Składniki
2 słoik/słoiki/słoików
Sok
- 120 g wody
- 5 g cukru, (łyżeczka)
- 1000 g winogron
Przygotowanie
Do
"Blokada naczynia miksującego" wlać wodę. Założyć koszyczek. Włożyć owoce winogron i gotować 30 mi/110 st.C/obr. 1.
Po zakończeniu unieść kopystką koszyczek. Do soku dodać cukier. Wymieszać dobrowolną techniką (włączyć obroty
"Blokada naczynia miksującego" , zamieszać ręcznie, wykonać ruchy okrężne
"Blokada naczynia miksującego" ). Sok przelać do 2 gorących słoików (280 g, np. po dżemie ). Odwrócić do góry dnem na 10 min. Zawartość koszyczka wyrzucić.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Dodać cukru wedle uznania. Można też na początku dodać więcej wody. Wszystkie warianty dozwolone.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzCzy w przepisie nie ma błędu? Faktycznie ma to...
Czy w przepisie nie ma błędu? Faktycznie ma to byc 120 g wody? Winogrona gotują się wtedy na parze.
Sok wyszedł przepyszny. Bez cukru kwaśny,...
Sok wyszedł przepyszny. Bez cukru kwaśny, zasugerowałam się komentarzami. Winogrona były bardzo słodkie. Polecam, sok bedziemy słodzić stewią.
Idealny, prosty przepis. Robiłam z ciemnych...
Idealny, prosty przepis. Robiłam z ciemnych winogron, sok klarowny i lekko kwaśny, cukru nie dodawałam.
Bardzo dobry, klarowny sok wyszedł. Robiłam z...
Bardzo dobry, klarowny sok wyszedł. Robiłam z ciemnych winogron. Polecam
Prosto i szybko. Nie trzeba
Prosto i szybko. Nie trzeba dodawać cukru. Super przepis!!!
Tak, ja również robię bez
Tak, ja również robię bez cukru. A sok pozostawiam na zimę
Winogrona zawieraja bardzo
Winogrona zawieraja bardzo duzo cukru czyli fruktozy. Do tego jeszcze cukier. Jak sie podgotuje po prostu , bez dostania cukru i odstawi na nastepny dzien , mozna pic wogle bez dodawania cukru.
super fajny przepis.
super fajny przepis. Przerobiłam w ten sposób ogromną michę winogron, które dostałam od ciotki. Sok jest gęsty, intensywny w smaku. Myślę, że warto w czasie gotowania zamieszać kilka razy kopystką