3 Ten przepis nie posiada zdjęcia
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Ciasto "Leśny mech"


Wydrukuj:
4

Składniki

16 porcja/porcje/porcji

Ciasto

  • 3 jajka
  • 270 g oleju
  • 360 g mąki krupczatki
  • 3 płaskie łyżeczki do herbaty proszku do pieczenia
  • 270 g cukru
  • 450 g mrożonego szpinaku, (rozdrobnionego - nie w liściach)

Masa

  • 2 czubate łyżki cukru
  • 1 czubate łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 0,5 litra śmietany kremówki 36%
  • 2 mixy do ubijania śmietany, bez cukru

Dekoracja

  • pestki granatu albo borówki
  • 6
    4h 0min
    Czas całkowity 3h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
5

Przygotowanie

  1. Rozmrażamy szpinak i dokładnie go odsączamy.


    Ważymy w pojemnikach odpowiednią ilość cukru i oleju.


    Cukier mielimy 20 s. /obr.10.


     


     Zakładamy motylek. Dodajemy jajka i ucieramy 4 min. /37 stopni /obr.3. Po upływie dwóch minut przez otwór w pokrywie powoli wlewamy olej. Zdjąć motylek.


     


     Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Wyrabiamy 1 min / program do wyrabiania ciasta.


     


    Dodajemy szpinak. Wyrabiamy 1 min / program do wyrabiania ciasta.


    Wlewamy do tortownicy (24 cm)  i pieczemy w temperaturze 180 C ok. godziny - do tzw. suchego patyczka.


     


    Po upieczeniu wyjmujemy z tortownicy i studzimy.


     


     Kiedy ciasto jest ostudzone, odcinamy wierzch, tak, żeby ze spodu powstał równy “tortowy” blat.


     


    Wierzch rozdrabniamy na talerzu na okruchy.


    Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypujemy cukier i cukier waniliowy. Mielimy 20 s. /obr.10. Zakładamy motylek. Dodajemy śmietanę i mixy. Ubijamy śmietanę -  ja ustawiam najpierw 15 s. / obr. 4, sprawdzam konsystencję i dodaję w razie potrzeby 1 - 3 razy po 5 s. /obr. 4.


     


     Na spodni blat dajemy bitą śmietanę, wyrównujemy warstwę, posypujemy okruchami ciasta i dekorujemy pestkami granatu lub borówkami. Leciutko dociskamy dłonią.


    Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Przepis na tortownicę 24 cm. Z 1/3 porcji można też upiec 12 mufinek - wtedy dwie przeznaczamy na wykonanie "mchu".


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Super przepis. Dziękuję

    Zgłoszony przez JDS na stycznia 20, 2021 at 15:23.

    Super przepis. Dziękuję tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pychotka

    Zgłoszony przez gabi197006 na kwietnia 27, 2020 at 19:38.

    Pychotka

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super przepis na pyszne ciasto! Dziękuję mam...

    Zgłoszony przez MartyniaKa na lutego 9, 2020 at 16:36.

    Super przepis na pyszne ciasto! Dziękuję Love mam fajne zdjęcie, jakbyś chciała dodać Wink

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czy podana jest waga szpinaku po rozmrożeniu?

    Zgłoszony przez SylWeg na października 29, 2018 at 16:57.

    Czy podana jest waga szpinaku po rozmrożeniu?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • a ma ktoś przepis na dużą blachę?

    Zgłoszony przez anetawilczewska na stycznia 26, 2018 at 07:43.

    a ma ktoś przepis na dużą blachę?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • AgataP napisał:...

    Zgłoszony przez Dziewczyna Informatyka na lutego 26, 2017 at 14:37.

    AgataP napisał:

    Czy szpinak musi być mrożony, czy może być świeży?





    może być świeży, ale daje się go mniej - ok. 200g max.

    Pokochaj ze mną Thermomix Love zadzwoń, umów się na prezentację Smile tel. 691 509 039

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dzisiaj zrobiłam z teo przepisu maffinki z...

    Zgłoszony przez Miiriam na stycznia 25, 2017 at 19:29.

    Dzisiaj zrobiłam z teo przepisu maffinki z dżemem wisniowym i borowkami ... super tmrc_emoticons.) dziękuję tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam właśnie .. wyszedł super Nasze...

    Zgłoszony przez Miiriam na grudnia 31, 2016 at 16:48.

    Zrobiłam właśnie .. wyszedł super tmrc_emoticons.) Nasze sylwstrowe ciasto tmrc_emoticons.) Posypałam poziomkami leśnymi tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Z tego przepisu wyszło najlepsze, a...

    Zgłoszony przez gossia na listopada 24, 2016 at 12:43.

    Z tego przepisu wyszło najlepsze, a wypróbowałam już kilka. Ale zrezygnowałam z mixu do śmietany, dobrze ubita 36% wystacza sama w sobie, poza tym, ciasto na tyle szybko znika, że nie ma się co obawiać, że się rozpłynie. A najwazniejsze, że dzieci nie lubiące szpinaku, w końcu zaczęły go jeść, i to nie tylko w tym cieście tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis jest rewelacyjny. Bałam się że wyjdzie...

    Zgłoszony przez terenka na listopada 9, 2016 at 13:08.

    Przepis jest rewelacyjny. Bałam się że wyjdzie mi zakalec, bo nie miałam krupczatki i dałam zwykłą mąkę, po wyrobieniu ciasto wydawało mi się gęste i klejące. Wyrosłowspaniale, jest puszyste i bardzo dobre, polecam tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobre ciasto, upiekłam na imieniny męża,...

    Zgłoszony przez KOna na października 29, 2016 at 09:18.

    Bardzo dobre ciasto, upiekłam na imieniny męża, ale proponuję na większej formie upiec bo pisze 24 cm a mogłam śmiał upiec na większej bo bardzo wysoki mi wyszedł

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robiłam ciasto z tego

    Zgłoszony przez gwozdzianka na kwietnia 4, 2016 at 20:01.

    Robiłam ciasto z tego przepisu już 3 razy tmrc_emoticons.) za każdym razem wyszło super tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto będę robić drugi ,raz

    Zgłoszony przez azurek na marca 24, 2016 at 19:22.

    Ciasto będę robić drugi ,raz jest łatwe w wykonaniu, mam nadzieję zaskoczyć gości na śniadaniu wielkanocnym tmrc_emoticons.D   Cooking 7  

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Fantastyczne ciasto. W takiej

    Zgłoszony przez Monisia75 na marca 22, 2016 at 10:52.

    [[wysiwyg_imageupload:2600:]]Fantastyczne ciasto. W takiej wersji przygotowałam je dla córki, na lekcję angielskiego z okazji Dnia Św. Patryka tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto rewelacja!!!! tylko

    Zgłoszony przez mrowcia9 na stycznia 22, 2016 at 02:10.

    [[wysiwyg_imageupload:2553:]]Ciasto rewelacja!!!! tylko muffinkow wychodzi więcej niż 12 tmrc_emoticons.;) 

    i krem zrobilam wedlug wlasnego uznania 

    3 łyżki cukru waniliowego 20sec/obr10

    +300ml smietany 36% (z motylkiem) i to 15sec/motylek/4

    + 250 serka mascarpone i 35sec/interwał

     

    polecam wszyscy zachwyceni tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •     Ciasto

    Zgłoszony przez pa_n_da na stycznia 19, 2016 at 15:23.

     

    [[wysiwyg_imageupload:2551:]]

     

    Ciasto prze...prze...pyszne!!!

    I zupełnie nie czuć, że to ze szpinakiem!

    Z duuużą ilością granatu... bombowe Big Smile

    Masę zrobiłam pół na pół śmietana 36% z serkiem mascarpone... rewelka tmrc_emoticons.8)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czy szpinak musi być mrożony,

    Zgłoszony przez AgataP na grudnia 23, 2015 at 00:03.

