3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Babka ekspresowa


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

18 porcja/porcje/porcji

Babka ekspresowa

  • 4 jajka
  • 200 g cukru
  • 50 g oleju, słonecznikowego
  • 30 g mleka
  • 380 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 kropli aromatu waniliowego do ciast
  • 6
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180ºC.
    2. Na noże w naczyniu miksującym założyć motylek.
    3. Oddzielić białka od żółtek. Do naczynia miksującego wlać białka, ubić na sztywną pianę 3 min/obr. 3.
    4. Dodać cukier i żółtka, ubić 2 min/obr. 3.
    5. Dodać pozostałe składniki, wymieszać 30 s/obr. 2.
    6. Ciasto przełożyć do natłuszczonej podłużnej formy (28 cm), piec 30-40 min.
10
11

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Coś jest nie tak z tym

    Zgłoszony przez lubiezupy na lutego 20, 2016 at 21:01.

    Coś jest nie tak z tym przepisem chyba...

    Piekłam 35 minut w 180 stopniach i okazało się (niestety dopiero przy przekładaniu na talerz), że środek jest surowy. Może powinnam była piec z termoobiegiem, ale takiej informacji zabrakło w tym przepisie :( Więcej nie będę próbowała... Nie warto bo w smaku bez rewelacji.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zdecydowanie najgorszy

    Zgłoszony przez Agary na maja 22, 2015 at 10:34.

    Zdecydowanie najgorszy wypiek, jaki poczyniłam w ostatnim czasie. Babka wyszła zbita i sucha. Podejrzewam, że w przepisie jest za dużo mąki. Jedyny plus, że ładnie wyrosła i przez to nieźle się prezentuje... Nie polecam tego przepisu. Szkoda skłądników.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Babka smaczna, ale dość

    Zgłoszony przez Asik81 na lipca 15, 2014 at 12:50.

    Babka smaczna, ale dość sucha. dodałam tez mniej cukru - ok 160 g.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam dzisiaj w blaszce z

    Zgłoszony przez kskubicka na czerwca 19, 2014 at 12:48.

    Zrobiłam dzisiaj w blaszce z kominem. Pięknie wyrosło i jest super w smaku ale cukru dałam mniej niż jest w przepisie. Idealne do małej czarnej.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Szybkie, smaczne ciasto.

    Zgłoszony przez marsta na lipca 15, 2012 at 18:40.

    Szybkie, smaczne ciasto. Użyłam mniej cukru tj. 150g. Do tego dodałam rodzynki. Te wcześniej zalałam wrzątkiem na 10 minut, potem odcedziłam i lekko obtoczyłam w mące, dodając na koniec do ciasta i mieszając kopystką. Wyszło bardzo dobre ciacho :) 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •   Doskonała babka. Szybka i

    Zgłoszony przez krysia100 na grudnia 19, 2010 at 11:26.

    :cooking_7:  Doskonała babka. Szybka i bezproblemowa. Ja dodałam mniej cukru 150 g bo wolę mniej słodkie i wyszła super.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze