 
                                            
                                     
                                    Czas przygotowania
                                2h 5min
                                                                    
                                                            Czas całkowity
                                3h 50min
                                                                    
                                                                                                    
                                                            porcja/porcje/porcji
                                
                                     6 
                                     porcja/porcje/porcji 
                                
                            Poziom
                                Łatwy
                            - TM 6
- TM 5
opublikowany: 29/02/24
                            
                zmieniono dnia: 29/02/24
                    Składniki
Sernik Mojego Taty( wg. przepisu Ani Starmach)
- 6 jajko
- 2 łyżki mąka pszenna, (typ 450-550)
- 300 g cukier, drobny
- 2 łyżki cukier waniliowy
- 100 g masło, miękkie
- 1000 g sera, (dwu- lub trzykrotnie mielonego)
- 10 g żurawina, suszona, (opcjonalnie)
- 10 g rodzynki sułtanki, (opcjonalnie)
- 2 łyżki migdały, w płatkach, (do posypania na wierzch, po upieczeniu)
- 1 jajko, rozbełtane (do posmarowania na wierzchu)
- 1 aromat waniliowy, wanilia z Madagaskaru (dr Oetker) (opcjonalnie)
- Cukier puder, do posypania (po upieczeniu)
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                         Motylek Motylek
- 
                        
                         Kopystka Kopystka
- 
                        
                         Anna - okrągła forma kamionkowa Anna - okrągła forma kamionkowa
- 
                        
                         Naczynie miksujące kompletne premium Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Przygotuj tortownicę o średnicy 23 cm
- Tortownicę wysmaruj masłem, obsyp mąką i odstaw do późniejszego wykorzystania
- Żółtka oddziel od białek
- Białka odstaw do późniejszego wykorzystania
- Dodaj 200 g cukru (drobnego)
- Dodaj 2 łyżki cukru waniliowego
 "Mieszanie" Całość utrzyj na jednolita masę 2 min/obr. 6 "Mieszanie" Całość utrzyj na jednolita masę 2 min/obr. 6
- Dodaj 100 g miękkiego masła
- Dodaj 2 łyżki mąki pszennej (typ 450-550)
 "Miksowanie" Zmiksuj na jednolitą masę 2 min/obr. 6 "Miksowanie" Zmiksuj na jednolitą masę 2 min/obr. 6
- Dodaj mielony biały ser
 "Mieszanie" Wymieszaj 3 min 30 s/obr. 6.5 "Mieszanie" Wymieszaj 3 min 30 s/obr. 6.5
- Dodaj 1 garść rodzynek sułtańskich (opcjonalnie)
- Dodaj 1 garść suszonej żurawiny (opcjonalnie)
 "Mieszanie" Wymieszaj delikatnie całość 30 s/obr. 2 "Mieszanie" Wymieszaj delikatnie całość 30 s/obr. 2
- Przełóż do osobnego naczynia
- Umyj i osusz naczynie miksujące
- Załóż motylek
- Do czystego i suchego naczynia wlej białka
- Białka ubij na sztywną pianę (w razie potrzeby wydłuż ubijanie do 4 minut) 3 min/obr. 3
- Zdejmij motylek
- Dodaj 100 g cukru (drobnego)
 "Mieszanie" Delikatnie wymieszaj aż masa będzie jednolita i błyszcząca 30 s/obr. 1.5 "Mieszanie" Delikatnie wymieszaj aż masa będzie jednolita i błyszcząca 30 s/obr. 1.5
- Ubitą masę białkową przełóż do osobnego naczynia
- Umyj i osusz naczynie miksujące
- Do czystego i suchego naczynia wlej przygotowaną wcześniej masę serową
- 1/3 masy białkowej dodaj do masy serowej
 "Mieszanie" Dokładnie wymieszaj przez ok. 1 min (a w międzyczasie...) "Mieszanie" Dokładnie wymieszaj przez ok. 1 min (a w międzyczasie...)
- Nagrzej piekarnik do 170 stopni
 "Mieszanie"  Dodaj resztę piany i mieszaj bardzo delikatnie tak aby masa pozostała puszysta przez ok. 45 s (w razie potrzeby delikatnie wydłuż czas) "Mieszanie"  Dodaj resztę piany i mieszaj bardzo delikatnie tak aby masa pozostała puszysta przez ok. 45 s (w razie potrzeby delikatnie wydłuż czas)
- Dodaj 30 ml naturalnej esencji wanilii z Madagaskaru (dr Oetker) (opcjonalnie)
 "Mieszanie" Delikatnie wymieszaj do połączenia się w jednolitą masę 1 min 30 s/obr. 2 "Mieszanie" Delikatnie wymieszaj do połączenia się w jednolitą masę 1 min 30 s/obr. 2
- Masę przełóż do przygotowanej wcześniej tortownicy
- Wierzch ciasta wyrównaj łyżką i wysmaruj rozbełtanym jajkiem
- Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 30 minut (środkowy ruszt)
- Po 30 minutach zmniejsz temperaturę pieczenia do 120 stopni i piecz jeszcze przez 1 godzinę i 15 minut.
- Upieczone ciasto studź w uchylonym piekarniku (opadnie tylko nieznacznie)
- Posyp cukrem pudrem i płatkami migdałów
- Wstaw do lodówki (najlepiej na całą noc) (opcjonalnie)
- Podawaj najlepiej następnego dnia po przygotowaniu
Porady
Masa białkowa będzie idealna, gdy po dodaniu cukru zacznie się błyszczeć. Ciasto można zostawić w lekko uchylonym piekarniku na całą noc, będzie wtedy bardziej puszyste.
                        Model urządzenia Thermomix®
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 6W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 5Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
 W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne: 
                        
                         
                                                                                                                     
                                     
                     
                     
                                     
                         
                         
                         
                         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        
Komentarze