3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Sałatka zimowa do słoika


Wydrukuj:
4

Składniki

5 słoik/słoiki/słoików

Sałatka zimowa do słoika

  • 2000 g białej kapusty
  • 250 g marchewki
  • 250 g białej cebuli
  • 400 g czerwonej papryki
  • 250 g cukru
  • 200 g oleju rzepakowego
  • 150 g octu
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 3 liście laurowe, suszone
  • 4 kulki ziela angielskiego
5

Przygotowanie

  1. 400 g. kapusty pokrojonej na kawałki włóż do naczynia i poszatkuj 5 sek. obr. 4 i jeszcze raz 5 sek. obr. 4, przełóż do dużej miski, pozostałą kapustę poszatkuj tak samo, wkładając do naczynia po 400 g. jednorazowo. Ważne, aby każdą porcję kapusty szatkować podwójnie.
    Do naczynia włóż cebulę przekrojoną na pół, poszatkuj 3 sek. obr. 7, przełóż do miski z kapustą.
    Obraną marchewkę pokrojoną na kawałki włóż do naczynia i posiekaj 5 sek. obr. 5, przełóż do miski z kapustą i cebulą.
    Do naczynia włóż paprykę pokrojoną na kawałki i posiekaj 3 sek. obr. 5, przełóż do miski z pozostałymi warzywami.
    Naczynie opłucz, wsyp cukier, sól, wlej olej i ocet, dodaj liście laurowe i ziele angielskie i podgrzej 3 min., 95 st., obr. 2. Przygotowaną marynatą zalej warzywa, posyp pieprzem i wymieszaj. Przykryj miskę z sałatką folią spożywczą i odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przygotowaną sałatkę przełóż do słoików razem z zalewą, mocno dokręcone słoiki przegotuj w dużym garnku, zapełnionym do 3/4 wysokości słoików wodą, przez ok 15 minut. Ostrożnie ustaw gorące słoiki do góry dnem, po ok 10 minutach postaw "na nogi", słoiki powinny zassać zakrętki. Smacznego!
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy