3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

JABŁECZNIK OWSIANO KOKOSOWY BEZGLUTENOWY


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

MUS JABŁKOWY

  • 1 kg renet (obranych ze skórki, bez gniazd nasiennych, pokrojonych na ćwiartki)

CIASTO

  • 200 g miękkiego masła (pokrojonego na kawałki)
  • 20 g oleju
  • 1/2 łyżeczki sodki
  • 110 g cukru ksylitolu, (60g do ciasta, 50 g odstawić do bezy)
  • 2 szczypty soli himalajskiej lub kamiennej, (1 szczypta do ciasta , jedna do białek)
  • 300 g mąki owsianej bezglutenowej
  • 150 g mąki kokosowej
  • 5-6 żółtek jaj, (białka odstawić do lodówki)
  • 1 jajko
5

Przygotowanie

  1. 1. do naczynia miksującego wsypać cukier, zemleć na cukier puder, odstawić do innego naczynia



    MUS JABŁKOWY

    1. do naczynia miksującego włożyć jabłka renety, nałożyć miarkę, rozdrobnić 10s/obr.5

    2. gotować 10 min/100st/obr.2,5

    3. gotowy mus przełożyć do innego naczynia i zostawić do ostygnięcia



    CIASTO:

    1. nagrzać piekarnik do temp. 180 st

    2. do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na ciasto , wymieszać z pomocą kopystki 20-25s/obr.4, z ciasta uformować wałek, odkrawać po kawałku i wykładać na dużą blachę piekarnika tak, aby wyszedł placek, ugniatając palcami (nie trzeba wykładać blachy papierem)

    3. piec ciasto 20 min temp. 180 st (nie wyłączać piekarnika)

    4. wyjąć ciasto z piekarnika i wyłożyć na nie mus jabłkowy,

    5. dobrze wymyć i wysuszyć naczynie miksujące (mycie: 1 litr ciepłej wody + kropla płynu do mycia naczyń, miksować 10s, obr.10, wypłukać, dobrze wysuszyć, noże muszą być suche, aby dobrze ubić pianę, w razie wątpliwości można odkręcić noże i wysuszyć je papierem)



    PIANA Z BIAŁEK

    1. na noże nałożyć motylek, wlać białka z 5-6 jajek, dodać szczyptę soli, nałożyć miarkę, ubijać 3-4 min/obr.4, można przedłużyć czas ubijania do momentu aż białka będą sztywne

    2. nastawić ubijanie na 1min/obr.3, powoli dodawać cukier puder (50g)

    3. pianę wyłożyć na jabłka, zapiekać wszystko ok 10-15 min w temp. 180 st
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Witam. Tak, to ciasto się sypie, powinnam to...

    Zgłoszony przez JOANNA MORAWSKA KOSZALIN na marca 11, 2017 at 20:47.

    Witam. Tak, to ciasto się sypie, powinnam to wpisać w komentarzu (taka jest mąka owsiana), możnaby pokusić się o wymieszanie mąki owsianej z jaglaną (pół na pół). Przy nakłdaniku tego ciasta na talerzyk, należy podkładać nóż pod spód. Ciasto piekę na dużej blasze z piekarnika. Beza na ksylitolu nie wychodzi tak idealnie jak na zwykłym cukrze, ale też nie pada całkowicie. Pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nie wyszło mi Ciasto się sypie. Pianka nie...

    Zgłoszony przez zapala na grudnia 18, 2016 at 18:03.

    Nie wyszło mi tmrc_emoticons.( Ciasto się sypie. Pianka nie wyrosła. Ciasto trudne do wyrobienia w urządzeniu - za gęste TM blokował się.

    Postepowałam zgodnie z przepisem, jednak efekt kiepski. Oczywiście rodzinie smakowało, ale na przyjęcie to sie raczej nie nadaje.

    Jakiej wielkości blachy Pani użyła do pieczenia?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze