3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Babka z VAROMY


Wydrukuj:
4

Składniki

12 porcja/porcje/porcji

  • 6 jaja całe
  • 180 g cukru
  • 1 opakowania cukier waniliowy
  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 200 g mąki ziemniaczanej
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80 g alkoholu ja wlałam nalewki pigwowej
  • 250 g margaryna Kasia lub masło
  • 6
    1h 20min
    Czas całkowity 1h 20min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

  1. Jest to przepis na babkę gotowaną ,którą gotuje się w specjalnej formie.Nie mając takiej formy a mając TM mamy rozwiązany problem.

    Ponieważ duża forma sie niemieści do varomy resztę ciasta upiekłam i tym sposobem wyszły 2 ciasta 

    OBIE MĄKI , BUDYŃ ,PROSZEK DO PIECZENIA I SÓL MIESZAMY RAZEM W MISCE I NAJLEPIEJ PRZESIEWAMY PRZEZ SITO 

    Nie nastawiałam TM na czas ,tak jest wygodniej .

    Do Closed lid-Wsypujemy cukier,cukier waniliowy i ewentualnie jak macie skórkę suszoną to 1 łyżeczkę

    -Ustawiamy naczynie na obr.10 i miksujemy do momentu aż uzyskamy cukier puder,Teraz do Closed lid

    - Miękkie masło lub margarynę ,pokrojone na kawałki- 3 jajka-Miksujemy tyle aby masa się połączyła i rozluźniła obr.4-6  Otwieramy naczynie jak jest potrzeba zgarniamy masę kopystką  i zakładamy motylek,zamykamy i włączamy na chwilę obr.4

    -Zmniejszamy na obr.na 3 i kolejno ale nie za szybko wrzucamy pozostałe 3 jajka

    -Następnie  po 1 łyżce wsypujemy wymieszane mąki z proszkiem i budyniem,zwiększając obr.na 4

    -Wlewamy alkohol i mieszamy przez chwilę ,aż wszystko się połączy Całość wyniesie ok 1 min 

    *Formę na babkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką ,

    *Folię aluminiową smarujemy na środku tłuszczem i posypujemy mąką,robimy to po to aby babka nam się nie przykleiła

     *Formę wypełniamy w  3/4 wysokości

     *Na wierzch formy kładziemy folię aluminiową (wysmarowaną stroną kładziemy na babkę) ,dociskamy do formy ,ja założyłam gumkę i mocno docisnęłam jeszcze folię tak aby para się nie dostała pod spód.Wstawiamy do dolnej części varomy i przykrywamy 

    DoClosed lid wlewamy 1,5 litra wody

    Ustawiamy 70min/varoma/obr 1Całą babkę gotuje się ok.1,5 godz. ale w tym wypadku jest jej mniej więc i czas krótszy

    Po skończeniu parowania ,delikatnie wyjmujemy formę i zostawiamy na 1 min.

    Po tym czasie ściągamy folię i zostawiamy na 10 min babkę w formiePo tym czasie delikatnie podważamy babkę aby nam wyszła z foremki.

    Przekładamy najlepiej na kratę i studzimy ,ja zostawiłam babkę na noc ,a rano zrobiłam polewę czekoladową. Resztę ciasta na babkę przelałam do foremki keksowej Jakieś 3-4 łyżki zostawiłam w naczyniu miksującym i dodałam 1 łyżeczkę kakao

    Zmiksowałam aby się kakao połączyło z ciastem Wyłożyłam na wierzch ciasta masę czekoladową i widelcem robiąc esy floresy wmieszałam  ją w jasną masęNagrzewamy piekarnik do 170stC Piekłam  ok.1 godz. ,wcześniej po 40 min babka może wydać się że jest upieczona bo patyk jest suchy ale musi się piec ok.1 godz. bo inaczej będzie lekki zakalec 

     

     

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Babka w smaku bardzo dobra. Niestety, chyba za...

    Zgłoszony przez Agary na kwietnia 14, 2017 at 13:05.

    Babka w smaku bardzo dobra. Niestety, chyba za słabo zabezpieczyłam formę i prawdopodobnie dostała mi się para pod folię alu. W efekcie od góry babki jest piekny "zakalec na palec" :/ Skroiłam go jednak, babkę oblałam polewą. Nikt nie zauważył, że coś z nią nie tak tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze