3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Karp w galarecie


Wydrukuj:
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

składniki:

  • 5 plastrów cytryny ze skórką
  • 3 płaskich łyżek żelatyny
  • 1 jajko ugotowane, pokrojone w plasterki
  • 50 g cebuli
  • 200 g włoszczyzny, obranej
  • 5 ziaren pieprzu
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liści laurowy
  • 800 g wody
  • pieprz
  • 1/2 płaskich łyżeczek soli
  • 700 g karpia, pokrojonego w dzwonki
  • 3 gałązki Natki pietruszki
5

Przygotowanie

    Sposób przygotowania:
  1. 1. Dzwonki karpia przyprawić solą i pieprzem, ułożyć na przystawce Varoma.

    2. Do Blokada naczynia miksującego wlać wodę, włożyć ziele angielskie, liść laurowy, ziarna pieprzu i 1/2 łyżeczki soli.

    3. Do Blokada naczynia miksującego włożyć koszyczek z pokrojoną włoszczyzną i cebulą i gotować 15min/100C/obr.1

    4. Na Blokada naczynia miksującego nałożyć przystawkę Varoma i gotować jeszcze 35min/Varoma/obr.1

    5. Zdjąć przystawkę Varoma i odstawić do ostygnięcia

    6. Z wywaru wyjąć liść laurowy i ziarna ziela angielskiego oraz pieprzu.

    7. Do wywaru dodać żelatynę i wymieszać 1min/100C/obr.4

    8. Dzwonki karpia ułożyć na półmisku, marchewkę pokroić w plasterki i razem z jajkiem i cytryną ułożyć na półmisku z rybą, przybrać natką pietruszki. Całość zalać wywarem, pozostawić do ostygnięcia na 5-6h w chłodne miejsce.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma
    kup teraz
  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Przepis przetestowany, pochodzi z książeczki z przepisami na Boże Narodzenie.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Doris_123: to są obroty jeden lub potem 4, a te...

    Zgłoszony przez gosiakafka na grudnia 22, 2022 at 13:01.

    Doris_123: to są obroty jeden lub potem 4, a te 4, 5 i 8 to numerki kolejnych podpunktów do pracy. Przynajmniej tak mi się wydaje

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Prosze o podpowiedź co to znaczy obroty: obr.14,...

    Zgłoszony przez Doris_123 na grudnia 14, 2022 at 08:19.

    Prosze o podpowiedź co to znaczy obroty: obr.14, obr.15, obr. 48 ?
    i do osób które robiły ten przepis czy galaretka wychodzi mętna ?

    Dziekuje za podpowiedź

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobry przepis.

    Zgłoszony przez aha_2006 na stycznia 10, 2016 at 07:29.

    Bardzo dobry przepis. Nareszcie nie muszę stać kilku godzin w kuchni. Ugotowałam rybę i wywar dzień wcześniej, ponieważ zimnej ryby lepiej wyjmuje się drobne ości. Duże ułatwienia pracy. Dziękuję.  Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super przepis, zamiast karpia

    Zgłoszony przez Aria na stycznia 1, 2016 at 15:24.

    Super przepis, zamiast karpia dałam psrąga tęczowego i rewelacja - mąż który do tej pory nie lubił ryby w galarecie zajadał się chwaląc, a to bezcenne  tmrc_emoticons.) Dziękuję i pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Szybko się robi i jeśli

    Zgłoszony przez Marzeniusia na grudnia 29, 2015 at 19:09.

    Szybko się robi i jeśli chodzi o smak to w TM jest lepszy niż z mojego przepisu tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super, że taki przepis sie

    Zgłoszony przez maya88 na grudnia 8, 2015 at 14:13.

    Super, że taki przepis sie pojawił tmrc_emoticons.) Będę próbowała tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Extra.  Dzięki za przepis. 

    Zgłoszony przez 7van.krzysztof na grudnia 1, 2015 at 19:58.

    Extra.  Dzięki za przepis. 

    Też jesteś bohaterem w swojej kuchni

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze