Składniki
6 porcji
- 350 g bakłażany
- pół łyżeczki soli
- 10 g soku z cytryny
- 25 g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 170 g pomidorów
- pół łyżeczki pieprzu
- pół łyżeczki zmielonego kminku
- pół łyżeczki słodkiehj papryki
- 20 g oliwy z oliwek
- 1 gałązki pietruszki natki
-
6
10min
Czas całkowity 10minPieczenie / Gotowanie -
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
1. Bakłażana pokroić wzdłuż na ćwiartki, ćwiartki pociąć na 1 cm plastry. Włożyć do miski , dodać sól, po 10 minutach bakłażana umyć pod bieżącą wodą i pokropić cytryną. Dokładnie wymieszać. Włożyć do koszyczka i pozostawić do ocieknięcia 30 minut. Później dobrze odcisnąć.
2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek i rozdrobnić 5 s/obr. 5
3. Dodać pomidory, rozdrobnić 3 s/obr.6
4. doda bakłażana, przyprawy, oliwę i koncentrat pomidorowy. Gotować 15 minut Varoma/obr. 2 Zamiast miarki na pokrywę naczynia nałożyć koszyczek.
5. Dodać pietruszkę, nałożyć miarkę i wymieszać 30 s/obr 2.
Wyłożyć tapenadę do miski, wystudzić. Smacznego!
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzBardzo fajny przepis. Tylko faktycznie brakuje...
Bardzo fajny przepis. Tylko faktycznie brakuje inf. n/t ilości przecieru pomidorowego. Dodałam trzy łyżeczki i wyszło bardzo smaczne
Ciekawy i prosty przepis? A
Ciekawy i prosty przepis? A do czego stosuje się Tapenadę?
Tapenada, to coś co jeszcze
Tapenada, to coś co jeszcze nie robiłem, dzięki za przepis
Tapenada wyśmienita. Polecam.
Tapenada wyśmienita. Polecam. Miałam tylko problem z przecierem pomidorowym o którym mowa w treści przepisu a którego nie znalazłam na liście składników - dodałam dwie łyżeczki i wyszło super.
Bardzo dobre, podobnie robimy
Bardzo dobre, podobnie robimy i tutaj, bez kminku i cytryny, z papryka ostra i pokrojone w kostke. Pychota

Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
