Czas przygotowania
                                15min
                                                                    
                                                            Czas całkowity
                                1h 15min
                                                                    
                                                                                                    
                                                            porcja/porcje/porcji
                                
                                     100 
                                     g 
                                
                            Poziom
                                Łatwy
                            - TM 6
 - TM 5
 - TM 31
 - TM 21
 
opublikowany: 25/04/20
                            
                zmieniono dnia: 25/04/20
                    Składniki
Szybkie i pyszne ciasto dziadka Jana
- 100 g orzechów, Włoskie, laskowe itp
 - 8 jablek
 - 150 g cukru
 - 350 g mąki krupczatki
 - 20 g oleju rzepakowego
 - 4 jajka
 - 5 g proszku do pieczenia
 - 5 g sody oczyszczonej
 - 80 g Dżemu porzeczkowego, 2 łyżki
 - 30 g bakalii, Żurawina, rodzynki
 
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                        
                        Kopystka - 
                        
                        
                        Naczynie miksujące kompletne premium 
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Przygotować dużą keksówkę lub klasyczną brytwane, natłuścić. Piekarnik nagrzać do 190 stopni
1. Do
"Blokada naczynia miksującego"  włożyć orzechy - zmielić 4s/obr 6
2. Dodać obrane jabłka pokrojone w ćwiartki - 6s / obr 4
3. Orzechy z jabłkami odłożyć do większej miski
4. Do
"Blokada naczynia miksującego"  włożyć pozostałe składniki prócz bakalii. Wymieszać 15s/ obr 4
5. Ciasto przełożyć do miski z jabłkami i orzechami, dodać bakalie, wymieszać łyżką lub kopystką.
6. Całość przelać do brytwanki
7. Piec 50-60 min w 190 stopniach 
Porady
Do ciasta można użyć ulubionych orzechów i bakalii. Ciasto wychodzi pyszne i "mokre".
                        Model urządzenia Thermomix®
- 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. - 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
 - 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 31
 - 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 21
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne: 
                        
                        
                    
                    
                                    
                        
                        
                        
                        
                        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
Komentarze