thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 20min
porcja/porcje/porcji
500 g
Poziom
Łatwy
  • TM 31
opublikowany: 02/10/14
zmieniono dnia: 02/10/14

Składniki

Bułeczki słodkie nadziewane wiśniami

  • 2 żółtka
  • 70 g margaryny "Kasi", pokrojonego na kawałki
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 słoik wiśni drylowanych, odsączonych z soku, ( lub 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki)
  • 100 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 50 g świeżych drożdży
  • 250 g mleka

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    ciasto na bułki
  1.  

    Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" naczynia miksującego włożyć cukier, cukier waniliowy , drożdże i mleko, wymieszać 2 min 30 s / 50*C / obr. 4 

     

     

     

     

     

  2. dodać resztę składników i wyrobić ciasto 1 min 30 s /Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" Ciasto"Ciasto"

     

     

  3. ciasto przełozyć do miseczki wysypanej maka, przykryć bawełną ściereczką pozostawić do wyrośnięcia na ok. 50 min w ciepłym miejscu.

    Po tym czasie można przystąpić do dalszych etapów, ja jednak, gdy mam czas, to ciasto jeszcze raz zamieszam łyżką i czekam do następnego wyrośnięcia.

    Po kolejnych 40-50 minutrach, można przystąpić do formowania bułeczek.

  4. Zwilżyć dłonie olejem, uformowac płaskie okrągłe bułeczki ciasto jest bardzo plastyczne , za pomocą łyżeczki włożyc do środka wydrążone wiśnie, zawinąć brzegi i formować bułeczki w dłoniach.

    Wyjdzie ich ok. 12-13 . Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na chwilę do wyrośnięcia.

    Bułeczki przed pieczeniem posmarować "roztrzpanym" białkiem.

    Piec w piekarniku w temp. 180*C około 20 minut.

     

     

Porady

Przed przystapieniem do wyrobienia ciasta bardzo dobrze jest wcześniej wyjąć z lodówki drożdże, mleko, margarynę aby osiągnęły temperaturę pokojową,

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Bułeczki słodkie nadziewane wiśniami

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?