3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Sałatka jarzynowa


Wydrukuj:
4

Składniki

8 porcja/porcje/porcji

Sałatka

  • 3 jabłka, surowe, słodkie, winne,średnie
  • 3 ogórki kiszone, najlepiej z białym nalotem
  • 1 cebula zwyczajna, surowa
  • 4 jajka, gotowane na twardo
  • 5 marchewek, gotowane w całości ze skórką, duże, bez skaz, świeże

Przyprawy

  • pieprz czarny mielony, najlepiej cały w młynku, żeby mieć świeżo mielony) - do smaku mniej lub więcej jeżeli ktoś lubi pikantną sałatkę
  • 2 łyżki majonezu, ja używam Winiary Sałatkowy
  • sól, do smaku
5

Przygotowanie

    Gotowanie jajek i marchewki
  1. Do Closed lid wlać 0,5l wody, wstawić koszyczek z jajkami, na Closed lid nałożyć przystawkę VAROMA z ułożonymi czystymi, całymi marchewkami ze skórką. Gotować najpierw 15 min/Varoma/obr1, potem wyjąć jajka (jeśli będą się za długo się gotowały to wokół żółtka pojawi się ciemna obwódka). Sprawdzić czy nie trzeba dolać wody do Closed lid. Nałożyć z powrotem przystawkę VAROMA z całą marchewką i gotować 30min/Varoma/obr1
    Wyjąć pozostawić do ostygnięcia.
    Po ostygnięciu obrać jajka i marchewkę.

  2. Dodawanie przypraw/sosu
  3. Całość lekko posolić, średnio lub mocno popieprzyć. Jeszcze raz wszystko wymieszać, az zobaczymy, że prawie każdy skąłdnik ma "przyklejone" czarne kropeczki pieprzu. Do całości dodać dwie czubate łyzki majonezu i jeszcze raz wymieszać.
    Odstawić w chłodne miejsce na ok 3godz, albo całą noc, żeby składniki się "przegryzły".

  4. Rozdrabnianie
  5. Każdy ze składników rozdrabniam osobo, kontrolując czas rozdrabniania - czy odpowiada mi stopień "krojenia".
    Marchewkę obraną ze skórki dzielę na mniejsze kawałki ok. 5cm, wkładam do Closed lid i rozdrabniam ok 6s/obr. 5.
    Przekładam do miski/salaterki.
    Jajka gotowane, obrane - dzielę każde na pół i wkładam do Closed lid. Rozdrabniam ok. 3s/obr 4.
    Przekładam do miski/salaterki w której jest już marchewka.
    Ogórki kiszone dzielę na kawałki ok 5 cm, wkładam do Closed lid i rozdrabniam ok. 6s/ obr 4. (czas zależy od twardości ogórków kiszonych).
    Przekładam do miski/salaterki w której jest już marchewka, jajka.
    Jabłka obieram, dzielę na ćwiartki, wkładam do Closed lid i rozdrabniam ok. 6s/ obr 4. (czas zależy od twardości jabłek).
    Przekładam do miski/salaterki w której jest już marchewka, jajka, ogórki.
    Cebulę surową obieram, dzielę ją na ćwiartki wkładam do Closed lid i rozdrabniam ok. 8s/ obr 4. (dobrze zatrzymać w międzyczasie, zgarnąć kopystką ze ścianek).
    Przekładam do miski/salaterki w której jest już marchewka, jajka, ogórki, jabłka a teraz też cebula.
    Delikatnie wszystkie składniki wymieszać

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

 Ta sałatka powinna się kojarzyć ze zdrowiem i profilaktyką przeciwnowotworową tmrc_emoticons.) Każdy ze składników w tej sałatce w postaci jak w przepisie: surowej, kiszonej, gotowanej zawiera witaminy, substancje przeciwzapalnie, przeciwskrzepowe i wzmacniające. Ni e śmiejmy się więc z sałatki "U cioci na imieninach". Uwaga:
majonez musi być bo pomoże we wchłonięciu tych wszystkich witamin !!! 


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Przepis dobry, ale tak jak

    Zgłoszony przez MagJar na kwietnia 17, 2016 at 18:15.

    Przepis dobry, ale tak jak poprzednicy stwierdzam,że zdecydowanie trzeba skrócić czas krojenia gotowanych warzyw. Gdybym marchewkę kroiła wg przepisu 6s/5obr. to byłaby pasta tmrc_emoticons.)

    Ale ogólnie super  Cooking 1

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam. Jak dla mnie sałatka

    Zgłoszony przez Morgan na kwietnia 4, 2015 at 15:12.

    Witam. Jak dla mnie sałatka niezbyt dobrze skomponowana. Wielkości - "5 dużych czy średnich coś tam, nic tak naprawdę nam nie dają, po to mamy urządzenia z wbudowaną wagą żeby mieć możliwość odpowiednio dobrać proporcje.

    Nie wspomnę ani słowem o tym jak mi się obierało gotowaną marchewkę bo każdy się może domyśleć.. Dalej - marchewka - mimo że dałem ją na krótszy czas niż w przepisie (bo na 5 s) - z marchewki wyszedł gładki krem, zmniejszyłem czas na jajka mimo że dałem 2 s zamiast 3 wyszły maluteńkie kawałeczki, na jabłkach czas jeszcze bardziej zmniejszyłem (tj. do połowy 3s zamiast 6s) i wyszły w miarę ładnie. Ogórki podobnie - 3s zamiast 6s i wyszły w porządku kawałki. Zdaję sobie sprawę z tego że każdy lubi inny rodzaj rozdrobnienia ale nie znam nikogo kto chciałby pastę jarzynową zamiast sałatki. A oprócz tego - coż po dodaniu ziemniaków i groszku smakuje całkiem nieźle..

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Sałatka z historią

    Zgłoszony przez gosiaczekb na listopada 24, 2014 at 22:23.

    Sałatka z historią najbardziej lubiana przez moje dzieci, które nie przepadają za warzywamitmrc_emoticons.-)Proponuję jednak wersję z ziemniakami i zielonym groszkiemtmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ja robie prostrza

    Zgłoszony przez agatazyg na listopada 22, 2014 at 16:29.

    ja robie prostrza wersję

     

    .Obieram warzywa: marchew,pietruszka,seler rozdrabniam i gotuje w koszyczku.Wyjmije , przekladam do miski.Wrzucam jabłko,cebule ,jajka i miksuje.Doprawiam i wszystko.Ps.Jajka gotuję osobno

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Po co obierać marchewkę?

    Zgłoszony przez DaMa na października 9, 2014 at 23:23.

    Po co obierać marchewkę? skórka ma błonnik i sole mineralne, a tuż pod nią też kryją się najwartościowsze składniki. Ja nie obieram warzyw korzeniowych: np. pietruszki czy buraka - wydrążam tylko nieładne fragmenty, jeśli są.

    W Twoim przepisie bardzo podoba mi się, że jest taki przyjazny, że napisałaś ile czasu i na jakich obrotach rozdrabniasz każdy składnik, bo to jest wazne dla każdego kto używa TM i nie ma w tym doświadczenia, Dziękuję Ci tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja proponuję jeszcze jedno

    Zgłoszony przez gabi49 na listopada 6, 2013 at 21:42.

    Ja proponuję jeszcze jedno ułatwienie, a mianowicie: 

    obraną surową marchewkę najpierw rozdrobnic w TM, przełożyć na varomę, a potem postępowac dalej w/g przepisu. Wydaje mi się, że łatwiej obierać skrobakiem marchewkę surową , a gotowana potem na parze też nie traci swoich wartości.  tmrc_emoticons.;) Ja tak właśnie robię z tradycyjną sałatką warzywną, gdzie w podobny sposób rozdrabniam również pietruszkę i seler.

    GaBi

    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam, pychotka! Dodałam

    Zgłoszony przez jajciucha na listopada 6, 2013 at 21:19.

    Zrobiłam, pychotka! Dodałam ziemniaki i groszek bo tego mi zabrakło w składzie  tmrc_emoticons.)

    " Trzymaj się z dala od ludzi, którzy tłamszą twoje marzenia. Mali ludzie zawsze to robią. Jednak, naprawdę wielcy sprawiają, że ty także możesz stać się wielki. "

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam Grażynko dzisiaj

    Zgłoszony przez jagodzianka na października 19, 2013 at 20:41.

    Witam Grażynko dzisiaj zrobiłam sałatkę zgodnie z Twoim przepisem.Wszystko wyszło OK.

    Odpowiedz mi proszę czy nie dajesz do sałatki ziemniaków, groszku lub kukurydzy?

    Ja zrobiłam z groszkiem ,szczypiorkiem i porą.Porę pokrojoną  5 minut przed końcem rzuciłam na waromę.chciałam żeby trochę zmiękła i tak się stało.Sałatka bardzo dobra.Bardzo szybko się robi w termomiksie i na waromie,tyle lat go mam i nigdy nie próbowałam.To wszystko dzięki tej stronie  o której się dowiedziałam przypadkiem .Pozdrawiam

    Krystyna

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze