Tu jesteś:
4
Składniki
20 porcja/porcje/porcji
CIASTO
- 300 g miąższu dyni, obranego ze skórki, pokrojonego na kawałki
- 200 g jabłek, wydrążonych, pokrojonych na ćwiartki
- 150 g płatków owsianych
- 1,5 łyżeczki cynamonu, mielonego
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
- 2 szczypty goździków, mielonych
- 300 g brązowego cukru
- 5 jajek
- 150 g oleju roślinnego
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczki sody oczyszczonej
KREM
- 240 g cukru
- 50 g margaryny
- 60 g serka kremowego, śmietankowego
- 10 g soku z cytryny
- 50 g orzechów pecan, uprażonych
-
6
2h 30min
Czas całkowity 1h 30minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
5
Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 170°C.
- Do naczynia miksującego włożyć miąższ dyni oraz jabłka, rozdrobnić 10s/obr.5
- Dodać płatki owsiane, przyprawy, brążowy cukier, jajka i olej, wymieszać 10s/
"Obroty wsteczne" /obr.4
- Dodać mąkę i sodę oczyszczoną, wymieszać 10s/
"Obroty wsteczne" /obr.4
- Wylać masę do posmarowanej tłuszczem i posypanej odrobiną mąki tortownicy (Ø 28-30cm), piec w piekarniku, w temperaturze 170°C przez 55-60 minut ( lub do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika pozostawić ciasto w formie do ostudzenia na 15 minut, następnie wyjąc i zostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier i zemleć 20s/
"Brak obrotów wstecznych" /obr.10. Dodać margarynę, ser śmietanowy, sok z cytryny, wymieszać 30s/obr.4
- Rozprowadzić lukier na schłodzonym cieście, posypać orzechami pekan (patrz wskazówka). Wstawić do lodówki by ciasto się schłodziło.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA CIASTA
PRZYGOTOWANIE KREMU
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
W kroku 7 zamiast orzechów pekan użyłam rozdrobnionej białej czekolady oraz złotej cukrowej posypki.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz