Załaduj zdjęcie
Załaduj zdjęcie
Czas przygotowania
5min
Czas całkowity
5min
porcja/porcje/porcji
--
Poziom
--

Składniki

  • 500 g masła, 82% tłuszczu, pokrojonego na kawałki

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć masło, podgrzać 6-8 min/70°C/obr. Mieszanie"Mieszanie" . Masło powinno być całkowicie rozpuszczone.

  2. Płynne masło podgrzać 25 min/100°C/obr. Mieszanie"Mieszanie" , bez miarki na pokrywie, aby woda odparowała, a białko oddzieliło się od tłuszczu.

  3. Pozostawić do ostygnięcia do temp. 70°C (ok.15-20 minut). Białko zetnie się i większość osadzi się na dnie naczynia miksującego.

  4. Klarowane masło ostrożnie przecedzić przez bardzo drobne sitko lub gazę i przelać do mniejszych szklanych naczyń. Przechowywać w lodówce.

Porady

   Ghee jest ważnym składnikiem kuchni indyjskiej. Używa się go jak masła, w przeciwieństwie do niego nadaje się jednak do smażenia w wysokich temperaurach, ponieważ nie zawiera wody, białka i zanieczyszczeń.


   Ponieważ Ghee nie zawiera białka, często używane jest przez ludzi nietolerujących laktozy.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Ghee - klarowane masło

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?