PRZEPIS NA THERMOMIX ®
Składniki
0 porcja/porcje/porcji
CIASTKA
- 150-180 g suszonych daktyli bez pestek, (im więcej daktyli , tym ciastka będą słodsze - WYBIERAJ!!!)
- 180 g bezglutenowych płatków owsianych
- 15 g karobu
- 30 g oleju kokosowego
- 180 g wrzątku
-
6
1h 15min
Czas całkowity 1h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
-
9Przyjęcie Bufet Wakacje Urodziny Urodziny dziecka Piknik Grill Prezent Dzieci w kuchni Gotowanie na co dzień Przystawka Starter Dodatek Deser Wegetariańska Przepis dla dzieci Bez nabiału Bez jajek Bez alkoholu Bez glutenu Bez laktozy Wiosna Lato Jesień Zima Walentynki Karnawał Wielkanoc Dzień Matki Boże Narodzenie Sylwester Dzień Ojca Dzień Babci i Dziadka Łatwe Naturalne Szybkie Niedrogie Drugie śniadanie Podwieczorek Przekąska Ciastka
Przygotowanie
1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić duży kubek, odważyć daktyle, zalać je odpowiednią ilością wrzątku. Odstawić na 20-30min
2. daktyle z wodą przelać do naczynia miksującego, dodać olej kokosowy i karob, założyć miarkę. Zmiksować 8s/obr.10, składniki zgarnąć kopystką na dno naczynia miksującego i powtórzyć czynność
3. dodać płatki owsiane, wymieszać z pomocą kopystki 5s/
"Obroty wsteczne" /1
4. przygotować blachę do pieczenia z papierem
5. masę nabierać małą łyżeczką i układać na blasze, wilgotnymi dłońmi spłaszczać na kształt ciasteczek
6. blachę z ciastkami włożyć do nagrzanego piekarnika (180st) i piec przez 10 min
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
można dodać garść lekko posiekanych dowolnych orzechów, wówczas należy zmniejszyć ilość płatków owsianych
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzBomba! Na pewno powtórzę. Dziękuję
Bomba! Na pewno powtórzę. Dziękuję
Ciasteczka wyszły pyszne, dziękuję za przepis....
Ciasteczka wyszły pyszne, dziękuję za przepis. Mam ochotę poeksperymentować następnym razem z rodzynkami i żurawiną oprócz daktyli.
Bardzo dziękuję za przepis: bez cukru, pszenicy...
Bardzo dziękuję za przepis: bez cukru, pszenicy i konserwantów. Zrobiłam ciasteczka wczoraj. Dałam 150g daktyli i 160g wody. Kilkanaście gram płatków zastąpiłam zmielonymi orzechami ziemnymi. Wyszły 22 pyszne ciasteczka.
Kolejnym razem dodam 150g wody i możliwe że zwiększę lekko ilość płatków, bo ciasto było trochę zbyt lepkie.
Bardzo smaczne i na dodatek
Bardzo smaczne i na dodatek zdrowe. Dziękuję
Ciasteczka są przepyszne, ja
Ciasteczka są przepyszne, ja do płatków dodałam pestki słonecznika i dyni.
DOPIERO TERAZ WIEM CO TO
DOPIERO TERAZ WIEM CO TO KORAB . SZKODA,ŻE NIE NAPISAŁAŚ TO ZAMIENNIK KAKAO I BARDZIEJ ZDROWSZY. TE CIASTECZKA WYGLĄDAJĄ SMAKOWICIE MYŚLĘ ,ŻE ZA JAKIŚ CZAS WYPRÓBUJĘ . MĄŻ NAŻEKA ,ŻE CAŁY CZAS COŚ PIEKĘ -MUSZĘ PRZYSTOPOWAĆ .