Składniki
0 porcja/porcje/porcji
1 opakowanie mrożonego szpinaku [450g]
- 1,5 czubate łyżki cukru pudru do kremu
- 200 g śmietany 30-37%
- 250 g serek mascarpone
- 1,5 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- 400 g mąki krupczatki
- 250 g oleju
- 3 jajka cale
- 250 g cukru
- 450 g mrożony szpinak
- 1 granat
-
6
2h 15min
Czas całkowity 1h 15minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
Szpinak rozmrozić, odsączyć na sitku i resztę wody odcisnąć ręką. Jaja z cukrem ubijamy w naczyniu miksującym 2min/ob4. Jeszcze 3min/ob4 dodajemy olej, mąkę, proszek do pieczenia i szpinak. Wlewamy do tortownicy 24-26 cm pieczemy w 180 stopniach 1 godz. Po ostygnięciu ciasta odcinamy wierzch i kruszymy do miseczki, odstawiamy. Do czystego naczynia miksującego zakładamy motylek, ubijamy śmietanę 3min/obr4 dodajemy cukier puder i serek mascarpone. Wykładamy masę kremową na placek szpinakowy posypujemy rozkruszonym ciastem i ozdabiamy owocami granatu[mogą być inne drobne owoce]. Przepyszne
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzSUPER CIASTO mietan ubiam jednak tradycyjnie
SUPER CIASTO !!! śmietanę ubiłam jednak tradycyjnie
Wyszedł mi zakalec, zawsze bałam się pieczenia...
Wyszedł mi zakalec, zawsze bałam się pieczenia ciast z dodatkiem oleju, pierwszy raz zrobiłam ciasto w thermomix i też nie wyszło, nie wiem co to jest, ciasto wypieczone a jak rozkroiłam to zakalec
Nareszcie się odważyłam aby
Nareszcie się odważyłam aby przygotować to ciasto i nie żałuję Jest przepyszne, a goście piali z zachwytu Polecam!
Czy wyjdzie tak samo ze
Czy wyjdzie tak samo ze świeżego szpinaku? Mam wstręt do mrożonego...
Rewelacyjnie smakuje i
Rewelacyjnie smakuje i wygląda !!!
zrobiłam... wygląda
zrobiłam... wygląda bajecznie... jednak smak to już inna bajka.. niestety mojej rodzinie nie przypadł do gustu ;(
Rewelacja...
Rewelacja...
Ciacho super pyszne.Jeśli
Ciacho super pyszne.Jeśli chodzi o krem śmietanę,mascarpone oraz cukier wszystko razem ubiłam robotem i dodałam skórkę z limonki oraz sok z połowy limonkiWyszło super ciacho.Polecam
Ciasto przepyszne, zniknęło
Ciasto przepyszne, zniknęło bardzo szybko co prawda przypiekło się w piecu i już sama nie wiedziałam jaki czas zastosować do zrobienia masy, mimo pomocnych wskazówek z komentarzy, ale efekt końcowy bardzo smaczny
Moniko jeżeli zrobiło się
Moniko jeżeli zrobiło się masło tzn, że długo ubijałaś śmietanę, korzystając z przepisów czytaj komentarze, które są bardzo pomocne w wkonaniu danego przepisu. Pozdrawiam bardzo serdecznie
dopiero zaczynam przygodę z
dopiero zaczynam przygodę z thermomixem i nie wiem dlaczego ciasta mi tu nie wychodzą. z tego przepisu ciasto mokre jakby lekko zakalec, a ze smietamy zrobiło się masło. Już nie mam sił.... może ktoś powie co robię źle???
Leon59 dziękuję za informację
Leon59 dziękuję za informację Pozdrawiam
To ciasto już istnieje na
To ciasto już istnieje na przepisowni pod nazwą "Leśny mech" , z małą różncą w składzie kremu. Jest faktycznie bardzo dobre i pieknie wygląda.
właśnie się upiekło:) też mi
właśnie się upiekło też mi pierwsza masa nie wyszła ale druga była w punkt dałam wszystkie składniki razem i mieszłam dosłownie 20 s/ obr 4 i wyszło super
ja ubijalam smietane z cukrem
ja ubijalam smietane z cukrem i na koniec dodalam mascarpone i wymieszalam chwile
Zrobiłam to samo 1,5m/4obr.
Zrobiłam to samo
1,5m/4obr. ubijać samą śmietanę czy z cukrem i mascarpone?
to prawda ze za dlugo
to prawda ze za dlugo
ciasto smakuje rewelacyjnie
ciasto smakuje rewelacyjnie naprawde pychotka. zanioslam do pracy wszyscy bardzo sceptycznie na nie patrzyli ale smakowalo oj bajka .... dziekuje za przepis dzisiaj jedziemy do znajomych i wlasnie biore sie za pieczenie chce je zabrac ze soba
Czas ubijania śmietany jest
Czas ubijania śmietany jest za długi. Dwa razy lądowało wszystko w koszu.
U mnie wyszło w czasie 1,5 min.
Ciasto pyszne
Pozdrawiam
Katarzyno a jak ciasto
Katarzyno a jak ciasto smakowało ?? Pozdrawiam
Wygląda pięknie!!! Skuszę
Wygląda pięknie!!! Skuszę się...
katarina77 napisał: wlasnie
wlasnie pieke ale ciasto
wlasnie pieke ale ciasto wyszlo mi troszke geste czy tak ma byc ?
bardzo fajny pomysł szpinak
bardzo fajny pomysł szpinak do ciasta dodaje do wypróbowania