Składniki
- 500 g masła, 82% tłuszczu, pokrojonego na kawałki
Przygotowanie
Do naczynia miksującego włożyć masło, podgrzać 6-8 min/70°C/obr. "Mieszanie" . Masło powinno być całkowicie rozpuszczone.
Płynne masło podgrzać 25 min/100°C/obr. "Mieszanie" , bez miarki na pokrywie, aby woda odparowała, a białko oddzieliło się od tłuszczu.
Pozostawić do ostygnięcia do temp. 70°C (ok.15-20 minut). Białko zetnie się i większość osadzi się na dnie naczynia miksującego.
Klarowane masło ostrożnie przecedzić przez bardzo drobne sitko lub gazę i przelać do mniejszych szklanych naczyń. Przechowywać w lodówce.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
• Ghee jest ważnym składnikiem kuchni indyjskiej. Używa się go jak masła, w przeciwieństwie do niego nadaje się jednak do smażenia w wysokich temperaurach, ponieważ nie zawiera wody, białka i zanieczyszczeń.
• Ponieważ Ghee nie zawiera białka, często używane jest przez ludzi nietolerujących laktozy.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzOd dwoch lat klaruję masło metodą tradycyjną....
Od dwoch lat klaruję masło metodą tradycyjną. Od niedawna mam TM i postanowiłam spróbować sklarować masło w ten sposób. Wszystko zrobiłam dokładnie jak w przepisie, ale to kompletnie nie jest sklarowane masło. Masło klarowane jest, jak sama nazwa wskazuje, klarowne, a to nie jest i odczekanie nic nie dało. Dokończyłam w normalny, tradycyjny sposób i wyszło klarowne. Nie wiem, może trzeba dlużej klarować w TM. Ja jednak już nie będę próbować.
super, dziękuję za przepis
super, dziękuję za przepis
Przepis rewelacyjny, maslo
Przepis rewelacyjny, maslo ładnie się sklarowało
Klarowane masełko uwielbiam
Klarowane masełko uwielbiam ale w TM jeszcze nie robiłam. Właśnie mi się kończy i .... proszę - wpadłam na moment do przepisowni i znalazłam kolejny przepis do swojej kolekcji. Bardzo dziękuję
Dziękuję za bardzo dobry
Dziękuję za bardzo dobry przepis
Super pomysł na klarownie
Super pomysł na klarownie masła. Bardzo ładnie się sklarowalo
świetny przepis, sprawdził
świetny przepis, sprawdził się w 100%
Ja również sklarowalam.
Ja również sklarowalam. Wyszło idealne
klik308
Właśnie sklarowałam udany,
Właśnie sklarowałam udany, precyzyjny przepis... przecedziłam przez 4 warstwy gazy - może za dużo bo chwilę się cedziło. Super, że można od razu zrobić taką dużą porcję masła klarowanego bo moje dzieci uczulone na białka...
Dzięki :*
Przepis rewelacja, dziękuję
Przepis rewelacja, dziękuję
Laktoza jest cukrem, nie
Laktoza
jest cukrem, nie białkiem dzieki za przepis, na pewno wypróbuje
Jeśli założymy że z litra
Jeśli założymy że z litra śmietany 30% wytrącimy cały tłuszcz (robiąc masło) i to masło sklarujemy, to powinniśmy otrzymać około 300g masła klarowanego,
Generalnie masło zawiera 82% tłuszczu więc klarowane kurczy się o 18%. Robiąc masło ze śmietany 30% możemy zważyć śmietanę, odciśniętą maślankę z masła. i wyliczyć przybliżoną wartość tłuszczu w maśle oraz pozostałych składników. W przybliżeniu masło zawiera prócz tłuszczy 2% białka 3% węglowodanów i około 13% wody.
Wartości procentowe składu masła znalazłem na www.ilewazy.pl
Jeśli coś Ci nie wychodzi użyj Thermomixa
Czy ktoś wie ile gramów
Czy ktoś wie ile gramów takiego klarowanego masła wychodzi np z litra śmietany 30%, albo jest w stanie procentowo określi ile tego białka jest w zwykłym maśle, żeby móc oszacować o ile zwykłe masło się "kurczy" do postaci sklarowanego?
bardzo fajny przepis masełko
bardzo fajny przepis masełko sklarowało się super