thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
15min
Czas całkowity
1h 5min
porcja/porcje/porcji
20 porcja/porcje/porcji
Poziom
--

Składniki

  • 170 g cukru pudru
  • 2 jajka, w temperaturze pokojowej
  • 250 g miękkiej margaryny, w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżki powideł śliwkowych, można dać dżem
  • 340 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu mielonego
  • 160 g mleka
  • 2 MT rodzynek, oprószonych mąką
  • 1 łyżeczka ciemnego kakao
  • 2 łyżeczki sody oczysz.

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1. mąkę, sodę, kakao i cynamon wymieszać w misce.

    2. Założyć motylek, ubić jajka z cukrem 3 min./temp. 37./obr. 3-4

    3. Zdjąć motylek, ustawić obroty 4 i dodawać partiami miękką margarynę i powidła.

    4. następnie dodawać powoli mąkę na przemian z mlekiem. 

    5. wylać do formy połowę ciasta, wysypać oprószone mąką rodzynki i resztę ciasta.

    6. piec w 170 st. ok. 50 minut, do suchego patyczka

Porady

ciasto można dowolnie udekorować, posypać cukrem pudrem lub polać ulubioną polewą. 

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Babka górnicza

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: