Składniki
8 porcja/porcje/porcji
Knedliki
- 20 g świeżych drożdży
- 300 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 1/2 łyżeczki soli
- 200 g czerstwych bułek, pokrojonych w kosteczkę
- 3 łodyżki posiekanej natki pietruszki
- 500 g wody
- 200 g mleka
Przygotowanie
1. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać drożdże, podgrzać 1min/37C/obr.1
2. Dodać mąkę, jajka i sól. Wyrobić 1 min/
"Blokada naczynia miksującego" /
"Ciasto" . Dodać pokrojone bułki oraz natkę pietruszki, wymieszać przy pomocy kopystki 20s/
"Obroty wsteczne" /obr. 3. Przełożyć ciasto do innego naczynia, przykryć i odstawić na 20 min.
3. Ciasto podzielić na dwie części. Na oprószonej mąką stolnicy uformować z każdej części wałek o średnicy 4cm, włożyć do wysmarowanej olejem dolnej części przystawki Varoma.
4. Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze 25 min/Varoma/
"Brak obrotów wstecznych" /obr.1
5. Knedliki pokroić w plastry i podawać mięso na gorąco jako dodatek do mięs i sosów.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Można podawać z gulaszem lub sosem grzybowym.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzMąki jest ciut za mało, musiałam sporo...
Mąki jest ciut za mało, musiałam sporo dosypywać bo wałki kleiły mi się do ręki. Na parze każdy wałek osobno, bo w połowie czasu, knedlik mocno zaczyna rosnąć. Bardzo smaczne w połączeniu z gęstym gulaszem.