3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Mój idealny biszkopt ;o)


Wydrukuj:
4

Składniki

biszkopt:

  • 5 jajek
  • 140 g cukru
  • 100 g mąki (typ 450)
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
5

Przygotowanie

    biszkoptu:
  1.  

    Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 st. C

     

    Tortownicę o średnicy ok. 20 cm wykładamy papierem do pieczenia (tylko dno  - boków niczym nie smarujemy ani nie wykładamy papierem, bo biszkpt wyrośnie nam nierówno).

     

    Odważamy obie mąki i przesiewamy je przez sito.  Odkładamy na miseczce.

     

    Oddzielamy białka od żółtek. W czystym i suchym naczyniu przy pomocy motylka ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę 4 min. / obr. 3-4. Nie zmniejszając obrotów dodajemy powoli cukier i ubijamy jeszcze ok. 2 min. Ubita piana powinna być bardzo sztywna i lśniąca. Zmniejszamy obroty na poziom 3,  dodajemy po jednym żółtku i ubijamy dalej około 1 min. Na koniec dodajemy przesiane mąki i mieszamy delikatnie 30-40 s / obr. 1.

     

    Pieczemy w 170 st. C około 40 min. (lub do suchego patyczka).

     

    Ciasto powinno wyrosnąć do wysokości formy.

     

    Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika i upuszczamy je na podłogę z wysokości ok. 50-60 cm. Ja dla zminimalizowania nieprzyjemnych efektów dźwiękowych podkładam na podłogę koc ;o) „Rzucić ciastem o ziemię” można i drugi raz... jeśli pierwszy rzut sprawi nam wielką frajdę ;o) Po tym fakcie wkładamy ciasto spowrotem do piekarnika i pozostawiamy je tam przy uchylonych drzwiczkach do całkowitego wystygnięcia. Po wystudzeniu wyjmujemy ciasto z formy (boki biszkoptu zawsze oddzielamy nożem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony) i przekrawamy je na 3 blaty.

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • uwielbiam ten biszkopt

    Zgłoszony przez Maniusia na lipca 7, 2021 at 14:29.

    Smile uwielbiam ten biszkopt

    Mania

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dzisiaj wieczorem zrobilem ten biszkopt. Wyszedl...

    Zgłoszony przez gregoire0033 na stycznia 22, 2021 at 18:15.

    Dzisiaj wieczorem zrobilem ten biszkopt. Wyszedl idealny!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wyrasta super, nie za słodki, tylko trochę...

    Zgłoszony przez TermoJoanna na grudnia 12, 2020 at 09:00.

    Wyrasta super, nie za słodki, tylko trochę suchy.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A mnie już drugi raz nie wyrósł. W komencie...

    Zgłoszony przez Korczida na grudnia 10, 2020 at 21:37.

    A mnie już drugi raz nie wyrósł. W komencie dodawania cukru piana zupełnie zmieniła się w płyn. Czy możliwe, że to przez użycie cukru kokosowego?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis super, rzucalam dwa razy foremka 21cm,...

    Zgłoszony przez justog na listopada 25, 2020 at 17:17.

    Przepis super, rzucalam dwa razy tmrc_emoticons.;) foremka 21cm, polecam tmrc_emoticons.))))

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pierwszy raz piekłam i,,,rewelka! Polecam i...

    Zgłoszony przez lucyna0812 na października 31, 2020 at 17:10.

    Pierwszy raz piekłam i,,,rewelka! Polecam i dziękuję za super przepis

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • gabi49: Hej. Mogłabym prosić o przepis na tę...

    Zgłoszony przez kasiak2929 na października 14, 2020 at 11:07.

    gabi49: Hej. Mogłabym prosić o przepis na tę masę?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Opadł w trakcie pieczenia😩😩. Drzwiczek nie...

    Zgłoszony przez Blanka PK na czerwca 2, 2020 at 19:14.

    Opadł w trakcie pieczenia😩😩. Drzwiczek nie otwierałam. Wszystko zrobione wg przepisu w temp pokojowej, w odp tortownicy. Pieczony góra dół.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepyszny biszkopt. Mój pierwszy w życiu, ale...

    Zgłoszony przez m_mariak na maja 17, 2020 at 08:13.

    Przepyszny biszkopt. Mój pierwszy w życiu, ale wyszedł doskonale. Robiłam z 1,5 porcji, bo mam tortownicę o śr. 28cm. Zamiast cukru dałam ksylitol. Przekroiłam na 3 blaty.
    Rzucanie o podłogę polecam tmrc_emoticons.;-)
    Z kremem z mascarpone i owocami wyszedł wspaniały tort.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • rewelacja

    Zgłoszony przez godann na maja 1, 2020 at 10:52.

    rewelacja

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Biszkopt rewelacja. Miękki, wilgotny. Urósł tak...

    Zgłoszony przez anii7 na kwietnia 24, 2020 at 13:30.

    Biszkopt rewelacja. Miękki, wilgotny. Urósł tak że spokojnie z podanych składników mam 2 płaty.
    Dla pewności dałam płaską łyżeczkę proszku do pieczenia.
    Użyte składniki miały temperaturę pokojową.
    Polecam 🙂
    Dziękuję za przepis

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super przepis. Co prawda dodałem trochę proszku...

    Zgłoszony przez jasiekxxc na kwietnia 17, 2020 at 09:10.

    Super przepis. Co prawda dodałem trochę proszku do pieczenia... tak dla pewności... i piekłem krócej. Po 20 minutach zawsze biszkopt wcześniej pieczony był już gotowy..
    Robiony wg tego przepisu piekłem w piekarniku elektrycznym z górnym i dolnym grzaniem przez 30 min. Wyszedł suuuper. Nawet za duży. Nie dało się w tortownicy zrobić galaretkę na wierzchu tmrc_emoticons.)... dlatego galaretka poszła na dolną warstwę,a krem poziom wyżej i na samą górę. Do tego zdobienie i do lodówki... Rodzina złościła się tylko, że trzeba czając aż krem "zmarznie trochę"... Dziękuję za przepis i pozdrawiam.
    I zbędny dla mnie jest papier na dno formy. Jeden ruch nożem po dnie i pięknie biszkopt odchodzi. Oczywiście jeśli pieczemy w rozpinanej formie
    Mężczyzna pracujący... żadnej pracy się nie boi tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Markos: jaką opcję pieczenia w piekarniku...

    Zgłoszony przez Wenger na kwietnia 14, 2020 at 17:11.

    Markos: jaką opcję pieczenia w piekarniku wybrać?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Uwaga,uwaga!!!...

    Zgłoszony przez Wenger na kwietnia 14, 2020 at 15:35.

    Uwaga,uwaga!!!
    Właśnie zaczynam przygotowania do wypieku biszkoptatmrc_emoticons.)
    Dam znać o efekcietmrc_emoticons.)Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super przepis , biszkopt nie opadł ....

    Zgłoszony przez Markos na marca 14, 2020 at 15:19.

    Super przepis , biszkopt nie opadł . Najfajniejszy jest rzut blaszką 😉

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Biszkopt pyszny ale nie stety nie jest tak...

    Zgłoszony przez Slawek804 na grudnia 20, 2019 at 15:59.

    Biszkopt pyszny ale nie stety nie jest tak wyrosniety jak na zdjeciu😞

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Właśnie się piecze.... Mam nadzieję, że...

    Zgłoszony przez eniezgoda na listopada 28, 2019 at 20:41.

    Właśnie się piecze.... tmrc_emoticons.) Mam nadzieję, że kolejny raz wyjdzie pysznietmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wyszedł naprawdę pięknie ! Dziękuję za...

    Zgłoszony przez henrietta na czerwca 28, 2019 at 07:41.

    Wyszedł naprawdę pięknie ! Dziękuję za przepis.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Biszkopt rewelacja ...

    Zgłoszony przez Ania_2003 na maja 28, 2019 at 10:19.

    Biszkopt rewelacja Smile
    Polecam Cooking 1

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • SUPER PRZEPIS I ZAWSZE WYCHIDZI

    Zgłoszony przez Marzi9972 na maja 25, 2019 at 11:17.

    SUPER PRZEPIS I ZAWSZE WYCHIDZICooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • kathy1982:nieeee bez proszku😜

    Zgłoszony przez pauliskaOs na kwietnia 19, 2019 at 21:11.

    kathy1982:nieeee bez proszku😜

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A proszek do pieczenia ? Dajecie ? chusteczka:

    Zgłoszony przez kathy1982 na marca 13, 2019 at 15:36.

    A proszek do pieczenia ? Dajecie ? chusteczka:

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis sprawdzony a biszkopt idelany, zawsze...

    Zgłoszony przez ewcia66 na stycznia 28, 2019 at 15:03.

    Przepis sprawdzony a biszkopt idelany, zawsze wychodzi i jest przepyszny Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Biszkopt super, robiłam już 2 razy. Po prostu...

    Zgłoszony przez chusteczka na stycznia 26, 2019 at 12:21.

    Biszkopt super, robiłam już 2 razy. Po prostu ideał.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Biszkopt zawsze się udaje Idealny.

    Zgłoszony przez Sylwia Kadłubowska na stycznia 15, 2019 at 21:30.

    Biszkopt zawsze się udaje Cooking 7Idealny.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dobry wieczór. Naprawdę ten biszkopt wyjdzie bez...

    Zgłoszony przez juzwanka na grudnia 22, 2018 at 19:09.

    Dobry wieczór. Naprawdę ten biszkopt wyjdzie bez proszku do pieczenia?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Sprawdziłam i mogę polecić. Jest prosty i...

    Zgłoszony przez Srebrna55 na grudnia 21, 2018 at 18:24.

    Sprawdziłam i mogę polecić. Jest prosty i wspaniały

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • nie wyrosl mi az tak jak tu na zdjeciu, ale jest...

    Zgłoszony przez isiagebacz na listopada 18, 2018 at 08:26.

    nie wyrosl mi az tak jak tu na zdjeciu, ale jest smaczny, puszysty i mieciutki. napewno jeszcze raz zrobie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Naprawdę idealny.

    Zgłoszony przez flynta na listopada 13, 2018 at 13:28.

    Naprawdę idealny.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobry przepis na biszkopt! Nie opadł i...

    Zgłoszony przez Topaz79 na sierpnia 31, 2018 at 19:08.

    Bardzo dobry przepis na biszkopt! Nie opadł i wyrósł równo, dziękuję za przepis ☺

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Biszkopt rewelacja!...

    Zgłoszony przez tortuga90 na sierpnia 24, 2018 at 12:56.

    Biszkopt rewelacja!
    Piekę dużo i często i to jest najlepszy biszkopt jaki piekłam!! Głównie z tego względu, że nie opada Big Smile jest równy i można go bez problemu przeciąć . Biszkopt piekłam w 28cm tortownicy i bez problemu moglam go na pół przeciąć. Z rzucaniem miałam duże wątpliwości, bo nigdy o tym nie słyszałam. Mimo wszystko dodtosowalam się do przepisu i rzucalam na wyłożoną kocem podłogę. Tak jak inni tu opisują, sprawia radość i myślę że w ten sposób jest wypychane powietrze co chyba zapobiega jego opadaniu . Biszkopt nie trzymałam po upieczeniu w piekarniku tylko na stole przy zamknietym oknie i też wyszedł idealnie. Bardzo dziękuję za super przepis Love Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja własnie tak zrobiłam, na blachę o średnicy...

    Zgłoszony przez justyk na sierpnia 13, 2018 at 20:43.

    Ja własnie tak zrobiłam, na blachę o średnicy 28 cm piekłam z 1,5 porcji 40minut.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mam tortownice ok 25cm-jak mam przeliczyc...

    Zgłoszony przez Adriana33 na lipca 17, 2018 at 15:13.

    Mam tortownice ok 25cm-jak mam przeliczyc skladniki na taka wielkosc?Czy jak zrobie z 1.5 porcji to czas pieczenia bedzie ten sam?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Karolina2...

    Zgłoszony przez Asia1987 na lipca 4, 2018 at 20:32.

    Karolina2
    :

    może wina leży po stronie rozmiaru tortownicy?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • REWELACJA!!!!!!!!!!!!!! JAK przepis mojej babci!...

    Zgłoszony przez Asia1987 na lipca 4, 2018 at 20:30.

    REWELACJA!!!!!!!!!!!!!! JAK przepis mojej babci! Polecam nawe słodko opornym jak jatmrc_emoticons.))

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super, po prostu idealny

    Zgłoszony przez SylwiaR na marca 28, 2018 at 06:59.

    Super, po prostu idealny Big Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • robiłam już kilka razy i za każdym razem...

    Zgłoszony przez Wioletanno na marca 27, 2018 at 07:33.

    robiłam już kilka razy i za każdym razem wychodzi Zdecydowanie polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis na jaką średnicę tortownicy?

    Zgłoszony przez ewelka215 na lutego 12, 2018 at 15:31.

    Przepis na jaką średnicę tortownicy? tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • link do przepisu na biszkopt kakaowy:...

    Zgłoszony przez anka25 na sierpnia 29, 2017 at 15:09.

    ;o)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zainspirował mnie ten przepis i chciałabym go...

    Zgłoszony przez Alexandraaa na sierpnia 22, 2017 at 20:40.

    Zainspirował mnie ten przepis i chciałabym go zrobić, ale w wersji kakaowej - czy powinnam jakoś zmienić proporcje? Będę wdzięczna za radę Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • super atwy i pyszny a do tego pikny czego chcie...

    Zgłoszony przez barbara@ na czerwca 23, 2017 at 15:37.

    super! łatwy i pyszny, a do tego piękny tmrc_emoticons.-); czego chcieć więcej?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Biszkopt pierwsza klasa Ja zrobiam w wikszej...

    Zgłoszony przez Aneczk@ na czerwca 15, 2017 at 23:59.

    Biszkopt pierwsza klasa 🙂 Ja zrobiłam w większej tortownicy (na to owoce i galaretka). Ciasto nie opadło a rzucanie o ziemię sprawia wielką frajdę 😉.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis super wlasnie upieklam biszkopt i wyszedl...

    Zgłoszony przez parris na maja 28, 2017 at 19:42.

    Przepis super wlasnie upieklam biszkopt i wyszedl piekny, rowny i nie upadl, dziekuje za przepis. Pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • najlepszy przepis na biszkopt tylko ten polecam

    Zgłoszony przez ewa.kosmider na maja 18, 2017 at 20:05.

    najlepszy przepis na biszkopt tmrc_emoticons.) tylko ten polecam!!!!! tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • robilam pierwszy raz jestem ciekawa cz i mi sie...

    Zgłoszony przez sasia na maja 6, 2017 at 18:33.

    robilam pierwszy raz jestem ciekawa cz i mi sie uda
    bo u mnie to ciezko te bialka w tm ubic tmrc_emoticons.(

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wspaniay Zawsze wychodzi

    Zgłoszony przez Leonek2013 na kwietnia 29, 2017 at 14:48.

    Wspaniały. Zawsze wychodzi Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • shancikja ubijaam do konca motylkiem

    Zgłoszony przez Martusia20 na kwietnia 25, 2017 at 15:09.

    shancik:ja ubijałam do konca ż motylkiem

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mam pytanie czy ubijamy cały czas motylkiem? czy...

    Zgłoszony przez shancik na kwietnia 14, 2017 at 15:11.

    Mam pytanie czy ubijamy cały czas motylkiem? czy po ubiciu białek ściągamy??

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ładny

    Zgłoszony przez agusiaromusia na marca 21, 2017 at 13:51.

    ładny

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • I ja również polecam robiłam wiele razy i...

    Zgłoszony przez pauliskaOs na marca 3, 2017 at 08:53.

    I ja również polecamtmrc_emoticons.) robiłam wiele razy i nigdy się nie zawiodłamtmrc_emoticons.) Robię z 1,5 porcji i daję troszkę mniej cukru (ok.180g)tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •