3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Bezglutenowe ciasto bananowo-daktylowe


Wydrukuj:
4

Składniki

12 porcja/porcje/porcji

Bezglutenowe ciasto bananowo-daktylowe

  • 250 gramów kaszy jaglanej
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczki cynamonu
  • 1 czubatych łyżek kakao
  • 1 łyżeczki cukru waniliowego TM
  • 4 banany
  • 150 gramów daktyli
  • 6
    45min
    Czas całkowity 5min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. W Blokada naczynia miksującego umieścić kaszę jaglaną. Zemleć 10 s, 10 obr. Przełożyć do innego naczynia. Zmieszać z sodą, cynamonem, kakao i cukrem waniliowym (cukier waniliowy można pominać).
  2. W Blokada naczynia miksującego umieścić daktyle i banany. Daktyle mogą być suche. Ja moczyłam krótko w niewielkiej ilości wody. Wody nie wlewamy do ciasta. Miksujemy 30 s, 10 obr.
  3. Do masy bananowo-daktylowej dodajemy suchą mieszankę. Łączymy 1 min, 4 obr.
  4. Peczemy w 180 stopniach. Piekarnik "góra-dół". Ok. 30-40 min. - do suchego patyczka.



    Smacznego tmrc_emoticons.)
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Pyszne ciasto! Zaczynam dopiero dietę...

    Zgłoszony przez Atena75 na marca 14, 2018 at 22:03.

    Pyszne ciasto! Zaczynam dopiero dietę bezglutenową i ten przepis bardzo poprawił mi humorSmile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • maga s napisał:...

    Zgłoszony przez zosia100 na lutego 9, 2017 at 22:42.

    maga s napisał:
    A mi nie wyszlo 😢 dopiekalam i dopiekalam ale spod ciasta surowy, wyczuwalna ziarnistosc maki jaglanej. Moze musialabym ja dluzej niz podane zmielic? Wydaje mi sie, ze to przez to...


    Mi też raz takie wyszło. Polecam na wszelki wypadek odstawić surowe ciasto przed upieczeniem na jakieś 30-60 min. mąka/kasza powinna wtedy wchłonąć wilgoć z pozostałych składników. Można też zamienić kaszę jaglaną gotową mąką.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A mi nie wyszlo 😢 dopiekalam i dopiekalam ale...

    Zgłoszony przez maga s na lutego 8, 2017 at 21:19.

    A mi nie wyszlo 😢 dopiekalam i dopiekalam ale spod ciasta surowy, wyczuwalna ziarnistosc maki jaglanej. Moze musialabym ja dluzej niz podane zmielic? Wydaje mi sie, ze to przez to...

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pycha!

    Zgłoszony przez malgwro na stycznia 29, 2017 at 20:26.

    pycha!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jak na ciasto bezglutenowe to rewelacja! ...

    Zgłoszony przez Dżoanka88 na grudnia 29, 2016 at 23:55.

    Jak na ciasto bezglutenowe to rewelacja!

    Do ciasta obowiązkowy ganasz czekoladowy 😊

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze