3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Smażone przegrzebki w łódeczkach z cukinii z sosem kaparowo-limonkowym


Wydrukuj:
4

Składniki

2 porcja/porcje/porcji

Smażone przegrzebki w łódeczkach z cukinii z sosem kaparowo-limonkowym

  • 6 sztuk przegrzebków
  • 300 g cukini o średnicy 4-5cm, (1 sztuka)
  • 80 g cebuli, obranej, pokrojonej na 4 kawałki
  • 4 ząbki czosnku
  • 150 g śmietany, min.30%
  • 50 g oliwy z oliwek
  • 30 g kaparów, konserwowych, odciśniętych z zalewy
  • 1/2 limonki
  • 25 g Natki pietruszki
  • 3 szczypty soli, drobnej
  • 3 szczypty pieprzu, mielonego
  • kilka liści szpinaku, do dekoracji
  • 50 g malin lub czerwonej porzeczki, do dekoracji
  • 6
    20min
    Czas całkowity 20min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

    Smażone Przegrzebki
  1. 1. Załączyć Thermomix 10s./obr.10 w tym czasie przez otwór wrzucamy natke pietruszki. Zsiekaną pietruszke za pomoca kopystki zgarniamy do innego naczynia.
    2. Cukinię pokroić na 6 krążków na wysokość 3 cm., wydrążyć za pomocą łyżki miąższ i odstawić na bok.
    3. Do czystego naczynia miksującego wkładamy cebule i czosnek 3s./obr.6, po tym czasie dodajemy 20g. oliwy z oliwek i dusimy
    4min./VAROMA/obr.Counter-clockwise operation1
    5. Do sosu dodajemy śmietanę, kapary, sól, pieprz, wyciśnięty sok z 1/2 limonki dusimy bez miarki 8min./VAROMA/obr.1. Śmietana powinna odparować i zagęścić nam sos. W tym czasie doprawiamy solą oraz pieprzem i podsmażamy na oliwie przegrzebki i wcześniej przygotowane łódeczki ( po 2-3 min. z każdej strony do uzyskania złotego koloru)
    6. Do sosu dodajemy natkę pietruszki 10s./obr.Counter-clockwise operation2.
    7. Przesmażone łódeczki wypełniamy gotowym sosem kaparowym i na wierzchu ukłądamy przegrzebki. Dekorujemy szpinakiem i świerzymi owocami.
    8. Całość podajemy bezpośrednio po przygotowaniu.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy