3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Ciasteczka oreo bezglutenowe


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

Ciasto

  • 40 g kakao ciemne
  • 130 g cukier trzcinowy muscovado
  • 210 g mąka, 50g owsianej, 50g ziemniaczanej, 70g teff, 20g jaglanej, 20g ryzowej
  • 40 g pestki dyni lub sezamu,słonecznika lub migdałów
  • 120 g masło, nie twarde ale tez nie miękkie
  • 1/2 łyżeczki soda
  • 1 jajko L

krem

  • 100 g pasta kokosowa w kostce lub twarda część mleka kokosowego
  • 10 g mascarpone
  • 40 g czekolada biała, lub cukier/ksylitol do smaku
  • 6
    16min
    Czas całkowity
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

    ciastka
  1. Cukier wrzucić do Closed lid15s/obr 10,
    dorzucić mąkę, sodę, kakao Closed lid10s/obr 8
    wrzucić jajko i masło Closed lid2min/Dough mode, w połowie czasu zgarnąć łopatką ze ścianek
    ciasto zawinąć w folię spozywczą, rozpłaszczyć i do zamrażarki na 15 min. ciasto musi być mocno zimne
    część ciasta rozwałkować na ok 2 mm podsypując mąką, resztę ciasta trzymać w lodówce. wykrawać małym kieliszkiem kółeczka lub inne kształty. można bez wałkowania robić kulki i rozpłaszczac na blaszce wyłożonej papierem. układać w odstępach 1,5 cm.
    piec 170 stopni, góra dół, ok 16 min
  2. krem
  3. pastę kokosową lekko podgrzać, zeby dało się łyżką wmieszać w nią roztopioną białą czekoladę i mascarpone. nakładać na ciasteczko, sklejać z drugim ciastkiem

    inny krem:
    tabliczka roztopionej białej czekolady, 20g mascarpone, zmiksować
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Z podanej porcji wychodzą 3 blachy. Ciasto sie lepi, ale dzieki temu jest potem kruche. Krem jest twardy w temperaturze pokojowej, ciastka bez kremu są kruche, po przełożeniu kremem miękną. Przechowywane w otwartym pojemniku trochę twardnieją.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy