Tu jesteś:
4
Składniki
6 porcja/porcje/porcji
OPIEKANE ŚLEDZIE W ZALEWIE OCTOWEJ NA ŻÓŁTO
- 500 g śledzi, świeżych ( 6 sztuk beze głów ze skórą)
- 80 g mąki pszennej
- 3 g kurkumy, mielonej
- 1/2 pęczek koperku, świeżego
- 200 g oleju, do smażenia
- 100 g ogórek konserwowy, pokrojony w ćwiartki
- sól, do doprawienia śledzi
- pieprz, do doprawienia śledzi
- 100 g papryki, świeżej pokrojone
- 150 g cebuli obranej, pokrojonej w krążki
- 2 jajka
ZALEWA
- 600 g wody
- 200 g octu 10%
- 150 g cukru
- 40 g soli
- 6 liści laurowych
- 10 ziaren pieprzu czarnego
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 1/4 łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
- 1/2 pęczka koperku, świeżego
-
6
12h 30min
Czas całkowity 12h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
5
Przygotowanie
- 1.Załanczmy Thermomix 10s./obr.10 w tym czasie przez otwór w pokrywie naczynia miksujacego wrzucamy koperek . Za pomocą kopystki zgarniamy na dno naczynia.
2.Do naczynia z koperkiem dodajemy mąke ,kurkumę, 2 szczypty pieprzu i 2 szczypty soli mieszamy 10 s./obr.3
3.śledzie przyprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w jajku i w przygotowanej mące z koperkiem. Śledzie i cebule smażymy na oleju do uzyskania złotego koloru.Przekładamy do głębszego naczynia lub słoików w których będą sie marynować.
4.Na śledzie układamy ogórki, papryke oraz koperek.Całość odstawiamy na bok. - 1.Do naczynia miksującego wkładamy wszystkie składniki na zalewe i gotujemy 10min./obr.1
2.Gorącą zalewą zalewamy wcześniej przygotowane śledzie .Pozostwiamy do wystudzenia po czym wkładamy do lodówki na mimimum 12godzin
ŚLEDZIE
ZALEWA
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzBardzo dobre śledziki.
Bardzo dobre śledziki.
Zalewe gotujemy 10min./100°C/obr.1
Zalewe gotujemy 10min./100°C/obr.1