    Czy szpinak musi być mrożony, czy może być świeży?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czy do ciasta kupić 1 czy 2

    Zgłoszony przez annaswidnica na lipca 24, 2015 at 11:43.

    Czy do ciasta kupić 1 czy 2 opakowania mrożonego szpinaku?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • cisto bosskie i wygląda

    Zgłoszony przez libelle na lipca 18, 2015 at 19:54.

    cisto bosskie i wygląda cudnie. Bardzo fajne jeśli chce się zaskoczyć gości Big Smile [[wysiwyg_imageupload:2412:]]

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wyszło pięknie, jutro

    Zgłoszony przez san_g na czerwca 19, 2015 at 22:51.

    Wyszło pięknie, jutro sprawdzimy czy smacznie tmrc_emoticons.) Robi się szybko, jak ktoś chce intensywną zieleń polecam dodać barwnika na sam koniec. A do dekoracji użyłam borówek i truskawek choć poziomki byłyby lepsze tmrc_emoticons.;) Piekłam o 15 min. dłużej bo po 60 min, jeszcze był mokry patyczek.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Cisato jest już upieczone,

    Zgłoszony przez zipvirgin na maja 26, 2015 at 13:20.

    Cisato jest już upieczone, ale wcale nie jest zielone jak na foto. Dałam 450 g szpinaku ale po rozmrożeniu i odsączeniu nie wyszło 450 tylko około 200, szkoda, że nie napisaliście, że trzeba 2 paczki kupić...

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jako mąż który zwątpił w

    Zgłoszony przez ula62 na kwietnia 15, 2015 at 19:59.

    Jako mąż który zwątpił w efekt końcowy,( po określeniu składu ) piszę komentarz by zasłużyć na drugą dokładkę... Ciasto jest BOSKIE !!! Polecam Paniom które lubią wyzwani i nie boją się eksperymentować , efekt kolorystyczny ( intensywna zieleń ) okraszona ziarnkami granatu żeczywiście kojarzy się z mchem i  Szrekiem, 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przeczytałam  wszystkie

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na listopada 15, 2014 at 16:26.

    Przeczytałam  wszystkie komentarze i nabrałam ochotę na wypróbowanie przepisu Big Smile Pozdrawiam Party

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Do wypróbowania

    Zgłoszony przez magi1 na kwietnia 8, 2014 at 09:36.

    Do wypróbowania tmrc_emoticons.-)

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto wygląda pięknie Kolor

    Zgłoszony przez ElaK na kwietnia 8, 2014 at 00:00.

    Ciasto wygląda pięknie tmrc_emoticons.) Kolor jak z bajki a szpinaku wcale się nie czuje. Jadłam go w niedzielę na Dniu Otwartym w naszej firmie. Wszystkim gościom bardzo smakowało. Dziękujemy za prosty i pyszny przepis.

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super pomysł, a jaki efekt

    Zgłoszony przez lilly20 na kwietnia 5, 2014 at 20:36.

    Super pomysł, a jaki efekt tmrc_emoticons.)

    lilly20

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto Leśny Mech

    Zgłoszony przez leon59 na kwietnia 3, 2014 at 21:02.

    [[wysiwyg_imageupload:2103:]]

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto jest przepiękne ,

    Zgłoszony przez leon59 na kwietnia 3, 2014 at 20:48.

    Ciasto jest przepiękne , wygląda jak z bajki , myślę że pięknie udekoruje Wielkanocny stół. Zrobiłam zdjęcie i pozwolę je sobie wstawić , jesli mi sie oczywiście uda.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto robię dzisiaj już

    Zgłoszony przez Tuti69 na marca 29, 2014 at 16:24.

    Ciasto robię dzisiaj już drugi raz - łatwe w wykonaniu, świetnie smakuje  - szpinaku wogóle nie czuć, wygląda bajecznie. Proszę dodać zdjęcie, napewno zachęci niezdecydowanych.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis wczoraj wypróbowałam,

    Zgłoszony przez pektyna na marca 20, 2014 at 08:34.

    Przepis wczoraj wypróbowałam, ciasto rewelacja tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze