3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Wariant Ghee - klarowane masło


Wydrukuj:
4

Składniki

245 g

Wariant Ghee - klarowane masło

  • 250 g masła, 82% tłuszczu, pokrojonego na kawałki
5

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć masło, podgrzać10min/Varoma/obr.Gentle stir setting, zostaw do wystygnięcia na 5 minut
  2. Za pomoca kopystki przelej przez gęste sito (lub bibułę) do wcześniej zagrzanego słoika lub innego pojemnika. Resztki wyrzuć.
  3. Zakręć słoik, opcjonalnie możesz nakleić etykietkę i zostaw do ostygniecia zanim włożysz do lodówki.




    Chociaż ghee posiada dużo nasyconych tłuszczów, to posiada mnóstwo dobroczynnych dla zdrowia właściwości.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

• Ghee jest ważnym składnikiem kuchni indyjskiej. Używa się go jak masła, w przeciwieństwie do niego nadaje się jednak do smażenia w wysokich temperaurach, ponieważ nie zawiera wody, białka i zanieczyszczeń.
• Ponieważ Ghee nie zawiera białka, często używane jest przez ludzi nietolerujących laktozy.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy