 
                                            
                                     
                                    Czas przygotowania
                                20min
                                                                    
                                                            Czas całkowity
                                30min
                                                                    
                                                                                                    
                                                            porcja/porcje/porcji
                                
                                     -- 
                                     -- 
                                
                            Poziom
                                Łatwy
                            Składniki
Świąteczne Florentynki
ciasto
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 100 g kandyzowanej skórki cytrynowej
- 250 g śmietanki 30%
- 100 g masła
- 120 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 350 g płatków migdałowych
- 1 łyżki mąki
- 1 łyżki kaszy mannej
- szczypty cynamonu, mielonego
polewa czekoladowa
- 100 g masła
- 80 g cukru
- 3 łyżki mleka
- 3 łyżki kakao
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                         Kopystka Kopystka
- 
                        
                         Naczynie miksujące kompletne premium Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Skórkę kandyzowną z cytryny i pomarańczy włożyć do  "Blokada naczynia miksującego"  i na 7 sek./ obroty 7 zmielić i przełożyć do innego naczynia. "Blokada naczynia miksującego"  i na 7 sek./ obroty 7 zmielić i przełożyć do innego naczynia.
 Śmietanę i masło włożyć na 3 min./ 90 stopni / obroty 1 roztopić.
 Pozostałe składniki dorzucić i na 15-20 sek./obroty 3 wymieszać.
 Dwoma małymi łyżeczkami układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia małe placuszki do pieca nagrzanego do 180 stopni. Piec 8-10 minut.
- Masło i cukier mieszać na małym ogniu, dodać 3 łyżki mleka. Zdjąć z ognia i dosypać 3-4 łyżki kakao, intensywnie mieszająć do uzyskania jednolitej konsystencji.
 Wystygnięte Florentynki obrócić i spody wysmarować polewą.
 Smacznego!
Ciasto
Model urządzenia Thermomix®
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 5Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
 W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne: 
                        
                         
                                                                                                                     
                                     
                     
                     
                                     
                         
                         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        
Komentarze