thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
15min
Czas całkowity
15min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
Łatwy

Składniki

Jesienna szakszuka (5)

  • 2 jajka
  • 100 g cukinii
  • 60 g papryki czerwonej, (1/4 sztuki)
  • 200 g pomidorów z puszki, (1/2 puszki)
  • 6 g natki pietruszki, świeżej
  • 5 g oliwy z oliwek
  • 100 g chleba żytniego
  • 1 łyżeczki masła

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Odważ 100 g chleba i przełóż go na talerz.
  2. Do naczynia miksującego dodaj 100g pokrojonej w mniejsze kawałki cukinii.
  3. Dodaj 60 g papryki pokrojonej w kostkę.
  4. Dodaj 5 g oliwy.
  5. Dodaj 200 g pomidorów z puszki.
  6. Dodaj szczyptę soli oraz pieprzu.
  7. Nałóż pokrywkę naczynia miksującego (nie zakładaj miarki), ustaw obroty wsteczne 1, czas 3 minuty, 120 st C.
  8. Wkład Varomy wyłóż papierem do pieczenia. Następnie wyłóż warzywa.
  9. Zrób 2 wgłębienia i wbij w nie jajka. Posyp solą i pieprzem.
  10. Opłucz naczynie miksujące, następnie dodaj 500 g wody.
  11. Na pokrywie naczynia ustaw Varomę.
  12. Nałóż pokrywę Varomy.
  13. Ustaw obroty 1, temperaturę VAROMA (120 st C) czas 10 minut. Jeżeli preferujesz bardziej ścięte jajka to wydłuż czas do 12 minut.
  14. Szakszukę przełóż na talerz i posyp posiekaną natką. Podawaj z pieczywem posmarowanym masłem.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Jesienna szakszuka (5)

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: