3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

OPIEKANE ŚLEDZIE W ZALEWIE OCTOWEJ Z KURKUMĄ


Wydrukuj:
4

Składniki

6 porcja/porcje/porcji

OPIEKANE ŚLEDZIE W ZALEWIE OCTOWEJ NA ŻÓŁTO

  • 500 g śledzi, świeżych ( 6 sztuk beze głów ze skórą)
  • 80 g mąki pszennej
  • 3 g kurkumy, mielonej
  • 1/2 pęczek koperku, świeżego
  • 200 g oleju, do smażenia
  • 100 g ogórek konserwowy, pokrojony w ćwiartki
  • sól, do doprawienia śledzi
  • pieprz, do doprawienia śledzi
  • 100 g papryki, świeżej pokrojone
  • 150 g cebuli obranej, pokrojonej w krążki
  • 2 jajka

ZALEWA

  • 600 g wody
  • 200 g octu 10%
  • 150 g cukru
  • 40 g soli
  • 6 liści laurowych
  • 10 ziaren pieprzu czarnego
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 1/4 łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
  • 1/2 pęczka koperku, świeżego
  • 6
    12h 30min
    Czas całkowity 12h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    ŚLEDZIE
  1. 1.Załanczmy Thermomix 10s./obr.10 w tym czasie przez otwór w pokrywie naczynia miksujacego wrzucamy koperek . Za pomocą kopystki zgarniamy na dno naczynia.
    2.Do naczynia z koperkiem dodajemy mąke ,kurkumę, 2 szczypty pieprzu i 2 szczypty soli mieszamy 10 s./obr.3
    3.śledzie przyprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w jajku i w przygotowanej mące z koperkiem. Śledzie i cebule smażymy na oleju do uzyskania złotego koloru.Przekładamy do głębszego naczynia lub słoików w których będą sie marynować.
    4.Na śledzie układamy ogórki, papryke oraz koperek.Całość odstawiamy na bok.
  2. ZALEWA
  3. 1.Do naczynia miksującego wkładamy wszystkie składniki na zalewe i gotujemy 10min./obr.1
    2.Gorącą zalewą zalewamy wcześniej przygotowane śledzie .Pozostwiamy do wystudzenia po czym wkładamy do lodówki na mimimum 12godzin
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz