3 Ten przepis nie posiada zdjęcia
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Ghee - klarowane masło


Wydrukuj:
4

Składniki

  • 500 g masła, 82% tłuszczu, pokrojonego na kawałki
  • 6
    5min
    Czas całkowity 5min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
5

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć masło, podgrzać 6-8 min/70°C/obr. Gentle stir setting. Masło powinno być całkowicie rozpuszczone.

  2. Płynne masło podgrzać 25 min/100°C/obr. Gentle stir setting, bez miarki na pokrywie, aby woda odparowała, a białko oddzieliło się od tłuszczu.

  3. Pozostawić do ostygnięcia do temp. 70°C (ok.15-20 minut). Białko zetnie się i większość osadzi się na dnie naczynia miksującego.

  4. Klarowane masło ostrożnie przecedzić przez bardzo drobne sitko lub gazę i przelać do mniejszych szklanych naczyń. Przechowywać w lodówce.

10
11

Porady

   Ghee jest ważnym składnikiem kuchni indyjskiej. Używa się go jak masła, w przeciwieństwie do niego nadaje się jednak do smażenia w wysokich temperaurach, ponieważ nie zawiera wody, białka i zanieczyszczeń.


   Ponieważ Ghee nie zawiera białka, często używane jest przez ludzi nietolerujących laktozy.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Od dwoch lat klaruję masło metodą tradycyjną....

    Zgłoszony przez DorkaO na października 19, 2018 at 20:21.

    Od dwoch lat klaruję masło metodą tradycyjną. Od niedawna mam TM i postanowiłam spróbować sklarować masło w ten sposób. Wszystko zrobiłam dokładnie jak w przepisie, ale to kompletnie nie jest sklarowane masło. Masło klarowane jest, jak sama nazwa wskazuje, klarowne, a to nie jest i odczekanie nic nie dało. Dokończyłam w normalny, tradycyjny sposób i wyszło klarowne. Nie wiem, może trzeba dlużej klarować w TM. Ja jednak już nie będę próbować.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • super, dziękuję za przepis

    Zgłoszony przez katkol na października 2, 2016 at 19:25.

    super, dziękuję za przepis tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis rewelacyjny, maslo

    Zgłoszony przez Aplucinska na września 28, 2016 at 21:17.

    Przepis rewelacyjny, maslo ładnie się sklarowało tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Klarowane masełko uwielbiam

    Zgłoszony przez Gladzinka na września 18, 2016 at 23:55.

    Klarowane masełko uwielbiam ale w TM jeszcze nie robiłam. Właśnie mi się kończy i .... proszę - wpadłam na moment do przepisowni  i znalazłam kolejny przepis do swojej kolekcji. Bardzo dziękuję  Cooking 9

    Uczucie wdzięczności jest ciężarem, który mogą unieść tylko silne charaktery.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuję za bardzo dobry

    Zgłoszony przez Madziejka na sierpnia 8, 2016 at 23:17.

    Dziękuję za bardzo dobry przepis tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super pomysł na klarownie

    Zgłoszony przez Kawiarenka na kwietnia 29, 2016 at 11:24.

    Super pomysł na klarownie masła. Bardzo ładnie się sklarowalo tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • świetny przepis, sprawdził

    Zgłoszony przez minimek na lutego 10, 2016 at 20:19.

    świetny przepis, sprawdził się w 100%

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja również sklarowalam.

    Zgłoszony przez IzaSkrobek na stycznia 14, 2016 at 21:29.

    Ja również sklarowalam. Wyszło idealne tmrc_emoticons.-)

    klik308

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Właśnie sklarowałam udany,

    Zgłoszony przez Takina na września 13, 2015 at 22:13.

    Właśnie sklarowałam tmrc_emoticons.) udany, precyzyjny przepis... przecedziłam przez 4 warstwy gazy - może za dużo bo chwilę się cedziło. Super, że można od razu zrobić taką dużą porcję masła klarowanego bo moje dzieci uczulone na białka...

    Dzięki :*

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis rewelacja, dziękuję 

    Zgłoszony przez Limonka na marca 4, 2015 at 15:30.

    Przepis rewelacja, dziękuję  Cooking 9

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Laktoza jest cukrem, nie

    Zgłoszony przez sheee25 na lutego 9, 2015 at 07:15.

    Laktoza

    jest cukrem, nie białkiemtmrc_emoticons.;) dzieki za przepis, na pewno wypróbujetmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jeśli założymy że z litra

    Zgłoszony przez Monia i Heniu na kwietnia 3, 2013 at 14:54.

    Jeśli założymy że z litra śmietany 30% wytrącimy cały tłuszcz (robiąc masło) i to masło sklarujemy, to powinniśmy otrzymać około 300g masła klarowanego,

    Generalnie masło zawiera 82% tłuszczu więc klarowane kurczy się o 18%. Robiąc masło ze śmietany 30% możemy zważyć śmietanę, odciśniętą maślankę z masła. i wyliczyć przybliżoną wartość tłuszczu w maśle oraz pozostałych składników. W przybliżeniu masło zawiera prócz tłuszczy 2% białka 3% węglowodanów i około 13% wody.

    Wartości procentowe składu masła znalazłem na www.ilewazy.pl

    Jeśli coś Ci nie wychodzi użyj Thermomixa tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czy ktoś wie ile gramów

    Zgłoszony przez bledsoe na marca 19, 2013 at 14:18.

    Czy ktoś wie ile gramów takiego klarowanego masła wychodzi np z litra śmietany 30%, albo jest w stanie procentowo określi ile tego białka jest w zwykłym maśle, żeby móc oszacować o ile zwykłe masło się "kurczy" do postaci sklarowanego? 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • bardzo fajny przepis masełko

    Zgłoszony przez akunia na października 10, 2012 at 21:43.

    bardzo fajny przepis masełko sklarowało się super Cooking 6

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze