Składniki
biszkopt:
- 5 jajek
- 140 g cukru
- 100 g mąki (typ 450)
- 40 g mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Przygotowanie
-
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 st. C
Tortownicę o średnicy ok. 20 cm wykładamy papierem do pieczenia (tylko dno - boków niczym nie smarujemy ani nie wykładamy papierem, bo biszkpt wyrośnie nam nierówno).
Odważamy obie mąki i przesiewamy je przez sito. Odkładamy na miseczce.
Oddzielamy białka od żółtek. W czystym i suchym naczyniu przy pomocy motylka ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę 4 min. / obr. 3-4. Nie zmniejszając obrotów dodajemy powoli cukier i ubijamy jeszcze ok. 2 min. Ubita piana powinna być bardzo sztywna i lśniąca. Zmniejszamy obroty na poziom 3, dodajemy po jednym żółtku i ubijamy dalej około 1 min. Na koniec dodajemy przesiane mąki i mieszamy delikatnie 30-40 s / obr. 1.
Pieczemy w 170 st. C około 40 min. (lub do suchego patyczka).
Ciasto powinno wyrosnąć do wysokości formy.
Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika i upuszczamy je na podłogę z wysokości ok. 50-60 cm. Ja dla zminimalizowania nieprzyjemnych efektów dźwiękowych podkładam na podłogę koc ;o) „Rzucić ciastem o ziemię” można i drugi raz... jeśli pierwszy rzut sprawi nam wielką frajdę ;o) Po tym fakcie wkładamy ciasto spowrotem do piekarnika i pozostawiamy je tam przy uchylonych drzwiczkach do całkowitego wystygnięcia. Po wystudzeniu wyjmujemy ciasto z formy (boki biszkoptu zawsze oddzielamy nożem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony) i przekrawamy je na 3 blaty.
biszkoptu:
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzWłaśnie się piecze.... Mam nadzieję, że...
Właśnie się piecze....
Mam nadzieję, że kolejny raz wyjdzie pysznie
Wyszedł naprawdę pięknie ! Dziękuję za...
Wyszedł naprawdę pięknie ! Dziękuję za przepis.
Biszkopt rewelacja ...
Biszkopt rewelacja
Polecam
SUPER PRZEPIS I ZAWSZE WYCHIDZI
SUPER PRZEPIS I ZAWSZE WYCHIDZI
kathy1982:nieeee bez proszku😜
kathy1982:nieeee bez proszku😜
A proszek do pieczenia ? Dajecie ? chusteczka:
A proszek do pieczenia ? Dajecie ? chusteczka:
Przepis sprawdzony a biszkopt idelany, zawsze...
Przepis sprawdzony a biszkopt idelany, zawsze wychodzi i jest przepyszny
Biszkopt super, robiłam już 2 razy. Po prostu...
Biszkopt super, robiłam już 2 razy. Po prostu ideał.
Biszkopt zawsze się udaje Idealny.
Biszkopt zawsze się udaje
Idealny.
Dobry wieczór. Naprawdę ten biszkopt wyjdzie bez...
Dobry wieczór. Naprawdę ten biszkopt wyjdzie bez proszku do pieczenia?
Sprawdziłam i mogę polecić. Jest prosty i...
Sprawdziłam i mogę polecić. Jest prosty i wspaniały
nie wyrosl mi az tak jak tu na zdjeciu, ale jest...
nie wyrosl mi az tak jak tu na zdjeciu, ale jest smaczny, puszysty i mieciutki. napewno jeszcze raz zrobie
Naprawdę idealny.
Naprawdę idealny.
Bardzo dobry przepis na biszkopt! Nie opadł i...
Bardzo dobry przepis na biszkopt! Nie opadł i wyrósł równo, dziękuję za przepis ☺
Biszkopt rewelacja!...
Biszkopt rewelacja!
jest równy i można go bez problemu przeciąć . Biszkopt piekłam w 28cm tortownicy i bez problemu moglam go na pół przeciąć. Z rzucaniem miałam duże wątpliwości, bo nigdy o tym nie słyszałam. Mimo wszystko dodtosowalam się do przepisu i rzucalam na wyłożoną kocem podłogę. Tak jak inni tu opisują, sprawia radość i myślę że w ten sposób jest wypychane powietrze co chyba zapobiega jego opadaniu . Biszkopt nie trzymałam po upieczeniu w piekarniku tylko na stole przy zamknietym oknie i też wyszedł idealnie. Bardzo dziękuję za super przepis
Piekę dużo i często i to jest najlepszy biszkopt jaki piekłam!! Głównie z tego względu, że nie opada
Ja własnie tak zrobiłam, na blachę o średnicy...
Ja własnie tak zrobiłam, na blachę o średnicy 28 cm piekłam z 1,5 porcji 40minut.
Mam tortownice ok 25cm-jak mam przeliczyc...
Mam tortownice ok 25cm-jak mam przeliczyc skladniki na taka wielkosc?Czy jak zrobie z 1.5 porcji to czas pieczenia bedzie ten sam?
Karolina2...
Karolina2
:
może wina leży po stronie rozmiaru tortownicy?
REWELACJA!!!!!!!!!!!!!! JAK przepis mojej babci!...
REWELACJA!!!!!!!!!!!!!! JAK przepis mojej babci! Polecam nawe słodko opornym jak ja
)
Super, po prostu idealny
Super, po prostu idealny
robiłam już kilka razy i za każdym razem...
robiłam już kilka razy i za każdym razem wychodzi Zdecydowanie polecam
Przepis na jaką średnicę tortownicy?
Przepis na jaką średnicę tortownicy?
link do przepisu na biszkopt kakaowy:...
link do przepisu na biszkopt kakaowy:
https://www.przepisownia.pl/przepisy-podstawowe-przepisy/moj-idealny-biszkopt-kakaowyo/ufpxqdje-1eb09-694580-cfcd2-n7esccsr
;o)
Zainspirował mnie ten przepis i chciałabym go...
Zainspirował mnie ten przepis i chciałabym go zrobić, ale w wersji kakaowej - czy powinnam jakoś zmienić proporcje? Będę wdzięczna za radę
super atwy i pyszny a do tego pikny czego chcie...
super! łatwy i pyszny, a do tego piękny
; czego chcieć więcej?
Biszkopt pierwsza klasa Ja zrobiam w wikszej...
Biszkopt pierwsza klasa 🙂 Ja zrobiłam w większej tortownicy (na to owoce i galaretka). Ciasto nie opadło a rzucanie o ziemię sprawia wielką frajdę 😉.
Przepis super wlasnie upieklam biszkopt i wyszedl...
Przepis super wlasnie upieklam biszkopt i wyszedl piekny, rowny i nie upadl, dziekuje za przepis. Pozdrawiam
najlepszy przepis na biszkopt tylko ten polecam
najlepszy przepis na biszkopt
tylko ten polecam!!!!!
robilam pierwszy raz jestem ciekawa cz i mi sie...
robilam pierwszy raz jestem ciekawa cz i mi sie uda
bo u mnie to ciezko te bialka w tm ubic
Wspaniay Zawsze wychodzi
Wspaniały. Zawsze wychodzi
shancikja ubijaam do konca motylkiem
shancik:ja ubijałam do konca ż motylkiem
Mam pytanie czy ubijamy cały czas motylkiem? czy...
Mam pytanie czy ubijamy cały czas motylkiem? czy po ubiciu białek ściągamy??
ładny
ładny
I ja również polecam robiłam wiele razy i...
I ja również polecam
robiłam wiele razy i nigdy się nie zawiodłam
Robię z 1,5 porcji i daję troszkę mniej cukru (ok.180g)
Torcik dla wnusi wyszedł idealnie
Torcik dla wnusi wyszedł idealnie
Bogna
Hej. Dziewczyny nie wiem jak wam wyszedł ten...
Hej. Dziewczyny nie wiem jak wam wyszedł ten biszkopt ale u mnie to porażka musiałam pięć 2 razy ale dorobić sobie 3 placek bo mogłam tylko na pół przekroić.
Wszystko zrobiłam według instrukcji i klapa.
Kiedyś teściowa dała mi przepis na biszkopt bardzo podobny 6 jajek szklana mąki tortowej, ziemniaczanej i szklanka cukru. Cukier z jajkami ubić na puszysta mase później delikatnie mieszając dodać mąki i proszek i wychodził idealny wysoki a odkąd mam termo chciałam sprobowac innego przepisu i chyba to był mój błąd.
ten przepis zawsze się sprawdza, polecam!
ten przepis zawsze się sprawdza, polecam!
BeataPatulska napisał:...
wbrew pozorom to rzucenie biszkoptem zapobiega jego póżniejszemu opadaniu
Zapraszam na bloga: www.dziewczynainformatyka.pl gdzie znajdziesz zdrowe przepisy na TM
No i wyszedł jest piękny i wyrośnięty
No i wyszedł jest piękny i wyrośnięty
Drugi dzień z Thermomixem i tym samym pierwszy...
Drugi dzień z Thermomixem i tym samym pierwszy przepis z Przepisowni. Biszkopt potrzebuję na Tiramisu, bo w Anglii ciężko o kupne biszkopty - paluszki. Wyszedł super, szybko i bezboleśnie
Dziękuję i polecam!
Cudowny! Przepięknie wyrósł, a rzucanie...
Cudowny! Przepięknie wyrósł, a rzucanie to mega frajda
Idealny Ciepłe jajka trzeba jednak bo robiłam...
Idealny
Ciepłe jajka trzeba jednak bo robiłam kilka razy i to był mój błąd
Ojej, wyszedł idealnie, straszliwie bałam się...
Ojej, wyszedł idealnie, straszliwie bałam się "rzucanie nim o podłogę " ale ... nie dośc ze sprawiło mi to frajdę to wyszedł idealnie, do końca nie wiem co daje to rzucanie nim ale jest super , właśnie jest po drugim rzuceniu (pierwsze było takie z wielkim strachem wiec powturzyłam :P)
Fajny biszkopcik €
Fajny biszkopcik €
świetny przepis, przełożyłam masą...
świetny przepis, przełożyłam masą karpatkową. Pycha
Rewelacyjny! Polecam! Szybki
Rewelacyjny! Polecam! Szybki i prosty przepis.
biszkopt idealny, polecam
biszkopt idealny, polecam
Idealny!!!
Idealny!!!
Polecam przepis, wyszedł
Polecam przepis, wyszedł super zwiększyłam proporcje do 6 jaj.
Wielkie dzięki za przepis.
Wielkie dzięki za przepis. Biszkopty nigdy mi nie wychodziły a ten tak. Miałam tortownicę 27cm, więc myślałam że będę miała odpowiedni biszkopt na 2 poziomy torta ale wyszedł troszkę za wysoki. Świetny przepis.