Składniki
biszkopt:
- 5 jajek
- 140 g cukru
- 100 g mąki (typ 450)
- 40 g mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Przygotowanie
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 st. C
Tortownicę o średnicy ok. 20 cm wykładamy papierem do pieczenia (tylko dno - boków niczym nie smarujemy ani nie wykładamy papierem, bo biszkpt wyrośnie nam nierówno).
Odważamy obie mąki i przesiewamy je przez sito. Odkładamy na miseczce.
Oddzielamy białka od żółtek. W czystym i suchym naczyniu przy pomocy motylka ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę 4 min. / obr. 3-4. Nie zmniejszając obrotów dodajemy powoli cukier i ubijamy jeszcze ok. 2 min. Ubita piana powinna być bardzo sztywna i lśniąca. Zmniejszamy obroty na poziom 3, dodajemy po jednym żółtku i ubijamy dalej około 1 min. Na koniec dodajemy przesiane mąki i mieszamy delikatnie 30-40 s / obr. 1.
Pieczemy w 170 st. C około 40 min. (lub do suchego patyczka).
Ciasto powinno wyrosnąć do wysokości formy.
Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika i upuszczamy je na podłogę z wysokości ok. 50-60 cm. Ja dla zminimalizowania nieprzyjemnych efektów dźwiękowych podkładam na podłogę koc ;o) „Rzucić ciastem o ziemię” można i drugi raz... jeśli pierwszy rzut sprawi nam wielką frajdę ;o) Po tym fakcie wkładamy ciasto spowrotem do piekarnika i pozostawiamy je tam przy uchylonych drzwiczkach do całkowitego wystygnięcia. Po wystudzeniu wyjmujemy ciasto z formy (boki biszkoptu zawsze oddzielamy nożem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony) i przekrawamy je na 3 blaty.
biszkoptu:
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Anna - okrągła forma kamionkowa
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzNajlepszy
Najlepszy
Biszkopt wyszedł mi idealny! Piekłam wg...
Biszkopt wyszedł mi idealny! Piekłam wg przepisu, jajka w temp pokojowej, cukier kryształ, a nie jakiś drobny czy puder, bez proszku do pieczenia, Góra dół 170st ok 35 minut. Jest pyszny w smaku, równiutki, puszysty. Użyłam tortownicy 21cm.
Dzisiaj robię go ponownie, bo ten wczorajszy zadeptały koty.... im też musiał smakować , bo dość dużo uskubały.
Polecam ten przepis.
Przepis sprawdzony, wart polecenia. Proporcje ok....
Przepis sprawdzony, wart polecenia. Proporcje ok. Ja najczęściej piekę w tortownicy o śr. 26 cm (uzywam 7 jajek, pozostałe składniki wg przeliczenia.)
Na ile cm wyrasta wam ten biszkopt w formie 20cm?
Na ile cm wyrasta wam ten biszkopt w formie 20cm?
uwielbiam ten biszkopt
Mania
Dzisiaj wieczorem zrobilem ten biszkopt. Wyszedl...
Dzisiaj wieczorem zrobilem ten biszkopt. Wyszedl idealny!
Wyrasta super, nie za słodki, tylko trochę...
Wyrasta super, nie za słodki, tylko trochę suchy.
A mnie już drugi raz nie wyrósł. W komencie...
A mnie już drugi raz nie wyrósł. W komencie dodawania cukru piana zupełnie zmieniła się w płyn. Czy możliwe, że to przez użycie cukru kokosowego?
Przepis super, rzucalam dwa razy foremka 21cm,...
Przepis super, rzucalam dwa razy
foremka 21cm, polecam
)))
Pierwszy raz piekłam i,,,rewelka! Polecam i...
Pierwszy raz piekłam i,,,rewelka! Polecam i dziękuję za super przepis
gabi49: Hej. Mogłabym prosić o przepis na tę...
gabi49: Hej. Mogłabym prosić o przepis na tę masę?
Opadł w trakcie pieczenia😩😩. Drzwiczek nie...
Opadł w trakcie pieczenia😩😩. Drzwiczek nie otwierałam. Wszystko zrobione wg przepisu w temp pokojowej, w odp tortownicy. Pieczony góra dół.
Przepyszny biszkopt. Mój pierwszy w życiu, ale...
Przepyszny biszkopt. Mój pierwszy w życiu, ale wyszedł doskonale. Robiłam z 1,5 porcji, bo mam tortownicę o śr. 28cm. Zamiast cukru dałam ksylitol. Przekroiłam na 3 blaty.
Rzucanie o podłogę polecam
Z kremem z mascarpone i owocami wyszedł wspaniały tort.
rewelacja
rewelacja
Biszkopt rewelacja. Miękki, wilgotny. Urósł tak...
Biszkopt rewelacja. Miękki, wilgotny. Urósł tak że spokojnie z podanych składników mam 2 płaty.
Dla pewności dałam płaską łyżeczkę proszku do pieczenia.
Użyte składniki miały temperaturę pokojową.
Polecam 🙂
Dziękuję za przepis
Super przepis. Co prawda dodałem trochę proszku...
Super przepis. Co prawda dodałem trochę proszku do pieczenia... tak dla pewności... i piekłem krócej. Po 20 minutach zawsze biszkopt wcześniej pieczony był już gotowy..
... dlatego galaretka poszła na dolną warstwę,a krem poziom wyżej i na samą górę. Do tego zdobienie i do lodówki... Rodzina złościła się tylko, że trzeba czając aż krem "zmarznie trochę"... Dziękuję za przepis i pozdrawiam.
Robiony wg tego przepisu piekłem w piekarniku elektrycznym z górnym i dolnym grzaniem przez 30 min. Wyszedł suuuper. Nawet za duży. Nie dało się w tortownicy zrobić galaretkę na wierzchu
I zbędny dla mnie jest papier na dno formy. Jeden ruch nożem po dnie i pięknie biszkopt odchodzi. Oczywiście jeśli pieczemy w rozpinanej formie
Mężczyzna pracujący... żadnej pracy się nie boi
Markos: jaką opcję pieczenia w piekarniku...
Markos: jaką opcję pieczenia w piekarniku wybrać?
Uwaga,uwaga!!!...
Uwaga,uwaga!!!

Właśnie zaczynam przygotowania do wypieku biszkopta
Dam znać o efekcie
Super przepis , biszkopt nie opadł ....
Super przepis , biszkopt nie opadł . Najfajniejszy jest rzut blaszką 😉
Biszkopt pyszny ale nie stety nie jest tak...
Biszkopt pyszny ale nie stety nie jest tak wyrosniety jak na zdjeciu😞
Właśnie się piecze.... Mam nadzieję, że...
Właśnie się piecze....
Mam nadzieję, że kolejny raz wyjdzie pysznie
Wyszedł naprawdę pięknie ! Dziękuję za...
Wyszedł naprawdę pięknie ! Dziękuję za przepis.
Biszkopt rewelacja ...
Biszkopt rewelacja
Polecam
SUPER PRZEPIS I ZAWSZE WYCHIDZI
SUPER PRZEPIS I ZAWSZE WYCHIDZI
kathy1982:nieeee bez proszku😜
kathy1982:nieeee bez proszku😜
A proszek do pieczenia ? Dajecie ? chusteczka:
A proszek do pieczenia ? Dajecie ? chusteczka:
Przepis sprawdzony a biszkopt idelany, zawsze...
Przepis sprawdzony a biszkopt idelany, zawsze wychodzi i jest przepyszny
Biszkopt super, robiłam już 2 razy. Po prostu...
Biszkopt super, robiłam już 2 razy. Po prostu ideał.
Biszkopt zawsze się udaje Idealny.
Biszkopt zawsze się udaje
Idealny.
Dobry wieczór. Naprawdę ten biszkopt wyjdzie bez...
Dobry wieczór. Naprawdę ten biszkopt wyjdzie bez proszku do pieczenia?
Sprawdziłam i mogę polecić. Jest prosty i...
Sprawdziłam i mogę polecić. Jest prosty i wspaniały
nie wyrosl mi az tak jak tu na zdjeciu, ale jest...
nie wyrosl mi az tak jak tu na zdjeciu, ale jest smaczny, puszysty i mieciutki. napewno jeszcze raz zrobie
Naprawdę idealny.
Naprawdę idealny.
Bardzo dobry przepis na biszkopt! Nie opadł i...
Bardzo dobry przepis na biszkopt! Nie opadł i wyrósł równo, dziękuję za przepis ☺
Biszkopt rewelacja!...
Biszkopt rewelacja!
jest równy i można go bez problemu przeciąć . Biszkopt piekłam w 28cm tortownicy i bez problemu moglam go na pół przeciąć. Z rzucaniem miałam duże wątpliwości, bo nigdy o tym nie słyszałam. Mimo wszystko dodtosowalam się do przepisu i rzucalam na wyłożoną kocem podłogę. Tak jak inni tu opisują, sprawia radość i myślę że w ten sposób jest wypychane powietrze co chyba zapobiega jego opadaniu . Biszkopt nie trzymałam po upieczeniu w piekarniku tylko na stole przy zamknietym oknie i też wyszedł idealnie. Bardzo dziękuję za super przepis
Piekę dużo i często i to jest najlepszy biszkopt jaki piekłam!! Głównie z tego względu, że nie opada
Ja własnie tak zrobiłam, na blachę o średnicy...
Ja własnie tak zrobiłam, na blachę o średnicy 28 cm piekłam z 1,5 porcji 40minut.
Mam tortownice ok 25cm-jak mam przeliczyc...
Mam tortownice ok 25cm-jak mam przeliczyc skladniki na taka wielkosc?Czy jak zrobie z 1.5 porcji to czas pieczenia bedzie ten sam?
Karolina2...
Karolina2
:
może wina leży po stronie rozmiaru tortownicy?
REWELACJA!!!!!!!!!!!!!! JAK przepis mojej babci!...
REWELACJA!!!!!!!!!!!!!! JAK przepis mojej babci! Polecam nawe słodko opornym jak ja
)
Super, po prostu idealny
Super, po prostu idealny
robiłam już kilka razy i za każdym razem...
robiłam już kilka razy i za każdym razem wychodzi Zdecydowanie polecam
Przepis na jaką średnicę tortownicy?
Przepis na jaką średnicę tortownicy?
link do przepisu na biszkopt kakaowy:...
link do przepisu na biszkopt kakaowy:
https://www.przepisownia.pl/przepisy-podstawowe-przepisy/moj-idealny-biszkopt-kakaowyo/ufpxqdje-1eb09-694580-cfcd2-n7esccsr
;o)
Zainspirował mnie ten przepis i chciałabym go...
Zainspirował mnie ten przepis i chciałabym go zrobić, ale w wersji kakaowej - czy powinnam jakoś zmienić proporcje? Będę wdzięczna za radę
super atwy i pyszny a do tego pikny czego chcie...
super! łatwy i pyszny, a do tego piękny
; czego chcieć więcej?
Biszkopt pierwsza klasa Ja zrobiam w wikszej...
Biszkopt pierwsza klasa 🙂 Ja zrobiłam w większej tortownicy (na to owoce i galaretka). Ciasto nie opadło a rzucanie o ziemię sprawia wielką frajdę 😉.
Przepis super wlasnie upieklam biszkopt i wyszedl...
Przepis super wlasnie upieklam biszkopt i wyszedl piekny, rowny i nie upadl, dziekuje za przepis. Pozdrawiam
najlepszy przepis na biszkopt tylko ten polecam
najlepszy przepis na biszkopt
tylko ten polecam!!!!!
robilam pierwszy raz jestem ciekawa cz i mi sie...
robilam pierwszy raz jestem ciekawa cz i mi sie uda
bo u mnie to ciezko te bialka w tm ubic
Wspaniay Zawsze wychodzi
Wspaniały. Zawsze wychodzi