3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Bezglutenowy domek z piernika


Wydrukuj:
4

Składniki

1 porcja/porcje/porcji

Bezglutenowy domek z piernika

  • mąka kukurydziana, do podsypania
  • 380 g mąki bezglutenowej, link we wskazówkach
  • 1,5 łyżki imbiru, suszonego, mielonego
  • 1 łyżeczki cynamonu, mielonego
  • 0,5 łyżeczki ziela angielskiego, mielonego
  • 0,25 łyżeczki goździków, mielonych
  • 1 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100 g brązowego cukru
  • 150 g golden syrup, lub płynnego miodu
  • 150 g masła, niesolonego, miękkiego, pokrojonego a kawałki
  • 1 szczypty soli, drobnej
  • 1 żółtko
  • 0,5 łyżeczki gumy guar

Lukier królewski

  • 240 g cukru pudru
  • 1 białko
  • 0,5 łyżeczki soku z cytryny
  • 6
    5h 10min
    Czas całkowity 4h 45min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Domek z piernika
  1. Silikonową foremkę do domku z piernika oprószyć mąką kukurydzianą i odłożyć.
  2. Wszystkie składniki piernika umieścić w naczyniu miksującym i miksować 12s./obr. 6.

  3. Zgarnąć składniki z brzegów naczynia kopystką i wyrobić 50s./Ciasto

  4. Przełożyć ciasto do dużej miski i przykryć folią spożywczą. Wstawić do lodówki na około 1h. W tym czasie umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  5. Rozgrzać piekarnik do 170°C.
  6. Ciasto przełożyć do przygotowanej foremki, dociskając, żeby każdy kawałek był płaski, do połowy wysokości wgłębień. Piec 23-25 minut, aż ciasto stwardnieje. Czas pieczenia będzie zależał od wielkości i kształtu foremek oraz grubości ciasta.

  7. Odstawić do ostygnięcia na 2h w foremkach, następnie przełożyć na kratkę do studzenia przed ozdabianiem.

  8. Lukier królewski
  9. Umieścić cukier, białko oraz sok z cytryny w naczyniu miksującym i zmiksować 10s./obr. 6.
  10. Jeśli lukier jest za gęsty, można dodać kilka kropli soku z cytryny lub wody i zmiksować 3s./obr.6 lub do uzyskania pożądanej konsystencji.[/size]

  11. Lukier przełożyć do worka do wyciskania i za jego pomocą połączyć i udekorować elementy domku z piernika.

  12. Najlepiej ustawiać domek od razu na paterze lub sztywnym podkładzie (polecam przymocować spód lukrem, żeby był stabilny) i udekorować.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

UWAGA: Jeśli nie posiadasz silikonowej formy do domku z piernika, możesz rozwałkować ciasto na grubość ok. 0,5cm lub trochę więcej, powycinać foremką lub nożem odpowiednie elementy przed pieczeniem i ewentualnie po upieczeniu poprawić brzegi.

- W tym przepisie sprawdzi się mąka bezglutenowa z książki Good food, gluten free -> TUTAJ jest przetłumaczony przepis

- W zależności od tego, jak będzie udekorowany domek, może być potrzebna więcej niż 1 porcja lukru.

- Aby uzyskać różnokolorowy lukier, należy podzielić lukier na części i każdą część w oddzielnym naczyniu dokładnie wymieszać z kilkoma kroplami lub szczyptą barwnika.

- Domek z piernika należy złożyć w ciągu 12h od upieczenia, ponieważ później piernik może za bardzo zmięknąć. Wtedy można go wstawić na kilka minut do piekarnika, żeby wysechł (przed dekorowaniem lukrem!).

źródło: https://www.thermomix.co.nz/


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy