Czas przygotowania
                                30min
                                                                    
                                                            Czas całkowity
                                1h 45min
                                                                    
                                                                                                    
                                                            porcja/porcje/porcji
                                
                                     750 
                                     g 
                                
                            Poziom
                                Średni
                            - TM 6
 - TM 5
 
opublikowany: 30/08/23
                            
                zmieniono dnia: 18/11/23
                    Składniki
Produkty
- 500 gramów mąki przennej, (dosyp w razie potrzeby)
 - 250 gramów mąki żytniej, (dosyp w razie potrzeby)
 - 400 litra wody, (dolej w razie potrzeby)
 - 200 gramów boczku, ( pokrój w kostki podsmaż)
 - 1-2 cebule, ( jedna duża lub 2 małe)
 - 2-3 ząbki czosnku, ( pokrój w kostki podsmaż)
 - 50 gramów drożdży, (dodaj skruszone)
 - 1 szczypty soli, (do woli jak kto lubi od 1-3)
 - 1 łyżki miodu, (duża łyżka miodu lub zamiennik)
 
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                        
                        Paul - kamień do pizzy - 
                        
                        
                        Betty - kamionkowe naczynie do zapiekania - 
                        
                        
                        Alex - kwadratowa forma do zapiekania - 
                        
                        
                        Kopystka - 
                        
                        
                        Naczynie miksujące kompletne premium 
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Z 400 ml ciepłej przegotowanej wody odlewam w szklankę ¾ wody i dodaje czubatą łyżkę miodu, mieszam, aż do rozcieńczenia miodu i dodaję 50g drożdży (woda ciepła 50 stopni C). Odstawiam do pracowania ok. 15min.
 - Boczek kroję w kosteczki i podsmażam na patelni do zarumienienia, dodaję pokrojoną w kosteczki cebulę (kosteczki wedle uznania, ja robię średniej wielkości dla boczku, cebuli), czosnek kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy razem z cebulą. Wszystko smażymy do zarumienienia i pozostawiamy na patelce.
 - Mąkę pszenną i żytnią wsypuję do maszyny do wyrabiania ciasta dodając resztę przegotowanej wody i przygotowane wcześniej pracujące drożdże, łyżkę stołową soli. Czekam do uzyskania konsystencji uzyskania masy ciasta, w razie potrzeby dodać wodę lub mąkę. Po uzyskaniu konsystencji, dodaję wcześniej przygotowane podsmażony boczek, cebulę z czosnkiem do masy. Mieszam do uzyskania konsystencji ciasta.
 - Wysypuję troszkę mąki pszennej na blat i formuję tak, aby zmieściła się do keksówki. Keksówkę wykładam papierem dodaję do środka masę i formuję. Papier przycinam na wysokość około 1 cm. Widelcem robię dziurki w cieście i wkładam do piekarnika na 20 min temp. 30 stopni do wyrośnięcia. Po tym czasie wysuwam ciasto nakłuwam jeszcze raz widelcem i smaruję całość białkiem i posypuję sezamem ( tu do woli można też makiem).
 - Wkładamy ponownie do pieca na 180 stopni czas 105 - 115 min. Po upieczeniu wyciągamy chleb z formy i papieru do pieczenia. Czekamy ok 30 min , aż chleb ostygnie.
Wsio smacznego
 
Krok 1
Krok 2
Krok 3
Krok 4
Krok 5
Porady
Zróbcie sobie od razu dwa bochenki, bo pierwszy zjecie bez potraw.
Polecam, mega smak
                        Polecam, mega smak
Model urządzenia Thermomix®
- 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. - 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne: 
                        
                        
                    
                    
                                    
                        
                        
                        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
Komentarze