Tu jesteś:
4
Składniki
1141 g
Ciasto na pizzę
- 687 gramy mąka, Najlepiej mąką typu 00
- 412 gramy woda, zimna, najlepiej z lodówki
- 21 gramy sól
- 1 gramów drożdże świeże, ewentualnie mrożone
- 20 gramów oliwa z oliwek
-
6
24h 5min
Czas całkowity 24h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
5
Przygotowanie
- 1. Mieszamy drożdzę z wodą, najlepiej drożdze rozdrobić palcami.
2. Do miski wlewamy odmierzoną dokładną ilość wody z drożdzami oraz oliwę.
3. Do osobnej miski wsypujemy mąką oraz sól.
4. Mąką dodajemy stopniowy tak aby nie powstały gródki.
5. Całość wyrabiamy do momentu powstania jednolistej masy, odchodzącej od brzegów miski. W momencie gdy ciasto będzie się jeszcze kleić trzeba dać mu odpocząć 2/3minuty i ponownie wyrabiać.
6. Ciasto przekładamy do większej miski, przykrywamy wilgotną ścierką i zostawiamy na 2/3h
7. W momencie gdy ciasto podrośnie a drożdze zaczną już działać zawijamy miskę folią spożywczą i całość ląduje w lodówce na minimum 12h. Zalecam zagnieść ciasto wieczorem tak aby przez noc było w lodówce.
8. Po 12h dzielimy całość na 4 "kulki" o masie 280g.
9. Zalecam aby spód pojemnika w którym, będziemy trzymać kulki delikatnie posmarować oliwą, ulatwi nam to późniejsze ich wyciąganie. Po wyrobieniu kulek, całość leci do lodówki na kolejne 3/4h
10. Ciasto po wyjęciu z lodówki musi "złapać" temperaturę otoczenia dlatego też zalecam aby wyjąć je na 3/4h przed wypiekiem.
Wypiek:
Najlepiej posiadać kamień szamotowy wtedy wypiek będzie miał najlepsze warunki. Temperatura najlepiej od 300[size= 16px; caret-color: #202124; color: #202124; font-family: arial, sans-serif]° w górę, chociaż przy 250/260[/size]° też jesteśmy w stanie zrobić dobrą pizzę.
Czas pieczenia w zależności od temperatury
450° 2minuty
300° 4 minuty
250° 6/7 minut
Pieczemy na górnej grzałce możliwie najbliżej grzałki (najwyższa temparatura)
Wyrabianie
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz