Tu jesteś:
4
Składniki
12 porcja/porcje/porcji
Bezglutenowe ciasto bananowo-daktylowe
- 250 gramów kaszy jaglanej
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczki cynamonu
- 1 czubatych łyżek kakao
- 1 łyżeczki cukru waniliowego TM
- 4 banany
- 150 gramów daktyli
-
6
45min
Czas całkowity 5minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
5
Przygotowanie
- W "Blokada naczynia miksującego" umieścić kaszę jaglaną. Zemleć 10 s, 10 obr. Przełożyć do innego naczynia. Zmieszać z sodą, cynamonem, kakao i cukrem waniliowym (cukier waniliowy można pominać).
- W "Blokada naczynia miksującego" umieścić daktyle i banany. Daktyle mogą być suche. Ja moczyłam krótko w niewielkiej ilości wody. Wody nie wlewamy do ciasta. Miksujemy 30 s, 10 obr.
- Do masy bananowo-daktylowej dodajemy suchą mieszankę. Łączymy 1 min, 4 obr.
- Peczemy w 180 stopniach. Piekarnik "góra-dół". Ok. 30-40 min. - do suchego patyczka.
Smacznego
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzPyszne ciasto! Zaczynam dopiero dietę...
Pyszne ciasto! Zaczynam dopiero dietę bezglutenową i ten przepis bardzo poprawił mi humor
maga s napisał:...
Mi też raz takie wyszło. Polecam na wszelki wypadek odstawić surowe ciasto przed upieczeniem na jakieś 30-60 min. mąka/kasza powinna wtedy wchłonąć wilgoć z pozostałych składników. Można też zamienić kaszę jaglaną gotową mąką.
A mi nie wyszlo 😢 dopiekalam i dopiekalam ale...
A mi nie wyszlo 😢 dopiekalam i dopiekalam ale spod ciasta surowy, wyczuwalna ziarnistosc maki jaglanej. Moze musialabym ja dluzej niz podane zmielic? Wydaje mi sie, ze to przez to...
pycha!
pycha!
Jak na ciasto bezglutenowe to rewelacja! ...
Jak na ciasto bezglutenowe to rewelacja!
Do ciasta obowiązkowy ganasz czekoladowy 😊