Składniki
20 porcja/porcje/porcji
MASA:
- 1 margaryna "Kasia"
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 szklanki mleka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 cukry waniliowe
DO PRZEŁOŻENIA:
- alkohol do nasączenia
- okrągłe biszkopty
- rodzynki
- polewa czekoladowa
CIASTO:
- 1 szklanka wiórek kokosowych
- 1 szklanka maku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru pudru, (trzy czwarte)
- 6 jajek
-
6
1h 10min
Czas całkowity 45minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
Białka ubijać za pomocą motylka 2min/obr.3 (nie przykrywać miarką).
Dodać cukier puder i ubijać dalej 1,5min/obr.1,5.
Następnie wyjąć motylek, ustawić 3min/obr.1,5 dodać zółtka, mąkę, proszek do pieczenia i wsypywać stopniowo mak i wiórki pomagając kopystką.
Ciasto wylać na blachę wyłożoną pergaminem i piec na złoty kolor w temp. 180'C-190'C'C ok.25 min.
Na ciasto wyłożyć masę, na masę ułożyć biszkopty namoczone w alkoholu.
Biszkopty polać polewą czekoladową.
Na środku każdego biszkopta położyć rodzynkę.
Założyć motylek, składniki na masę (bez margaryny) gotować 7min/100'C/obr.2. Pozostawić do wystudzenia.
Dodać miękką margarynę i zmiksować 20s/obr.9.
Nałożyć motylek i ubijać 2min/obr3
CIASTO:
ETAP KOŃCOWY:
MASA:
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Zamiast rodzynek mogą być połówki orzecha laskowego.
Ciasto można upiec bez żółtek i mąki (jest też taka wersja przepisu).
Zamiast cukru pudru można dać zwykły.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedzprzepis porażka, krem niedobry
przepis porażka, krem niedobry
w budyniu powinien byc cukier bo nie słodki
w budyniu powinien byc cukier bo nie słodki
Czy ktoś się może orientuje na jaką to jest...
Czy ktoś się może orientuje na jaką to jest blachę? Z góry dziękuję za odpowiedź
Ciasto dobre ale bardzo sycące więc jeśli ktoś...
Ciasto dobre ale bardzo sycące więc jeśli ktoś robi tylko np dla dwóch osób to będzie tego bardzo dużo....
Na jaki wymiar blachy jest ciasto?
Na jaki wymiar blachy jest ciasto?
Masa mało słodka, ale bardzo ciekawy smak !...
Masa mało słodka, ale bardzo ciekawy smak ! Dałam na góre masę kajmakową, wyszło bardzo dobre.
Mak mielony czy taki prosto z torebki???
Mak mielony czy taki prosto z torebki???
Grzeczne dziewczynki idą do nieba, a niegrzeczne tam gdzie chcą!
hmmm....boje sie efektu koncowego bo....bilaka ku...
hmmm....boje sie efektu koncowego bo....bilaka ku mojemu wielkiemu zaskoczeniu ubijly sie jak nigdy ale jak ddalam potem te maki maki i inne kokosy to to wszystko siadlo....zrobilo sie takie malutkie cz to sie upiecze?
Obłedny smak
Obłedny smak
Jaki rozmiar blachy potrzeba
Jaki rozmiar blachy potrzeba do tego przepisu?
PYSZNE , ale można nasączyć
PYSZNE , ale można nasączyć nie tylko alkoholem te biszkopty ja nasączyłam sokiem z puszki który mi został od brzoskwiń . Aby dzieci mogły zjeść ciasto ?