3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Ciasteczka pistacjowe z białą czekoladą


Wydrukuj:
4

Składniki

  • 220 gramów masła w temp. pokojowej
  • 200 gramów brązowego cukru trzcinowego
  • 100 gramów cukru
  • 150 gramów pistacji łuskanych
  • 2 jajka
  • 200 gramów białej czekolady
  • 2 łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli drobnej
5

Przygotowanie

  1. 100 gramów pistacji zmielić kilka sekund / obr.6 ( tak aby miały konsystencję bułki tartej). Przesypać do innego naczynia.

    50 gramów pistacji rozdrobnić kilka sekund / obr.5 ( tak aby kawałeczki były wyczuwalne w ciastku). Przesypać do innego naczynia.

    200 gramów czekolady rozdrobnić na małe kawałki 15 sek./ obr.6-7

    Przesypać do innego pojemnika.

    Piekarnik nastawić na 180 stopni.

     

  2. Do naczynia miksującego włożyć masło pokrojone w kawałki oraz dodać dwa rodzaje cukru, utrzeć na puszystą masę ok 1min.30sek./ obr. 8.

    Dodać ekstrakt waniliowy i jaka - ucierać ok 15 sek./ obr. 6

    Dodać makę ,sodę, sól i proszek do pieczenia- nastawić 1 min./ obr. 8.

    Dodać pistacje drobno zmielone - nastawić 30 sek./ obr.8.

    Ciasto ma być gładkie i zwarte.

    Dodać grubiej zmielone pistacje i białą czekoladę,  dokładnie wymieszać przy pomocy kopystki 1 min./obr.2/Obroty wsteczne

    Formować w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego, wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowująć odstępy. Najlepiej ok 15 ciasteczek Lekko spłaszcać do wysokości ok. 1 cm.

    Piec ok 15-20 minut do zezłocenia. Wyjąć z piekarnika i studzić na blaszce ok 5 minut, potem przełożyć na kratkę do studzenia.

    Z podanych proporcji wychodzi ok. 60 ciastek.

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

 

Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson " JAK BYĆ DOMOWĄ BOGINIĄ" . Proporcje zmieniłam aby wyszło wiecej ciastek.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy