3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Ciasto-Ptasie mleczko


Wydrukuj:
4

Składniki

12 porcja/porcje/porcji

Ciasto - spód

  • 5 jajek
  • 180 g cukru
  • 40 g mąka pszenna
  • 80 g maka ziemniaczana
  • 1 łyżeczek proszek do pieczenia
  • 20 g kakao

masa serowo-śmietanowa

  • 0,5 litra śmietana 30 %
  • 300 g serek waniliowy
  • 2 torebki galaretka cytrynowa
  • 2-3 łyżki cukru pudru

dodatkowo

  • 150 g herbatników maślanych
  • 150 g Czekolady mlecznej
  • 1-2 łyżki śmietan, ja dawałam 30 %
  • 6
    20min
    Czas całkowity 20min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

    ciasto - spód
  1. •ustawiamy piekarnik na 180 ° C
    Oddzielamy białka od żółtek, w Closed lid zakładamy motylek białka umieszczamy w Closed lid dodajemy szczyptę soli, ubijamy na sztywna pianę ustawiając obroty na 3-4 min /obroty od 2 do 4 (stopniowo zwiększając), do ubitej piany dodajemy stopniowo cukier 2min/obroty 3,5-4, po ubiciu sztywnej lśniacej piany zmniejszamy obroty na 3 i dodajemy po 1 żółtku 1-2 min/obr 3, następnie dadajemy przesiane obie mąki i proszek do pieczenia 1 min/Gentle stir setting
    wykładamy na blaszkę wyłozoną papierem do pieczenia o wymiarach 30/20, pieczemy 20-25 min lub do suchego patyczka
    Jak ciasto się piecze rozpuszczamy galaretkę w 1 szkl (250 ml) gorącej wody, zostawiamy do ostygnięcia
    Do suchego i czystego Closed lid wkładamy motylek, wlewamy zchłodzoną śmietanę i ustawiamy obroty od małych czyli 2 i po 1 min stopniowo zwiększając do 3,5-4 ubijajać śmietanę na sztywną piankę, ustawiamy obroty na Gentle stir setting i dodajemy stopniowo - cukier puder, serek waniliowy na samym końcu dodajemy ostygnietą galaretkę
    Gotową masę rozprowadzamy równomiernie na ostygniety biszkopt, przykrywamy warstwą herbatników a na samą górę dodajemy polewę czekoladową, którą usyskujemy poprzesz rozpuszczenie czekolady w kąpieli wodnej dodając na koncu smietanę , wszystko wymieszane rozprowadzamy na herbatniki
    Ciasto wykładamy do chłodzenia na min 4 h (najlepiej na noc) aby masa serowa dobrze się stężała - SMACZNEGO-
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

•jesli ktoś nie lubi herbatników to mozna biszkopt przekroić na 2 części ( większą na spód, mniejszą na góre) i pokryć masę serowo- śmietanową cenką warstwą biszkoptu
•do masy serowo-smietanowej mozna dodać kilka kropli soku z cytryny (limonki)
•góre mozna posypać: miogdałami, starte pistacje, wiórkami kokosowymi (przeróżnie ozdobić ) ☺


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy