Składniki
20 kawałek/kawałki/kawałków
- 7 jaj
- 70 gramów mąki pszennej
- 70 gramów mąki ziemiaczanej
- 280 gramów cukru pudru, połowa cukru miałkiego
- 300 gramów białej czekolady
- 0,7 litra śmietanki 30%
- 80 gramów cukru
- 400 gramów wiórków kokosowych
- masło, do wysmarowania formy
-
6
1h 55min
Czas całkowity 1h 30minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
Biszkopt:
Zasada jest taka: na 1 jajo dajemy 10 gr mąki pszennej i 10 gr mąki ziemniaczanej oraz 40 gr cukru pudru. Na moją blachę wychodzi biszkopt z 7 jaj.
Oddzielamy żółtka od białek. Zółtka z cukrem ucieramy na białą pulchną masę przekładamy do miski, umyć naczynie wlać białka założyć motylek szczypta soli ubić pianę na sztywno.
Do żółtek ubitych naprzemian porcjami dodawać mąkę (pszenną wymieszaną z ziemiaczaną) z białkami. Porcjować tak żeby na koniec zostało ok 1/3 piany. Delikatnie połączyć składniki. Wylać na blaszkę, upiec 25 min 180 stopni.
Wystudzić biszkopt, przekroić tak by placek miał ok 3 cm grubości.
Czekoladę połamać włożyć do naczynia rozdrobnić 10 s./obr 6.
Dolać śmietanę gotować 10 min/90 s./
Kiedy czekolada się rozpuści dodać cukier i wiórki. 20 min/90 s./
obr 1. pod koniec można dodać blanszowanych migdałów.
Gorącą masę nakładac na biszkopt partiami, pierwszą bardzo wilgotną i ciepłą tak zeby płyny wsiąkły w placek. Podana ilość pozwala na nałożenie masy grubości około 3 cm.
Ciasto
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Ja zawijam placek z masą w folię spożywczą żeby masa nie spływała, po zastygnięciu i schłodzeniu, posypać dla dekoracji wiórkami lub płatkami migdałowymi
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzWitam mam pytanie po co dzielić biszkopt? ...
Witam mam pytanie po co dzielić biszkopt?
Oraz co 1/3 piany ?
Przepraszam ale muszę troszkę pomarudzic. Jestem...
Przepraszam ale muszę troszkę pomarudzic. Jestem laikiem w kuchni i przepis jest dla mnie nieczytelny. "Porcjować tak żeby na koniec zostało ok 1/3 piany." Co dalej z tą 1/3 piany?
"Wystudzić biszkopt, przekroić tak by placek miał ok 3 cm grubości." Co dalej z przekrojonymi częściami!? Na jedną rozumiem nakładać masę a co z drugą?
pyszne !
pyszne !
To jest zwykły kogiel-mogiel,
To jest zwykły kogiel-mogiel, tak z motylkiem jakieś 5 minut obroty 3
pozdrawiam
Ciasto rewelacyjne, uwielbiam
Ciasto rewelacyjne, uwielbiam kokos! Ciasto bardzo szybko zniknęło
Pozdrawiam
Super przepis a placek im
Super przepis a placek im dłużej stoi tym smaczniejszy.
Polecam ten przepis.
Polecam ten przepis.
Witam jestem dość
Witam jestem dość początkująca więc mam pytanie odnośnie tej masy z żółtek z cukrem czy robimy ją za pomocą motylka i na jakich ustawieniach ? Pozdrawiam
Placek wychodzi przepyszny. W
Placek wychodzi przepyszny. W szczególności jeśli ktoś tak jak ja uwielbia kokos, chociaż przepis dla laika jest dosyć trudny. Ogólnie polecam
Ciesze się że smakuje
Ciesze się że smakuje
Świetna masa, co prawda
Świetna masa, co prawda upiekłam biszkopt według własnego przepisu, ale reszta rewelacja.