3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

GRISSINI, czyli Włoskie Paluszki


Wydrukuj:
4

Składniki

8 osoba/osoby

GRISSINI, czyli Włoskie Paluszki

  • 260 gramy woda
  • 10 gramy drożdże świeże, lub 4 g suszonych
  • 1/2 łyżeczki cukier
  • 500 gramy mąka pszenna, do typu 550 (albo MANITOBA!)
  • 1 łyżeczki sól
  • 1 łyżki oliwa z oliwek

OPCJONALNIE

  • 1 łyżek czarnuszka, (albo sezam, albo inne zioła)

DO POSMAROWANIA

  • oliwa z oliwek, duuużo
5

Przygotowanie

  1. Do miski robota wlej wodę, wrzuć drożdże i cukier – nastaw na 5 minut/37°C/prędkość 2


  2. Dorzuć mąkę, na wierzch sypnij solą (ważne by sól nie dotykała zaczynu pod spodem), dolej oliwę i jeśli używasz – to czarnuszkę, nastaw całość na 8 minut/ugniatanie (knead) Ciasto
    Jeśli trzeba, dodaj dodatkową łyżkę wody
  3. Zrób z ciasta kulę, posyp mąką i wstaw do miski, przykryj wilgotnym ręcznikiem i ustaw w ciepłym, nieprzewiewnym miejscu na około godzinkę


  4. Piekarnik nastaw na 190°C


  5. Przekrój ciasto na 4 części i potnij je na drobniejsze paski, roluj je między dłońmi, lub na stolnicy

    Możesz też uchwycić końcówki paska i wykonywać ruchy, jakbyś ruszała skakanką – paski zaczną się wydłużać i lekko rolować
  6. Ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, posmaruj oliwą każdego grissini i wstaw do nagrzanego piekarnika na około 15 – 20 minut
    Czynność tą będziesz musiał/a powtórzyć co najmniej 2 razy (jak nie 3) bo wszystkie paluszki nie wejdą na blachę na raz
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Miarka MT
    Miarka MT
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

PALUSZKI DOMOWE ZROBIŁY FURORĘ!

Włoska tradycja na Sylwestra W Polsce chyba powinnam powiedzieć paluszki Grissini. Choć do naszych Lajkonikowych paluszków nie są podobne, bo są grubsze i dłuższe Ale chodzi o podobny koncept.

Przepis jest dziecinnie prosty, a z “turlania” paluszków można zrobić zabawę z najmłodszymi.

Cooking 1 W tym przepisie ważne jest, abyś nie skracał/a czasu ugniatania ciasta. Musi ono być bardzo elastyczne.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy