Składniki
16 porcja/porcje/porcji
Ciasto
- 3 jajka
- 270 g oleju
- 360 g mąki krupczatki
- 3 płaskie łyżeczki do herbaty proszku do pieczenia
- 270 g cukru
- 450 g mrożonego szpinaku, (rozdrobnionego - nie w liściach)
Masa
- 2 czubate łyżki cukru
- 1 czubate łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 0,5 litra śmietany kremówki 36%
- 2 mixy do ubijania śmietany, bez cukru
Dekoracja
- pestki granatu albo borówki
Przygotowanie
Rozmrażamy szpinak i dokładnie go odsączamy.
Ważymy w pojemnikach odpowiednią ilość cukru i oleju.
Cukier mielimy 20 s. /obr.10.
Zakładamy motylek. Dodajemy jajka i ucieramy 4 min. /37 stopni /obr.3. Po upływie dwóch minut przez otwór w pokrywie powoli wlewamy olej. Zdjąć motylek.
Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Wyrabiamy 1 min / program do wyrabiania ciasta.
Dodajemy szpinak. Wyrabiamy 1 min / program do wyrabiania ciasta.
Wlewamy do tortownicy (24 cm) i pieczemy w temperaturze 180 C ok. godziny - do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu wyjmujemy z tortownicy i studzimy.
Kiedy ciasto jest ostudzone, odcinamy wierzch, tak, żeby ze spodu powstał równy “tortowy” blat.
Wierzch rozdrabniamy na talerzu na okruchy.
Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypujemy cukier i cukier waniliowy. Mielimy 20 s. /obr.10. Zakładamy motylek. Dodajemy śmietanę i mixy. Ubijamy śmietanę - ja ustawiam najpierw 15 s. / obr. 4, sprawdzam konsystencję i dodaję w razie potrzeby 1 - 3 razy po 5 s. /obr. 4.
Na spodni blat dajemy bitą śmietanę, wyrównujemy warstwę, posypujemy okruchami ciasta i dekorujemy pestkami granatu lub borówkami. Leciutko dociskamy dłonią.
Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Przepis na tortownicę 24 cm. Z 1/3 porcji można też upiec 12 mufinek - wtedy dwie przeznaczamy na wykonanie "mchu".
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzSuper przepis. Dziękuję
Super przepis. Dziękuję
Pychotka
Pychotka
Super przepis na pyszne ciasto! Dziękuję mam...
Super przepis na pyszne ciasto! Dziękuję
mam fajne zdjęcie, jakbyś chciała dodać
Czy podana jest waga szpinaku po rozmrożeniu?
Czy podana jest waga szpinaku po rozmrożeniu?
a ma ktoś przepis na dużą blachę?
a ma ktoś przepis na dużą blachę?
AgataP napisał:...
może być świeży, ale daje się go mniej - ok. 200g max.
Pokochaj ze mną Thermomix
zadzwoń, umów się na prezentację
tel. 691 509 039
Dzisiaj zrobiłam z teo przepisu maffinki z...
Dzisiaj zrobiłam z teo przepisu maffinki z dżemem wisniowym i borowkami ... super
dziękuję
Zrobiłam właśnie .. wyszedł super Nasze...
Zrobiłam właśnie .. wyszedł super
Nasze sylwstrowe ciasto
Posypałam poziomkami leśnymi
Z tego przepisu wyszło najlepsze, a...
Z tego przepisu wyszło najlepsze, a wypróbowałam już kilka. Ale zrezygnowałam z mixu do śmietany, dobrze ubita 36% wystacza sama w sobie, poza tym, ciasto na tyle szybko znika, że nie ma się co obawiać, że się rozpłynie. A najwazniejsze, że dzieci nie lubiące szpinaku, w końcu zaczęły go jeść, i to nie tylko w tym cieście
Przepis jest rewelacyjny. Bałam się że wyjdzie...
Przepis jest rewelacyjny. Bałam się że wyjdzie mi zakalec, bo nie miałam krupczatki i dałam zwykłą mąkę, po wyrobieniu ciasto wydawało mi się gęste i klejące. Wyrosłowspaniale, jest puszyste i bardzo dobre, polecam
Bardzo dobre ciasto, upiekłam na imieniny męża,...
Bardzo dobre ciasto, upiekłam na imieniny męża, ale proponuję na większej formie upiec bo pisze 24 cm a mogłam śmiał upiec na większej bo bardzo wysoki mi wyszedł
Robiłam ciasto z tego
Robiłam ciasto z tego przepisu już 3 razy
za każdym razem wyszło super 
Ciasto będę robić drugi ,raz
Ciasto będę robić drugi ,raz jest łatwe w wykonaniu, mam nadzieję zaskoczyć gości na śniadaniu wielkanocnym
Fantastyczne ciasto. W takiej
[[wysiwyg_imageupload:2600:]]Fantastyczne ciasto. W takiej wersji przygotowałam je dla córki, na lekcję angielskiego z okazji Dnia Św. Patryka
Ciasto rewelacja!!!! tylko
[[wysiwyg_imageupload:2553:]]Ciasto rewelacja!!!! tylko muffinkow wychodzi więcej niż 12
i krem zrobilam wedlug wlasnego uznania
3 łyżki cukru waniliowego 20sec/obr10
+300ml smietany 36% (z motylkiem) i to 15sec/motylek/4
+ 250 serka mascarpone i 35sec/interwał
polecam wszyscy zachwyceni
Ciasto
[[wysiwyg_imageupload:2551:]]
Ciasto prze...prze...pyszne!!!
I zupełnie nie czuć, że to ze szpinakiem!
Z duuużą ilością granatu... bombowe
Masę zrobiłam pół na pół śmietana 36% z serkiem mascarpone... rewelka
Czy szpinak musi być mrożony,
Czy szpinak musi być mrożony, czy może być świeży?
Czy do ciasta kupić 1 czy 2
Czy do ciasta kupić 1 czy 2 opakowania mrożonego szpinaku?
cisto bosskie i wygląda
cisto bosskie i wygląda cudnie. Bardzo fajne jeśli chce się zaskoczyć gości
[[wysiwyg_imageupload:2412:]]
Wyszło pięknie, jutro
Wyszło pięknie, jutro sprawdzimy czy smacznie
Robi się szybko, jak ktoś chce intensywną zieleń polecam dodać barwnika na sam koniec. A do dekoracji użyłam borówek i truskawek choć poziomki byłyby lepsze
Piekłam o 15 min. dłużej bo po 60 min, jeszcze był mokry patyczek.
Cisato jest już upieczone,
Cisato jest już upieczone, ale wcale nie jest zielone jak na foto. Dałam 450 g szpinaku ale po rozmrożeniu i odsączeniu nie wyszło 450 tylko około 200, szkoda, że nie napisaliście, że trzeba 2 paczki kupić...
Jako mąż który zwątpił w
Jako mąż który zwątpił w efekt końcowy,( po określeniu składu ) piszę komentarz by zasłużyć na drugą dokładkę... Ciasto jest BOSKIE !!! Polecam Paniom które lubią wyzwani i nie boją się eksperymentować , efekt kolorystyczny ( intensywna zieleń ) okraszona ziarnkami granatu żeczywiście kojarzy się z mchem i Szrekiem,
Przeczytałam wszystkie
Przeczytałam wszystkie komentarze i nabrałam ochotę na wypróbowanie przepisu
Pozdrawiam
Do wypróbowania
Do wypróbowania
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Ciasto wygląda pięknie Kolor
Ciasto wygląda pięknie
Kolor jak z bajki a szpinaku wcale się nie czuje. Jadłam go w niedzielę na Dniu Otwartym w naszej firmie. Wszystkim gościom bardzo smakowało. Dziękujemy za prosty i pyszny przepis.
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Super pomysł, a jaki efekt
Super pomysł, a jaki efekt
lilly20
Ciasto Leśny Mech
[[wysiwyg_imageupload:2103:]]
Ciasto jest przepiękne ,
Ciasto jest przepiękne , wygląda jak z bajki , myślę że pięknie udekoruje Wielkanocny stół. Zrobiłam zdjęcie i pozwolę je sobie wstawić , jesli mi sie oczywiście uda.
Ciasto robię dzisiaj już
Ciasto robię dzisiaj już drugi raz - łatwe w wykonaniu, świetnie smakuje - szpinaku wogóle nie czuć, wygląda bajecznie. Proszę dodać zdjęcie, napewno zachęci niezdecydowanych.
Przepis wczoraj wypróbowałam,
Przepis wczoraj wypróbowałam, ciasto rewelacja