3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

CIASTO DROŻDŻOWE Z PRAŻONYMI JABŁKAMI


Wydrukuj:
4

Składniki

15 porcja/porcje/porcji

Dodatkowo:

  • 700 g prażonych jabłek, (około 1 słoik)

Ciasto drożdżowe

  • 260 g mleka
  • 110 g masła extra roztopionego
  • 80 g cukru
  • 2 duże jajka
  • 10 g drożdży suchych
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 540 g mąki pszennej chlebowej lub zwykłej
  • 6
    3h 30min
    Czas całkowity 3h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Mąkę pszenną i suche drożdże wymieszać. Dodać do Blokada naczynia miksującego resztę składników i wyrobić 5 min/Ciasto. Dodać rozpuszczone masło i dalej wyrobić 3 min/Ciasto. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).

    Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Formę o wymiarach 32 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 35 x 40 cm, delikatnie podsypując mąką. Rozwałkowane ciasto posmarować warstwą prażonych jabłek pozostawiając nie posmarowane 2 cm od brzegów ciasta. Ciasto zwinąć  w rulon wzdłuż dłuższego boku, następnie pokroić ostrym nożem na 15 części, z których otrzymamy 15 bułeczek - ślimaków. Bułeczki układać w formie (powinny się zetknąć), przykryć ściereczką i pozostawić w cieple do ponownego wyrośnięcia (od 30 - 45 minut).

    Piec w temperaturze 180º przez około 25 - 30 minut.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Jabłka prażone zrobiłam wg przepisu

//www.przepisownia.pl/dodatki-przepisy/jab%C5%82ka-pra%C5%BCone-z-thermomixa/464451

a przepis zaczęrpnęłam z bloga Moje wypieki


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Fajnie smakuje ze śliwami. Polecam gorąco

    Zgłoszony przez Leonek2013 na lutego 4, 2017 at 15:01.

    Fajnie smakuje ze śliwami. Polecam gorąco Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • coz troche sie nie trrzymalam

    Zgłoszony przez sasia na maja 5, 2016 at 16:07.

    coz troche sie nie trrzymalam przepisu ale to z roztargnienia ;(

    maslo gorace wrzucialam od razu ze wszystkimi skaldnikami a potem dopiero doczytalam ;(

    ale ciasto wyszlo suuuuper,,,,duze,wielgasne olbrzymie przepyszne,,,polecam gorco kazdemu juz wiem ze na stale zagosci u nas pozdrawiam serdecznie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • I jakie efekty smakowe?

    Zgłoszony przez Monika Wójcik na maja 5, 2016 at 08:42.

    I jakie efekty smakowe?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ciasto wyjechalo z piekarnika

    Zgłoszony przez sasia na maja 4, 2016 at 21:19.

    ciasto wyjechalo z piekarnika i cieszy oczy,mam nadzieje ze ucieszy tez podniebienia tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super przepis. Ciasto

    Zgłoszony przez Agulaga81 na marca 19, 2016 at 23:18.

    Super przepis. Ciasto wychodzi pyszne i takie mokre. Do jabłek dodałam cynamonu i normalnie ciacho "palce lizać"!!! Znika w mgnieniu oka tmrc_emoticons.) 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze