3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

PYZY, PAMPUCHY, BUCHTY, PARZAKI. PAROWCE, PAROWAŃCE. KLUSKI, PĄCZKI NA PARZE (PAROWE). KLUSKI DROŻDŻOWE, KLUCHY Z ŁACHA.


Wydrukuj:
4

Składniki

6 porcja/porcje/porcji

PYZY, PAMPUCHY, BUCHTY, PARZAKI. PAROWCE, PAROWAŃCE. KLUSKI, PĄCZKI NA PARZE (PAROWE). KLUSKI DROŻDŻOWE, KLUCHY Z ŁACHA.

CIASTO

  • 100 g mleko
  • 20 g drożdże świeże, lub 7-8 g drożdży suchych
  • 1 szczypty cukier
  • 250 g mąka pszenna, do typu 550
  • 1 porcji jajko
  • 1 szczypty sól
  • 500 g woda
  • 6
    1h 0min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
    • Appliance TM 21 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 21
5

Przygotowanie

  1. Do miski Twojego robota wlej mleko, dodaj pokruszone świeże drożdże i szczyptę cukru. Nastaw na 2,5 minuty/37°/prędkość 1

    👉🏻
  2. Odstaw tak przygotowany rozczyn na około 10 minut (aż zaczną pojawiać się drobne bąbelki – to znaczy, że drożdże są ok i pracują)

    👉🏻
  3. Teraz dodaj jajko, mąkę (rozsyp ją równomiernie po całej powierzchni miski) oraz szczyptę soli (dokładnie w tej kolejności). Nastaw na 1,5 minuty/Ciasto funkcja interwał (wyrabiania ciasta), czyli knead

    👉🏻
  4. Wyjmij tak przygotowane ciasto na stolnicę opruszoną mąką i podziel je na 6-8 równych części

    👉🏻
  5. Z każdej części zacznij formować kształt małych kulek a następnie wyroluj je między dłońmi

    👉🏻
  6. Przystawki do gotowania na parze wyłóż papierem do pieczenia i delikatnie zrób w nim kilka naście nacięć (żeby para mogła przez nie przelatywać). Jeśli nie masz papieru do pieczenia, to wysmaruj przystawkę obficie oliwą. Rozłóż na przystawce kuleczki, zachowując odpowiedni dystans między nimi (na wyrośnięcie)

    👉🏻
  7. Zostaw je na około 15 minut do wyrośnięcia

    👉🏻
  8. Do naczynia Twojego robota wlej wodę i nastaw na 20 minut/Varoma (gotowanie na parze)/prędkość 1
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

PRZECHOWYWANIE
Jeśli (ale powtarzam – JEŚLI) zostanie Ci kilka klusek drożdżowych, to możesz je ze spokojem przechowywać w hermetycznym pojemniku kilka dni.



JAK ODGRZAĆ PYZY Z WCZORAJ
Po prostu, ustaw je jeszcze raz nad parą! Pogotuj tak kilka minut.


PAMPUCHY MOŻNA MROZIĆ
Zamrażaj je po ugotowaniu na parze. Ostudź je i przełóż do zamrażarki na papierze do pieczenia lub Silpat każdą kluskę osobno. Po godzinie mrożenia, możesz je wrzucić do jednego woreczka, opisać i mrozić maksymalnie do 3 miesięcy.


JAK ODMROZIĆ KLUSKI DROŻDŻOWE
Ja zazwyczaj wyciągam parzaki jakieś 30 minut przed ponownym gotowaniem na parze.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy