Tu jesteś:
4
Składniki
4 osoba/osoby
krem z wątróbki z żurawiną
- 50 gramów cebula, w kawałkach
- 100 gramów masła, solonego
- 270 gramów watróbki drobiowej, oczyszczonej, pokrojonej w małe kawałki
- 30 gramów jabłek, do jedzenia, obranych ze skórki, pokrojonych w ćwiartki, bez gniazd
- 10 gramów żurawiny, suszonej
- 10 gramów brandy
- 1 szczypty soli, drobnej
- 1 szczypty pieprz czarny, mielony
- 1 łyżki masła klarowanego
- 0,5 łyżki żurawiny, suszonej, do dekoracji
-
6
10min
Czas całkowity 10minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
5
Przygotowanie
- Cebulę wrzucić do thermomixa ustawić 6s/6obr.
- do poszatkowanej cebulki dorzucić około 30 gram masła. ustawić 2min/ 80stopni/ 2obr.
- dołożyć wątróbkę, ustawić 3min/80stopni/2obr.
- dodać: jabłka pokrojone w kostkę, żurawinę, brandy,sól i pieprz do smaku oraz resztę masła( miękkiego)Ustawić 2min/80 stopni/2obr.
- Na koniec zmiksować na gładką masę około 20s/10obr., w razie potrzeby przedłużyć czas
- Gotowy krem przelać do małych miseczek i posypać żurawiną do dekoracji. Wierzch zalać roztopionym masłem klarowanym i schłodzić w lodówce. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Smacznego
10
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzWygląda bardzo ciekawie,niebawem przetestuję.
Wygląda bardzo ciekawie,niebawem przetestuję.