Tu jesteś:
4
Składniki
19 porcja/porcje/porcji
Ciasteczka Chia bez jajek
- 160 g masło
- 135 g cukier
- 300 g mąka pszenna, (Jakakolwiek)
- 2 łyżeczki kakao
- 2 łyżki nasion chia
- 1 łyżeczek proszek do pieczenia
- 2 szczypty sól
- 1 łyżki cukru waniliowego
-
6
58min
Czas całkowity 45minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
5
Przygotowanie
- Przepis;
Nasiona chia wsypuję do szklanki ze 100 ml wody, mieszam i zostawiam na chwilę.
Do thermomixa wkładam masło, dodaję cukier, cukier waniliowy i chia. Miksuję na gładką masę.
5 obrotów
Wsypuję mąkę, proszek do pieczenia, kakao i sól, miksuję ponownie.
5 obrotów
Ciasto przekładam do talerza i schładzam przez 30 minut w lodówce.
Piekarnik rozgrzewam do 170-180 stopni. Blaszkę do pieczenia wykładam papierem, kręcę kulki z ciasta wielkości dużego orzecha włoskiego. Układam na blaszce z dużymi odstępami, rozpłaszczam. Posypuję płatkami owsianymi Wstawiam do piekarnika i piekę na środkowej półce około 12-15 minut.
Są przepyszne! I wiecznie mięciutkie🍪
Ciasteczka chia bez jajek
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Najlepiej piec 13 minut, 175° シ
zawsze mięciutkie!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz