Składniki
12 porcja/porcje/porcji
ciasto
- 2 tabliczki czakolady min 60%
- 6 jajek
- 200 g MASŁA 82%
- 50 ml wody
- 200 g cukru
- 100 g mąki pszennej
- 500 g sera do wypieków
-
6
1h 20min
Czas całkowity 20minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
1. Do
"Blokada naczynia miksującego" miksującego wkładamy czekoladę w kawałkach, wodę i masło i ustawiamy czas 3min/70st/obr 1.
2. Masę czekoladową przelewamy do innego naczynia i odstawiamy do przestudzena.
3. Do czystego
"Blokada naczynia miksującego" miksującego wbijamy jajka, dodajemy cukier i miksujemy 3min/obr 4,5.
4. Cały czas miksując zmniejszamy obr 3 i przez otwór w pokrywie powoli dodajemy mąkę.
5. Po 6min ciągłego miksowania, dodajemy przestudzoną masę czekoladową i ser (wolno) nie przerywając miksowania.
6. Po dokładnym wymieszaniu wszystkich składników ciasto przelewamy do uprzednio natłuszczonej tortownicy o śr 24cm.
7. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem około 1h w temperaturze 180 st.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Można ciasto polać polewą czekoladową, co dodatkowo podnosi jego czekoladowy charakter.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzPyszne ciasto, uwielbiane przez wszystkich znika w...
Pyszne ciasto, uwielbiane przez wszystkich znika w 2 dni
Przepyszny, przepyszny jeszcze raz przepyszny!!!...
Przepyszny, przepyszny jeszcze raz przepyszny!!! Szczerze polecam
Pychaaaaa,polecam
Pychaaaaa,polecam
Czy można użyć twarogu mielonego do sernika np...
Czy można użyć twarogu mielonego do sernika np preziden
Bardzo dobre ciasto. Piekłam
Bardzo dobre ciasto. Piekłam 50min z termoobiegiem i się troszkę spaliło
tak więc następnym razem będzie piekarnik nastawiony na góra-dół 
Bardzo smaczny - trochę jak
Bardzo smaczny - trochę jak budyń czekoladowy
Przepyszny, a najlepszy na
Przepyszny, a najlepszy na ciepło
REWELACJA!!! Przepyszne
REWELACJA!!! Przepyszne ciasto, coś w rodzaju serniko-brownie. Palce lizać! Zmniejszyłam jedynie ilość cukru do 150 g i dodałam 2 czubate łyżeczki cukru waniliowego (z TM). Jeden z lepszych serników, jakie zrobiłam i jakie jadłam. POLECAM!
P.S. Czekoladę z masłem i wodą rozpuściłam w małym garnku, żeby nie marnować składników, które, by mogły zostać na ściankach naczynia miksującego
Pyszne Wczoraj wypróbowane i
Pyszne
Wczoraj wypróbowane i juz zjedzone
Polecam
Bardzo dobre ciasto. Godne
Bardzo dobre ciasto.
Godne polecenia chyba na każdą okazję.
Moje dzieci dosłownie je wchłonęły.
Michał
Przepis brzmi interesująco,
Przepis brzmi interesująco, jutro wypróbuję!