3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Bożonarodzeniowy Tort korzenny


Wydrukuj:
4

Składniki

12 porcja/porcje/porcji

• sok wyciśnięty z 2 świeżych pomarańczy (około 1/2 szklanki)

PRZEŁOŻENIE:

  • 240 gramów powideł śliwkowych

MASA:

  • 500 gramów serka mascarpone
  • 500 gramów śmietanki 36%
  • 110 gramów cukru pudru
  • 1 1/2 łyżki cynamonu, mielonego

BISZKOPT:

  • 2 łyżki kakao ciemnego
  • 2 łyżki przyprawy korzennej
  • 100 gramów mąki ziemniaczanej
  • 100 gramów mąki pszennej
  • 330 gramów cukru
  • 6 jajek (białka oddzielone od żółtek)
  • 6
    3h 40min
    Czas całkowity 3h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

      • BISZKOPT:
      • Jajka ocieplić w temperaturze pokojowej, oddzielić żółtka od białek. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Dno tortownicy o średnicy około 25 -26 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz.
      • Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, przyprawę piernikową oraz kakao przesiać do miski i wymieszać 
      • Założyć motylek. Do Blokada naczynia miksującego dodać żółtka ucierać z połową cukru pudru 8 min/Obr 4, aż powstanie puszysta i gęsta masa. Przełożyć do innego naczynia, Blokada naczynia miksującego umyć i dokładnie osuszyć, następnie (założyć motylek) ubić białka na sztywną pianę 4min/Obr 4, stopniowo dodawać resztę cukru pudru, cały czas ubijając przez około 7 minut, aż powstanie lśniąca piana.
      • Do misy z białkami dodawać pomału żółtka, wymieszać 10 sek/Obr 3. Następnie do masy przesiać 1/3 ilości mieszanki mąki, wymieszać 20 sek/Obr 3 Wsypać kolejną 1/3 mąki i znów wymieszać, to samo zrobić z pozostałą mąką.
      • Masę wyłożyć do przygotowanej formy, wyrównać wierzch. Wstawić do środkowej części piekarnika na kratkę i piec przez 40 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Pokroić na 3 poziome blaty.
    • MASA:
    • Założyć motylek. Do czystego i suchego Blokada naczynia miksującego włożyć zimną śmietankę do deserów. Ubić  pianę razem z cukrem pudrem oraz cynamonem ok1-2 minuty/obr4. Do powstałej masy dodawac po łyżce mascarpon ciągle mieszając obr 3. Wstawić do lodówki do czasu przełożenia.
    • PRZEŁOŻENIE
    • Wymieszać powidła śliwkowe z likierem pomarańczowym lub sokiem pomarańczowym, odłożyć.
    • Dolny krążek biszkoptu położyć na paterze, skropić 1/3 ilości nasączenia (kilkanaście łyżeczek soku), posmarować połową powideł z likierem i wyłożyć 1/3 masy z mascarpone. Położyć drugi krążek, skropić 1/3 ilości nasączenia, posmarować resztą powideł i wyłożyć 1/3 masy. Przykryć ostatnim, górnym krążkiem, skropić go resztą nasączenia. Wierzch i boki pokryć ostatnią częścią masy.
  1. Idealny na Rodzinne Boże Narodzenie tmrc_emoticons.)

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Boki tortu można obłożyć czekoladą zmiksowaną na obr 8 przez 8-10 sekund.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Przepyszny ten tort idealny na święta za rok...

    Zgłoszony przez Paryzanka2504 na grudnia 26, 2016 at 08:51.

    Przepyszny ten tort idealny na święta tmrc_emoticons.) za rok zrobie też

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze