3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Babka z VAROMY


Wydrukuj:
4

Składniki

12 porcja/porcje/porcji

Babka z VAROMY

  • 6 jajek
  • 180 g cukru
  • 15 g cukier waniliowy
  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 200 g mąki ziemniaczanej
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80 g alkoholu ja wlałam nalewki pigwowej
  • 250 g margaryna Kasia lub masło
  • 6
    1h 30min
    Czas całkowity
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. Jest to przepis na babkę gotowaną ,którą gotuje się w specjalnej formie ,a my zrobimy ją na varomie

    Ponieważ duża forma sie niemieści do varomy resztę ciasta upiekłam i tym sposobem wyszły 2 ciasta

    1.OBIE MĄKI , BUDYŃ ,PROSZEK DO PIECZENIA I SÓL MIESZAMY RAZEM W MISCE I NAJLEPIEJ PRZESIEWAMY PRZEZ SITO

    ! Nie nastawiałam TM na czas kiedy ucieram masę i dodaję resztę składników po zmiksowaniu cukru ,tak jest wygodniej kręci się cały czas a jedynie zmieniam obroty podczas ucierania !

    2.Do Blokada naczynia miksującego-Wsypujemy cukier,cukier waniliowy i ewentualnie jak macie skórkę suszoną to 1 łyżeczkę

    3.Ustawiamy naczynie obr.10 /15s
    3. do Blokada naczynia miksującego motylek ,miękkie masło ,pokrojone na kawałki
    3 jajka
    -
    obr.4
    -Zmniejszamy na obr.na 3 i kolejno ale nie za szybko wrzucamy pozostałe 3 jajka

    -Następnie po 1 łyżce wsypujemy wymieszane mąki z proszkiem i budyniem,zwiększając obr.na 4

    -Wlewamy alkohol i mieszamy przez chwilę ,aż wszystko się połączy Całość wyniesie ok 1 min

    *Formę na babkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką ,

    *Folię aluminiową smarujemy na środku tłuszczem i posypujemy mąką,robimy to po to aby babka nam się nie przykleiła

    *Formę wypełniamy w 3/4 wysokości

    *Na wierzch formy kładziemy folię aluminiową (wysmarowaną stroną kładziemy na babkę) ,dociskamy do formy ,ja założyłam gumkę i mocno docisnęłam jeszcze folię tak aby para się nie dostała pod spód.Wstawiamy do dolnej części varomy i przykrywamy

    DoBlokada naczynia miksującego wlewamy 1,5 litra wody

    Ustawiamy 70min/varoma/obr 1Całą babkę gotuje się ok.1,5 godz. ale w tym wypadku jest jej mniej więc i czas krótszy

    Po skończeniu parowania ,delikatnie wyjmujemy formę i zostawiamy na 1 min.

    Po tym czasie ściągamy folię i zostawiamy na 10 min babkę w formiePo tym czasie delikatnie podważamy babkę aby nam wyszła z foremki.

    Przekładamy najlepiej na kratę i studzimy ,ja zostawiłam babkę na noc ,a rano zrobiłam polewę czekoladową. Resztę ciasta na babkę przelałam do foremki keksowej Jakieś 3-4 łyżki zostawiłam w naczyniu miksującym i dodałam 1 łyżeczkę kakao

    Zmiksowałam aby się kakao połączyło z ciastem Wyłożyłam na wierzch ciasta masę czekoladową i widelcem robiąc esy floresy wmieszałam ją w jasną masęNagrzewamy piekarnik do 170stC Piekłam ok.1 godz. ,wcześniej po 40 min babka może wydać się że jest upieczona bo patyk jest suchy ale musi się piec ok.1 godz. bo inaczej będzie lekki zakalec
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma
    kup teraz
  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Babka w smaku bardzo dobra. Niestety, chyba za...

    Zgłoszony przez Agary na kwietnia 14, 2017 at 13:05.

    Babka w smaku bardzo dobra. Niestety, chyba za słabo zabezpieczyłam formę i prawdopodobnie dostała mi się para pod folię alu. W efekcie od góry babki jest piekny "zakalec na palec" :/ Skroiłam go jednak, babkę oblałam polewą. Nikt nie zauważył, że coś z nią nie tak tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze