Tu jesteś:
4
Składniki
12 porcja/porcje/porcji
• sok wyciśnięty z 2 świeżych pomarańczy (około 1/2 szklanki)
PRZEŁOŻENIE:
- 240 gramów powideł śliwkowych
MASA:
- 500 gramów serka mascarpone
- 500 gramów śmietanki 36%
- 110 gramów cukru pudru
- 1 1/2 łyżki cynamonu, mielonego
BISZKOPT:
- 2 łyżki kakao ciemnego
- 2 łyżki przyprawy korzennej
- 100 gramów mąki ziemniaczanej
- 100 gramów mąki pszennej
- 330 gramów cukru
- 6 jajek (białka oddzielone od żółtek)
-
6
3h 40min
Czas całkowity 3h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
5
Przygotowanie
- BISZKOPT:
- Jajka ocieplić w temperaturze pokojowej, oddzielić żółtka od białek. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Dno tortownicy o średnicy około 25 -26 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz.
- Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, przyprawę piernikową oraz kakao przesiać do miski i wymieszać
- Założyć motylek. Do
"Blokada naczynia miksującego" dodać żółtka ucierać z połową cukru pudru 8 min/Obr 4, aż powstanie puszysta i gęsta masa. Przełożyć do innego naczynia,
"Blokada naczynia miksującego" umyć i dokładnie osuszyć, następnie (założyć motylek) ubić białka na sztywną pianę 4min/Obr 4, stopniowo dodawać resztę cukru pudru, cały czas ubijając przez około 7 minut, aż powstanie lśniąca piana.
- Do misy z białkami dodawać pomału żółtka, wymieszać 10 sek/Obr 3. Następnie do masy przesiać 1/3 ilości mieszanki mąki, wymieszać 20 sek/Obr 3 Wsypać kolejną 1/3 mąki i znów wymieszać, to samo zrobić z pozostałą mąką.
- Masę wyłożyć do przygotowanej formy, wyrównać wierzch. Wstawić do środkowej części piekarnika na kratkę i piec przez 40 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Pokroić na 3 poziome blaty.
- MASA:
- Założyć motylek. Do czystego i suchego
"Blokada naczynia miksującego" włożyć zimną śmietankę do deserów. Ubić pianę razem z cukrem pudrem oraz cynamonem ok1-2 minuty/obr4. Do powstałej masy dodawac po łyżce mascarpon ciągle mieszając obr 3. Wstawić do lodówki do czasu przełożenia.
- PRZEŁOŻENIE
- Wymieszać powidła śliwkowe z likierem pomarańczowym lub sokiem pomarańczowym, odłożyć.
- Dolny krążek biszkoptu położyć na paterze, skropić 1/3 ilości nasączenia (kilkanaście łyżeczek soku), posmarować połową powideł z likierem i wyłożyć 1/3 masy z mascarpone. Położyć drugi krążek, skropić 1/3 ilości nasączenia, posmarować resztą powideł i wyłożyć 1/3 masy. Przykryć ostatnim, górnym krążkiem, skropić go resztą nasączenia. Wierzch i boki pokryć ostatnią częścią masy.
Idealny na Rodzinne Boże Narodzenie
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Boki tortu można obłożyć czekoladą zmiksowaną na obr 8 przez 8-10 sekund.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzPrzepyszny ten tort idealny na święta za rok...
Przepyszny ten tort idealny na święta
za rok zrobie też