3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Dietetyczna rolada z serem i brzoskwiniami (bez glutenu)


Wydrukuj:
4

Składniki

10 porcja/porcje/porcji

biszkopt

  • 5 jajek
  • 80g ksylitolu zmielonego na puder*
  • 80g mąki kukurydzianej
  • 40g mąki ziemniaczanej
  • aromat waniliowy
  • szczypta proszku d/p

masa serowa

  • 300g twarogu
  • 200g jogurtu naturalnego
  • 1 galaretka bez cukru (taka na 0,5l wody)
  • łyżka ksylitolu
  • łyżeczka żelatyny + 1/3 kubka gorącej wody do rozpuszczenia

dodatkowo

  • 5 połówek brzoskwini z puszki lub inne ulubione owoce
  • 6
    1h 20min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia wkładamy motylek. Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę (4 min/obr. 3-4).
  2. Do naczynia przez otwór w pokrywie powoli dodajemy ksylitol (nie zmniejszamy obrotów) i ubijamy jeszcze przez ok. 1 min do uzyskania sztywnej, błyszczącej masy. Zmniejszamy obroty na 1, dodajemy żółtka, oba rodzaje mąki, aromat waniliowy i proszek do pieczenia - miksujemy wszystko dosłownie chwilę (ok. 10-15s, w razie potrzeby można minimalnie zwiększyć obroty, gdby masa się nie wymieszała).
  3. Gotową masę przekładamy na dużą blachę (tę z wyposażenia piekarnika) posmarowaną lekko tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia, rozsmarowując ją cienko po całej blaszce i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (termoobieg). Pieczemy 15-20 minut, a następnie studzimy chwilę przy otwartych drzwiczkach. Lekko ciepły biszkopt przekładamy na ściereczkę lub matę silikonową spodem do góry, ściągamy papier. Biszkopt zawijamy wzdłuż krótszego boku w roladę (jeśli zrobicie to po całkowitym ostygnięciu biszkopt się połamie) i odstawiamy na czas przygotowania nadzienia.
  4. Galaretkę rozpuszczamy z ksylitolem i żelatyną w gorącej wodzie i odstawiamy do ostygnięcia.
  5. Twaróg mielimy (10s/obr.6-7), a następnie dodajemy jogurt naturalny i wcześniej przygotowaną galaretkę i ponownie mieszamy (10s/obr.4). Jeśli masa jest zbyt rzadka – przelewamy ją do miski i odstawiamy na chwilę do lodówki żeby stężała. Gotową masą smarujemy rozwinięty biszkopt, zostawiając margines 2cm z każdej strony. Na masę wykładamy drobno pokrojone owoce.
  6. Roladę ponownie zwijamy wzdłuż krótszego boku i ciasno zawijamy folią spożywczą lub aluminiową, a następnie odstawiamy do lodówki na 2 godziny. Gotową roladę można przed pokrojeniem dodatkowo posypać ksylitolem zmielonym na puder.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

*mielimy ksylitol 6s/obr.10


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy