3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Mój idealny biszkopt ;o)


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

biszkopt:

  • 5 jajek
  • 140 g cukru
  • 100 g mąki (typ 450)
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
5

Przygotowanie

    biszkoptu:
  1.  

    Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 st. C

     

    Tortownicę o średnicy ok. 20 cm wykładamy papierem do pieczenia (tylko dno  - boków niczym nie smarujemy ani nie wykładamy papierem, bo biszkpt wyrośnie nam nierówno).

     

    Odważamy obie mąki i przesiewamy je przez sito.  Odkładamy na miseczce.

     

    Oddzielamy białka od żółtek. W czystym i suchym naczyniu przy pomocy motylka ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę 4 min. / obr. 3-4. Nie zmniejszając obrotów dodajemy powoli cukier i ubijamy jeszcze ok. 2 min. Ubita piana powinna być bardzo sztywna i lśniąca. Zmniejszamy obroty na poziom 3,  dodajemy po jednym żółtku i ubijamy dalej około 1 min. Na koniec dodajemy przesiane mąki i mieszamy delikatnie 30-40 s / obr. 1.

     

    Pieczemy w 170 st. C około 40 min. (lub do suchego patyczka).

     

    Ciasto powinno wyrosnąć do wysokości formy.

     

    Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika i upuszczamy je na podłogę z wysokości ok. 50-60 cm. Ja dla zminimalizowania nieprzyjemnych efektów dźwiękowych podkładam na podłogę koc ;o) „Rzucić ciastem o ziemię” można i drugi raz... jeśli pierwszy rzut sprawi nam wielką frajdę ;o) Po tym fakcie wkładamy ciasto spowrotem do piekarnika i pozostawiamy je tam przy uchylonych drzwiczkach do całkowitego wystygnięcia. Po wystudzeniu wyjmujemy ciasto z formy (boki biszkoptu zawsze oddzielamy nożem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony) i przekrawamy je na 3 blaty.

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Zainspirował mnie ten przepis i chciałabym go...

    Zgłoszony przez Alexandraaa na sierpnia 22, 2017 at 20:40.

    Zainspirował mnie ten przepis i chciałabym go zrobić, ale w wersji kakaowej - czy powinnam jakoś zmienić proporcje? Będę wdzięczna za radę Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • super atwy i pyszny a do tego pikny czego chcie...

    Zgłoszony przez barbara@ na czerwca 23, 2017 at 15:37.

    super! łatwy i pyszny, a do tego piękny tmrc_emoticons.-); czego chcieć więcej?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Biszkopt pierwsza klasa Ja zrobiam w wikszej...

    Zgłoszony przez Aneczk@ na czerwca 15, 2017 at 23:59.

    Biszkopt pierwsza klasa 🙂 Ja zrobiłam w większej tortownicy (na to owoce i galaretka). Ciasto nie opadło a rzucanie o ziemię sprawia wielką frajdę 😉.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis super wlasnie upieklam biszkopt i wyszedl...

    Zgłoszony przez parris na maja 28, 2017 at 19:42.

    Przepis super wlasnie upieklam biszkopt i wyszedl piekny, rowny i nie upadl, dziekuje za przepis. Pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • najlepszy przepis na biszkopt tylko ten polecam

    Zgłoszony przez ewa.kosmider na maja 18, 2017 at 20:05.

    najlepszy przepis na biszkopt tmrc_emoticons.) tylko ten polecam!!!!! tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • robilam pierwszy raz jestem ciekawa cz i mi sie...

    Zgłoszony przez sasia na maja 6, 2017 at 18:33.

    robilam pierwszy raz jestem ciekawa cz i mi sie uda
    bo u mnie to ciezko te bialka w tm ubic tmrc_emoticons.(

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wspaniay Zawsze wychodzi

    Zgłoszony przez Leonek2013 na kwietnia 29, 2017 at 14:48.

    Wspaniały. Zawsze wychodzi Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • shancikja ubijaam do konca motylkiem

    Zgłoszony przez Martusia20 na kwietnia 25, 2017 at 15:09.

    shancik:ja ubijałam do konca ż motylkiem

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mam pytanie czy ubijamy cały czas motylkiem? czy...

    Zgłoszony przez shancik na kwietnia 14, 2017 at 15:11.

    Mam pytanie czy ubijamy cały czas motylkiem? czy po ubiciu białek ściągamy??

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ładny

    Zgłoszony przez agusiaromusia na marca 21, 2017 at 13:51.

    ładny

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • I ja również polecam robiłam wiele razy i...

    Zgłoszony przez pauliskaOs na marca 3, 2017 at 08:53.

    I ja również polecamtmrc_emoticons.) robiłam wiele razy i nigdy się nie zawiodłamtmrc_emoticons.) Robię z 1,5 porcji i daję troszkę mniej cukru (ok.180g)tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Torcik dla wnusi wyszedł idealnie

    Zgłoszony przez boogna na lutego 24, 2017 at 11:29.

    Torcik dla wnusi wyszedł idealnie Smile

    Bogna

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Hej. Dziewczyny nie wiem jak wam wyszedł ten...

    Zgłoszony przez Karolina26 na stycznia 13, 2017 at 21:07.

    Hej. Dziewczyny nie wiem jak wam wyszedł ten biszkopt ale u mnie to porażka musiałam pięć 2 razy ale dorobić sobie 3 placek bo mogłam tylko na pół przekroić.

    Wszystko zrobiłam według instrukcji i klapa.

    Kiedyś teściowa dała mi przepis na biszkopt bardzo podobny 6 jajek szklana mąki tortowej, ziemniaczanej i szklanka cukru. Cukier z jajkami ubić na puszysta mase później delikatnie mieszając dodać mąki i proszek i wychodził idealny wysoki a odkąd mam termo chciałam sprobowac innego przepisu i chyba to był mój błąd.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ten przepis zawsze się sprawdza, polecam!

    Zgłoszony przez piechosiae na grudnia 31, 2016 at 07:38.

    ten przepis zawsze się sprawdza, polecam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • BeataPatulska napisał:...

    Zgłoszony przez Dziewczyna Informatyka na grudnia 28, 2016 at 13:03.

    BeataPatulska napisał:
    Ojej, wyszedł idealnie, straszliwie bałam się "rzucanie nim o podłogę " ale ... nie dośc ze sprawiło mi to frajdę to wyszedł idealnie, do końca nie wiem co daje to rzucanie nim ale jest super , właśnie jest po drugim rzuceniu (pierwsze było takie z wielkim strachem wiec powturzyłam :P)


    wbrew pozorom to rzucenie biszkoptem zapobiega jego póżniejszemu opadaniu Wink Lol

    Zapraszam na bloga: www.dziewczynainformatyka.pl gdzie znajdziesz zdrowe przepisy na TM Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • No i wyszedł jest piękny i wyrośnięty

    Zgłoszony przez poiuytrewq1 na grudnia 15, 2016 at 16:35.

    No i wyszedł jest piękny i wyrośniętyCooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Drugi dzień z Thermomixem i tym samym pierwszy...

    Zgłoszony przez Avenna na grudnia 9, 2016 at 22:47.

    Drugi dzień z Thermomixem i tym samym pierwszy przepis z Przepisowni. Biszkopt potrzebuję na Tiramisu, bo w Anglii ciężko o kupne biszkopty - paluszki. Wyszedł super, szybko i bezboleśnie Smile Dziękuję i polecam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Cudowny! Przepięknie wyrósł, a rzucanie...

    Zgłoszony przez milford na listopada 25, 2016 at 08:38.

    Cudowny! Przepięknie wyrósł, a rzucanie to mega frajdatmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Idealny Ciepłe jajka trzeba jednak bo robiłam...

    Zgłoszony przez Motylecek na listopada 11, 2016 at 15:02.

    Idealny tmrc_emoticons.) Ciepłe jajka trzeba jednak bo robiłam kilka razy i to był mój błąd tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ojej, wyszedł idealnie, straszliwie bałam się...

    Zgłoszony przez BeataPatulska na listopada 4, 2016 at 13:48.

    Ojej, wyszedł idealnie, straszliwie bałam się "rzucanie nim o podłogę " ale ... nie dośc ze sprawiło mi to frajdę to wyszedł idealnie, do końca nie wiem co daje to rzucanie nim ale jest super , właśnie jest po drugim rzuceniu (pierwsze było takie z wielkim strachem wiec powturzyłam :P)

    biszkoptbiszkopt

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Fajny biszkopcik €

    Zgłoszony przez Leonek2013 na października 29, 2016 at 16:35.

    Fajny biszkopcik €Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • świetny przepis, przełożyłam masą...

    Zgłoszony przez rusilona na października 28, 2016 at 13:11.

    świetny przepis, przełożyłam masą karpatkową. Pycha tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacyjny! Polecam! Szybki

    Zgłoszony przez Duśka0680 na października 17, 2016 at 15:22.

    Rewelacyjny! Polecam! Szybki i prosty przepis.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • biszkopt idealny, polecam

    Zgłoszony przez dorota.klasovity na października 12, 2016 at 15:36.

    biszkopt idealny, polecam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Idealny!!!

    Zgłoszony przez dino1 na października 8, 2016 at 10:26.

    Idealny!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Polecam przepis, wyszedł

    Zgłoszony przez kociak na września 26, 2016 at 14:38.

    Polecam przepis, wyszedł super zwiększyłam proporcje do 6 jaj.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wielkie dzięki za przepis.

    Zgłoszony przez Milva na września 9, 2016 at 17:21.

    Wielkie dzięki za przepis. Biszkopty nigdy mi nie wychodziły a ten tak. Miałam tortownicę 27cm, więc myślałam że będę miała odpowiedni biszkopt na 2 poziomy torta ale wyszedł troszkę za wysoki. Świetny przepis.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Doskonały, obawiałam się

    Zgłoszony przez za sałatą na lipca 21, 2016 at 12:29.

    Doskonały, obawiałam się trochę braku proszku do pieczenia, ale niepotrzebnie. Zawsze wychodzi, polecam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wyprobowany i swietny

    Zgłoszony przez Leonek2013 na lipca 14, 2016 at 21:46.

    Wyprobowany i swietny tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wyszedł idealnie! 

    Zgłoszony przez KarolinaMarta na lipca 14, 2016 at 20:38.

    Wyszedł idealnie! 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • bardzo dobry przepis na

    Zgłoszony przez BEATA URBAŃCZYK na czerwca 26, 2016 at 20:02.

    bardzo dobry przepis na biszkopt. Ja potrzebowałam na roladę i wyszły mi o dziwo dwie naprawdę piękne. Super polecam. 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dzięki za wspaniały

    Zgłoszony przez basiasz na czerwca 11, 2016 at 18:32.

    Dzięki za wspaniały biszkopt,który mi się udał  Big Smile

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Gwiazdki mówią wszystko.

    Zgłoszony przez malgorzata 12 na marca 13, 2016 at 13:45.

    Gwiazdki mówią wszystko. Idealny

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • IDEALNY!!! Bardzo sie cieszę,

    Zgłoszony przez pomidorzyca na marca 10, 2016 at 14:56.

    IDEALNY!!! Bardzo sie cieszę, że napotkałam na ten przepis, biszkopt wyszedł  idealny, właśnie sobie stygnie. Miałam stracha bo dawno nie robiłma, a dzięki temu przepisowi mogę być pewna, ze zawsze mi wyjdzie tmrc_emoticons.) Polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A człowiek myślał, ze z

    Zgłoszony przez Kawiarenka na lutego 19, 2016 at 21:58.

    A człowiek myślał, ze z biszkoptem to się trzeba delikatnie obchodzić a tu łup o ziemie tmrc_emoticons.) Super wyszedł.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis doskonały. Miałam

    Zgłoszony przez Grace07 na grudnia 4, 2015 at 19:13.

    Przepis doskonały. Miałam trochę wątpliwości odnośnie rzucania ale okazało się, że działa. Biszkopt za każdym razem wychodzi perfekcyjny.

    Pozdrawiam 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ten przepis to rytuał,  ktory

    Zgłoszony przez jaga252 na grudnia 4, 2015 at 18:33.

    Ten przepis to rytuał,  ktory chętnie odprawia

    Biszkopt jak czary .....

     

    Jaga252

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • dzieki za przepis. super

    Zgłoszony przez JANIA0811 na listopada 19, 2015 at 09:18.

    dzieki za przepis. super Cooking 10

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis idealny!!! Zawsze się

    Zgłoszony przez pan_profesor na listopada 18, 2015 at 15:53.

    Przepis idealny!!!

    Zawsze się udaje!!!

    Zdecydowanie polecam!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • To ja sie dzisuaj tyle

    Zgłoszony przez Annabell na listopada 7, 2015 at 02:53.

    To ja sie dzisuaj tyle narobilam, nawkurzalam. 3 biszkopty z przepsu oryginalnego termomix do wyrzucena a tuuuuuu tak fajny przepis. Ot ze ja wczesniej nie znalazlam. 

    Ale moze jutro jeszcze uda mi sie  cos wykombinowacv

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • aggu napisał: Genialny. Dawno

    Zgłoszony przez anka25 na września 30, 2015 at 14:41.

    ;o)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • super biszkopt puszysty 

    Zgłoszony przez malter na września 30, 2015 at 13:26.

    super biszkopt tmrc_emoticons.) puszysty  tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • (Brak tematu)

    Zgłoszony przez malter na września 30, 2015 at 13:24.

    tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Genialny. Dawno nie robilam

    Zgłoszony przez aggu na września 22, 2015 at 15:15.

    Genialny. Dawno nie robilam biszkoptu i wyszedł piękny tmrc_emoticons.) a poleci pani jeszcze jakieś przepisy na masy do przełożenia?? :>

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mam nadzieję, że mój też

    Zgłoszony przez agjan2 na września 15, 2015 at 00:43.

    Mam nadzieję, że mój też będzie idealny

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacja!

    Zgłoszony przez gabik31 na sierpnia 28, 2015 at 23:55.

    Rewelacja!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super!

    Zgłoszony przez justyna_t11 na sierpnia 18, 2015 at 12:59.

    Super!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • jest boski !!!!! =]

    Zgłoszony przez LeiR na czerwca 28, 2015 at 13:20.

    jest boski !!!!! =]

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Może Pani spróbować z

    Zgłoszony przez MałaGosiaTM5 na czerwca 25, 2015 at 11:39.

    Może Pani spróbować z mieszanki mąki kukurydzianej, ziemniaczanej i ryżowej - też będzie bezglutenowo .

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacyjny biszkop!!! Długo

    Zgłoszony przez wiola4 na czerwca 25, 2015 at 10:17.

    Rewelacyjny biszkop!!! Długo szukałam dobrego przepisu, a ten jest idealny tmrc_emoticons.D Dziękuję Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •