thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
15min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
25 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 31
opublikowany: 27/10/18
zmieniono dnia: 28/10/18

Składniki

Ciasto marchewkowe

  • 150 g oleju, słonecznikowego
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka sody spożywczej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 300 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 250 g cukru
  • 4 jajka
  • 300 g marchewki, obranej, pokrojonej na kawałki
  • 50 g orzechów włoskich, obranych

Krem serowy

  • 80 g cukru
  • 1 opakowania cukier waniliowy
  • 300 g twarogu
  • 20 g soku z cytryn

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Ciasto:
    Rozgrzać piekarnik do temperatury 180ºC.
    Do naczynia miksującego włożyć orzechy, rozdrobnić 3 s/obr. 5, przełożyć do innego naczynia.
    Do naczynia miksującego włożyć marchew, rozdrobnić 8 s/obr. 5.
    Dodać orzechy i pozostałe składniki na ciasto, wymieszać 30 s/obr. 5.
    Przełożyć do natłuszczonej formy do pieczenia (25x35 cm). Piec około 45 min.
    Krem serowy :
    Do naczynia miksującego włożyć cukier i cukier wanilinowy, zemleć 10 s/obr. 10.
    Dodać twaróg i sok z cytryny, zmiksować 40 s/obr. 6.
    Otrzymanym kremem posmarować ostudzone ciasto.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Ciasto marchewkowe

Wydrukuj:

Komentarze

  • lutego 10, 2020 at 15:20
    5.0

    Ciasto bardzo proste,a jednocześnie bardzo smaczne. Niejednokrotnie zagosci na moim stole.

  • listopada 2, 2018 at 21:24
    5.0

    smakowity tmrc_emoticons.-)

    robiłam bez smarowideł , bardzo smaczne polecam,
    pozdrawiam,
    Ela

  • listopada 2, 2018 at 13:15
    5.0

    Moje pierwsze ciasto marchewkowe i od razu zaszalałam! Zrobiłam torcik Big Smile Dużo dłużej się piekło, pewnie dlatego, że w okrągłej foremce o średnicy 24 cm - 1 h i 15 minut. Wyrosło jak malowane.
    Ciasto przekroiłam 2 razy, przełożyłam kremem zrobionym z 2 kostek twarogu po 200 g każda, reszta składników bez zmian, jak w powyższym przepisie. Polałam gęstym lukrem z cukru pudru.
    Jak dla mnie w przepisie na ciasto jest za dużo cukru, następnym razem zdecydowanie dam mniej (150-200g max). Marchewka ma jednak swoją słodycz. Poza tym szybko się robi i mam przekonanie, że zjadłam coś warzynego, mimo że na słodko tmrc_emoticons.)





Are you sure to delete this comment ?