3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Ciasto na pizzę


Wydrukuj:
4

Składniki

1141 g

Ciasto na pizzę

  • 687 gramy mąka, Najlepiej mąką typu 00
  • 412 gramy woda, zimna, najlepiej z lodówki
  • 21 gramy sól
  • 1 gramów drożdże świeże, ewentualnie mrożone
  • 20 gramów oliwa z oliwek
  • 6
    24h 5min
    Czas całkowity 24h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Wyrabianie
  1. 1. Mieszamy drożdzę z wodą, najlepiej drożdze rozdrobić palcami.
    2. Do miski wlewamy odmierzoną dokładną ilość wody z drożdzami oraz oliwę.
    3. Do osobnej miski wsypujemy mąką oraz sól.
    4. Mąką dodajemy stopniowy tak aby nie powstały gródki.
    5. Całość wyrabiamy do momentu powstania jednolistej masy, odchodzącej od brzegów miski. W momencie gdy ciasto będzie się jeszcze kleić trzeba dać mu odpocząć 2/3minuty i ponownie wyrabiać.
    6. Ciasto przekładamy do większej miski, przykrywamy wilgotną ścierką i zostawiamy na 2/3h
    7. W momencie gdy ciasto podrośnie a drożdze zaczną już działać zawijamy miskę folią spożywczą i całość ląduje w lodówce na minimum 12h. Zalecam zagnieść ciasto wieczorem tak aby przez noc było w lodówce.
    8. Po 12h dzielimy całość na 4 "kulki" o masie 280g.
    9. Zalecam aby spód pojemnika w którym, będziemy trzymać kulki delikatnie posmarować oliwą, ulatwi nam to późniejsze ich wyciąganie. Po wyrobieniu kulek, całość leci do lodówki na kolejne 3/4h
    10. Ciasto po wyjęciu z lodówki musi "złapać" temperaturę otoczenia dlatego też zalecam aby wyjąć je na 3/4h przed wypiekiem.


    Wypiek:
    Najlepiej posiadać kamień szamotowy wtedy wypiek będzie miał najlepsze warunki. Temperatura najlepiej od 300[size= 16px; caret-color: #202124; color: #202124; font-family: arial, sans-serif]° w górę, chociaż przy 250/260[/size]° też jesteśmy w stanie zrobić dobrą pizzę.
    Czas pieczenia w zależności od temperatury
    450° 2minuty
    300° 4 minuty
    250° 6/7 minut
    Pieczemy na górnej grzałce możliwie najbliżej grzałki (najwyższa temparatura)
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy