszony przez aizuz na października 22, 2016 at 23:10.

    musiałam dłużej piec ciasto, ale efekt końcowy rewelacyjny ! polecam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Polecam!!! Sądziłem, że ten

    Zgłoszony przez sebol na września 22, 2016 at 14:56.

    Polecam!!! Sądziłem, że ten chemiczny z torebki będzie trudno podrobić....lecz miło się zdziwiłem, gdyż z Blokada naczynia miksującego w smaku wyszedł nieziemsko lepiej!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Kopiec kreta Przepis

    Zgłoszony przez jagodamika na czerwca 28, 2016 at 22:10.

    [[wysiwyg_imageupload:2669:]]

    Przepis wypróbowałam,ciasto wychodzi duże i pulchne,śmietanę z cukrem pudrem ubiłam mikserem na koniec dodałam przestudzoną żelatynę ,którą rozpuściłam w 1/3 szklanki gorącej wody,na koniec do masy dodałam pokrojoną gorzką czekoladę ,wierzch ciasta polałam polewą czekoladową.Polecam przepis.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze