Składniki
8 osoba/osoby
GRISSINI, czyli Włoskie Paluszki
- 260 gramy woda
- 10 gramy drożdże świeże, lub 4 g suszonych
- 1/2 łyżeczki cukier
- 500 gramy mąka pszenna, do typu 550 (albo MANITOBA!)
- 1 łyżeczki sól
- 1 łyżki oliwa z oliwek
OPCJONALNIE
- 1 łyżek czarnuszka, (albo sezam, albo inne zioła)
DO POSMAROWANIA
- oliwa z oliwek, duuużo
-
6
1h 52min
Czas całkowity 1h 12minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym! -
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
-
Przygotowanie
- Do miski robota wlej wodę, wrzuć drożdże i cukier – nastaw na 5 minut/37°C/prędkość 2
- Dorzuć mąkę, na wierzch sypnij solą (ważne by sól nie dotykała zaczynu pod spodem), dolej oliwę i jeśli używasz – to czarnuszkę, nastaw całość na 8 minut/ugniatanie (knead)
"Ciasto"
Jeśli trzeba, dodaj dodatkową łyżkę wody - Zrób z ciasta kulę, posyp mąką i wstaw do miski, przykryj wilgotnym ręcznikiem i ustaw w ciepłym, nieprzewiewnym miejscu na około godzinkę
- Piekarnik nastaw na 190°C
- Ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, posmaruj oliwą każdego grissini i wstaw do nagrzanego piekarnika na około 15 – 20 minut
Czynność tą będziesz musiał/a powtórzyć co najmniej 2 razy (jak nie 3) bo wszystkie paluszki nie wejdą na blachę na raz
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Miarka MT
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
PALUSZKI DOMOWE ZROBIŁY FURORĘ!
Włoska tradycja na Sylwestra W Polsce chyba powinnam powiedzieć paluszki Grissini. Choć do naszych Lajkonikowych paluszków nie są podobne, bo są grubsze i dłuższe Ale chodzi o podobny koncept.
Przepis jest dziecinnie prosty, a z “turlania” paluszków można zrobić zabawę z najmłodszymi.
W tym przepisie ważne jest, abyś nie skracał/a czasu ugniatania ciasta. Musi ono być bardzo elastyczne.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz