3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Fafernuchy kurpiowskie ciasteczka marchewkowo-miodowe


Wydrukuj:
4

Składniki

40 porcja/porcje/porcji

Fafernuchy kurpiowskie ciasteczka marchewkowo-miodowe

  • 400 g marchewki, obranej i pokrojonej na kawałki
  • 400 g mąki pszennej
  • 75 g cukru
  • 75 g miodu
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 1-2 czubate łyżeczki cynamonu
  • 1/2-1 łyżeczki pieprzu
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6
    1h 15min
    Czas całkowity 45min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Ciasto
  1. Marchewkę wrzucamy do naczynia miksującego i rozdrabniamy 8sek/obr 5
  2. Dodajemy cukier i miód dusimy 5min/120st/obr 1, następnie odstawiamy naczynie do wystygnięcia na około pół godziny (temperatura musi spaść conajmniej do 50stopni)
  3. Dodajemy pozostałe składniki: mąkę, cukier waniliowy, cynamon, pieprz i proszek do pieczenia. Wyrabiamy ciasto 2min/ Ciasto
  4. Wyrobione ciasto przekładamy na blat formujemy cztery wałki jak na kopytka i tak też kroimy ciasto. Ciasteczka w kształcie kopytek układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
  5. Pieczemy około 30minut w temperaturze 190st termoobieg
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Upieczone ciastka smakiem przypominają pierniczki, są dosyć twarde - niemniej znikają w błyskawicznym tempie. Można proszek do pieczenia zastąpić 20g świerzych drożdży i po wyrobieniu poczekać 30 minut aż ciasto podrośnie i dopiero wtedy formować kopytka. Na drożdżach są bardziej miękkie.

Gotowe ciastka można ozdobić lukrem.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy