Tu jesteś:
PRZEPIS NA THERMOMIX ®
4
Składniki
2 porcja/porcje/porcji
Gulasz
- 100 g Cebula czerwona
- 1 kawałki czosnek
- 50 g masło klarowane
- 180 g pieczarki
- 200 g Karkówka (bez kości)
- 2 łyżeczki papryka słodka mielona
- 1 łyżeczki oregano, suszone
- 180 g papryka czerwona
- 200 g Pomidory (malinowe)
Placki z kala
- 25 g Migdały – 25 g
- 40 g Cebula – 40 g
- 200 g Kalafior – 200 g
- 1 porcji Jaja kurze – 1 sztuka (50 g)
- 15 g Babka jajowata – 15 g
- 1/2 łyżeczki Sól morska – 1/2 łyżeczki
- 2 szczypty Pieprz – 2-3 szczypty
- 1/2 łyżeczki Proszek do pieczenia bezglutenowy – 1/2 łyżeczki (3 g)
- 50 g Masło klarowane – 50 g
-
6
1h 24min
Czas całkowity 42minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
-
9
5
Przygotowanie
- 1. Do naczynia miksującego wkładamy cebule i czosnek rozdrabniamy 3 s/obr. 5 , zgarniamy kopystką na dno naczynia miksującego.
2. Dodajemy masło klarowane, smażymy 2 min/ 100°C/obr. 1.
3. Dodajemy pokrojone w ćwiartki pieczarki, smażymy 1 min/ 100°C/ obr. 1.
4. Dodajemy pokrojoną w kostkę (2-3 cm) karkówkę, przyprawy, gotujemy 10 min/ 100°C/ obr. wsteczne 0.5 bez miarki.
5. Dodajemy pokrojoną w paski czerwoną paprykę i pokrojone w kostkę pomidory, dusimy (z miarką ) 20 min/80°C/ obr. wsteczne 0.5. Przekładamy gulasz do garnka. - 1. Do naczynia miksującego przekładamy migdały, mielimy 10 s/ obr. 10. Przekładamy do miseczki.
2. Do naczynia miksującego wkładamy cebulę, rozdrabniamy 5 s/obr. 5, zgarniamy kopystką na dno naczynia miksującego.
3. Wkładamy kalafiora podzielonego na różyczki, rozdrabniamy kopystki 8 s/obr. 5.
4. Dodajemy resztę składników, zmielone migdały i mieszamy 10 s/obr. wsteczne 3.
5. Ciasto dzielimy na równe 4 części, formujemy kulki i spłaszczamy. Smażymy na maśle klarowanym z obu stron na złoto brązowy kolor. Połowę zostawiamy na jutro.
6. Podajemy z gulaszem.
Gulasz
Placki z kalafiora
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzNie do końca zrozumiały. Brakuje opisu w kilku...
Nie do końca zrozumiały. Brakuje opisu w kilku kwestiach. Gdzie jest jajko? 🤣